Journal Book Club: Koje knjige ćemo čitati u prosincu?

Journal Book Club: Koje knjige
ćemo čitati u prosincu?

Dolazi vrijeme blagdana kada samo na pameti imamo sve ono što nam čini dobro, što nas tetoši, što nas uveseljava jer jednako to želimo i drugima. Sreća proizvodi novu sreću, a za ovaj najsretniji mjesec u godini predlažemo knjige kojima je tema upravo sreća!

Knjige o sreći…

Uz dobru dozu sreće dolazi i dobro štivo o kojemu možete i diskutirati s drugim ljubiteljima knjiga, a kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi.

Princeza od papira, Erin Watt

Od striptiz klubova i benzinskih postaja do golemih kuća i elitnih škola na jugu zemlje, jedna će djevojka pokušati ostati vjerna sebi Ella Harper je borac – pragmatični optimist. Cijeli se život s hirovitom majkom seli iz jednog grada u drugi i krpa kraj s krajem, no ipak vjeruje da će se jednoga dana izvući.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stilus knjiga (@stilus_knjiga)

Oni, Tisja Kljaković

Tisja Kljaković Braić svojim je naoko jednostavnim karikaturama koje objavljuje na društvenim mrežama uspjela doseći nevjerojatnu popularnost. Knjiga Oni objedinjuje svakodnevne crtice iz života jednoga bračnoga para. “Oni” su svatko od nas, sa svim svojim manama, opsesijama, malim ritualima, smiješni, a dirljivi istovremeno, njih dvoje je bilo koje dvoje. “Oni” sa svojim gledanjem u ogledalo, odlascima na plažu, svakodnevnim ritualima, ulascima u more ili dućan, kuhanjem, peglanjem… u onim su situacijama za koje su potrebni istančano oko i suveren jednostavan crtež da se u njima pronađe ono što svima nedostaje – toplina i humor, a to je nešto čega Tisja Kljaković Braić ima u neizmjernim količinama i nesebično dijeli sa svima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Books&Sweets (@books_sweets)

Kristalno zvono, Mirko Božić

Miris kolača i hrane onaj je koji će nas najčešće, kao kod Prousta, odvesti u djetinjstvo, razbuditi lijepa i manje lijepa sjećanja, u nama rasplamsati neke zatomljene emocije. Majčina kuharica, zapisana u tipičnom socijalističkom rokovniku, prepuna recepata za sva obična, svakodnevna jela, za kolače koji su se radili o slavljima ili da se u kući ima nešto slatko, Mirku Božiću poslužila je kao okidač da ispiše niz pripovijedaka o rodnome Mostaru, o obitelji, odrastanju, o sebi. Pjesnički zaigran, poput djeteta pred bombonijerom, autor svakim novim okusom, svakom poslasticom uranja dublje u sjećanje te rekreira svijet izgubljen u vihoru rata i bolesti.

Ovaj složenac pred čitateljem se otvara kao rasuti roman, kao poznata priča jer ona je jednako posebna i univerzalna priča o sazrijevanju i shvaćanju svijeta oko sebe. Poput kolača, brižno pripravljanog, posluženog s ljubavlju Kristalno zvono postaje najljepši i najtrajniji spomen koji umjetnik može sagraditi majci te darovati gradu djetinjstva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fraktura (@fraktura_najbolja_literatura)

Zima, Karl Ove Knausgård

Knjiga eseja “Zima” drugi je dio kvadrilogije Enciklopedija godišnjih doba (Årstid encyklopedien) koju je Knausgård objavio 2015. godine dok je iščekivao rođenje svoje četvrte kćeri. Zbirka je to pisama, meditacija o davno viđenim predmetima, bićima i događajima koje autor ispunjava novim sadržajem i emocijama, bilo da piše o sovi, cijevi, božićnim darovima, plišanim životinjama, spolnoj želji, atomima… Ukratko, sve ima svoju čudesnu dimenziju koju smo u svakodnevici odavno zaboravili.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Naklada OceanMore (@nakladaoceanmore)

Prosječni indeks sreće, David Machado

Glavni junak, Portugalac Daniel, živi relativno lagodno i sretno, sve dok se stvari iznenada ne promijene nagore nakon što Portugal pogodi ekonomska kriza. Daniel ostaje bez posla i više nije u stanju plaćati stambeni kredit. Njegova žena, koja također ostaje bez posla, napušta ga i odvodi sa sobom djecu u potrazi za boljim životom. Daniel na neki način ostaje i bez dvaju najboljih prijatelja. Xavier nije izašao iz svojeg stana zadnjih dvanaest godina – pao je u duboku depresiju nakon što se website za uzajamnu pomoćkoji su kreirali njih dvojica pokazao promašajem. Njegov drugi prijatelj, Almodovar, uhićen je pri očajničkom pokušaju da poboljša vlastite materijalne prilike. Razmišljajući o svojoj i Almodovarovoj djeci, Daniel se pita kakva budućnost čeka novu generaciju. No ne prepušta se beznađu, iako mu se život urušio. On ima nepokolebljivu volju za obnavljanjem, jer sadašnjost je besmislena ako ne vjerujemo u bolju budućnost.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ljevak (@ljevak_knjige)

Vodič za sretan brak, Ivana Mijić Vulinović, Karmen Kmetović Prkačin

Vodič za sretan brak: Psihološko-pravni priručnik, prvi takav priručnik na našemu tržištu, opisuje psihološku i pravnu dimenziju braka, odnosno partnerske veze. Činjenica da svaki treći brak u Hrvatskoj propadne, kao i da ljudi ulaze iz jedne veze u drugu, očajnički tražeći ljubavlju ispunjen sretan odnos, ponukala je autorice – psihoterapeutkinju Karmen Kmetović Prkačin i pravnicu Ivanu Mijić Vulinović – da daju odgovor na pitanje zašto je tomu tako. Autorice nam pritom, na temelju vlastitih životnih spoznaja i primjerima iz prakse i stručne literature, ukazuju na to kako prestati činiti uvijek iste pogreške u partnerskome odnosu i realizirati se kao ispunjena, voljena i sretna bića.

Priručnik je namijenjen svima koji su se nedavno vjenčali, započeli vezu, osobama koje su već dulje u braku ili u vezi, kao i onima koji su bili u odnosu u kojemu nije išlo ili još uvijek tragaju za pravom ljubavlju. Knjiga, dotičući „vruće teme“ koje najčešće postaju kamen spoticanja zdravome odnosu (financije, svekrve, sloboda u braku, preljubi i dr.), poučava čitatelja važnome pravilu – kako je skladan i sretan odnos sa samim sobom zapravo temeljni preduvjet kvalitetnoga partnerskog odnosa. Autorice vjeruju kako će ovaj Vodič pomoći čitateljima da svoje partnerske odnose postave na zdrave i čvrste temelje… i pritom budu sretni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ljevak (@ljevak_knjige)

Ljubav prema nesavršenom, Haemin Sunim

Nova svjetska uspješnica omiljenog zen-budističkog učitelja Haemina Sunima (čije ime doslovno znači „spontana mudrost“), govori o prihvaćanju sebe i pronalaženju svojeg mjesta i svrhe u svijetu. Mnogi od nas na stres i životne nedaće reagiraju povlačenjem i zatvaranjem u sebe, dok se neki previše posvećuju poslu ili nekom zadatku; no nijekanje problema ili pokušaji da zadovoljimo svoju okolinu mogu nas odvesti u tjeskobu ili depresiju, upozorava nas ovaj topli svećenik i učitelj, kojeg u svijetu već nazivaju nasljednikom Thich Nhat Hanha. On nas poziva da postavimo novo pitanje: Je li dovoljno samo postojati? U svojoj predivnoj knjizi dijeli s nama svoje iskustvo i godinama skupljanu mudrost, podsjećajući nas da najprije moramo prihvatiti sebe – u cijelosti, sa svim manama i nesavršenostima – kako bismo od svijeta dobili i dali mu ono najbolje. Kad pronađemo mir u sebi bit ćemo u miru sa svijetom oko sebe.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Planetopija publisher-bookshop (@planetopijahr)

10 razloga da ih voliš – Medo, Hanako Clulow, Catherine Barr

Jeste li znali da medvjedi mogu spavati? Ili da pjevuše bez riječi kada su sretni? U ovoj zanimljivoj, prekrasnoj i informativnoj knjizi djeca će saznati zašto su medvjedi divna stvorenja i na koji način ih mogu pomoći zaštiti. U 10 razloga jednostavno je opisano po čemu se jedinstveni i zašto bismo ih trebali voljeti te još pet prijedloga da pokažemo svoju ljubav prema njima. Knjiga koja djeci pomaže razumjeti svijet oko sebe, ali i skrbiti za njega.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Planetopija publisher-bookshop (@planetopijahr)

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori