Journal Book Club: Koje ćemo knjige čitati u lipnju?

Journal Book Club: Koje ćemo
knjige čitati u lipnju?

Danas donosimo naše nove preporuke za čitanje, a svakako obratite pozornost na književna i publicistička djela i polako počnite slagati svoju listu knjiga za plažu – vjerujte, taj trenutak će doći prije nego što se nadate! Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezano za ovaj novi klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

You Think It, I’ll Say It, Curtis Sittenfeld

Knjiga prati priču majke iz predgrađa koja mašta o propasti uspješnog života prijatelja čiji cijeli uspjeh je sagrađen na laži. Istovremeno njezin super uspješan odvjetnik suprug biva uhvaćen u mrežu s djevojkom koja ju je mučila u srednjoj školi, dok sramežljiv Ivy League student saznaje istinu o naizgled divnom životu kolege. Ove tri priče, povezane su na najčudniji način, a knjiga donosi njih deset… Po izdanju, knjiga je automatski postala bestseller, a čak je došla i na listu preporuke glumice Book Cluba Reese Witherspoon.

Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju, Elena Ferrante

Lila i Elena – siromašne, genijalne djevojčice iz Napulja – postale su žene. Elena je ostavila pejzaže djetinjstva za sobom, diplomirala je, objavila uspješan roman i ušla u privilegirane krugove. Lila je ostavila supruga i napornim fizičkim radom pokušava prehraniti sebe i sina.

Mlade žene, svaka na svoj način, pokušavaju zgrabiti priliku da uzmaknu životu siromaštva, neznanja i podčinjenosti. A to rade u vrtlozima ideoloških previranja talijanskog društva kraja šezdesetih i sedamdesetih; svjetovima revolucionara i reakcionara, studenata i komorista, komunista i fašista, ali i u svijetu koji otvara sasvim nove mogućnosti emancipacije.

Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju treći je roman iz ciklusa Genijalna prijateljica, maestralno napisane tetralogije jedne od najznačajnijih autorica našeg doba – Elene Ferrante.

Žena na prozoruA. J. Finn

Prošlo je deset mjeseci otkad je Anna Fox napustila sigurnost svog doma u New Yorku. Užasnuta mogućnošću da izađe van, dane provodi u ispijanju vina, gledanju filmskih klasika, prisjećanju na sretnija vremena i… špijuniranju susjeda. Onda se u kuću preko puta nje useli obitelj Russell: majka, otac i sin tinejdžer. Savršena obitelj. Ali jedne noći Anna kroz svoj prozor vidi nešto što nije smjela. Njezin se svijet počne raspadati, a šokantne tajne izlaze na vidjelo. Samo, što se zaista dogodilo? Što je umislila? Tko je u opasnosti, a tko sve kontrolira? U trileru koji se čita bez daha nitko – i ništa – nije onakvim kakvim se čini. Prepun obrata, moćan i potresan, Žena na prozoru sjajan je triler i istinski naklon Hitchcocku.

Žena na prozoru A. J. Finna roman je koji se objavljuje u više od 35 zemalja. Prozvan jednim od najiščekivanijih prvijenaca desetljeća, opravdao je očekivanja zauzevši vrhove top-lista u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji… Ekranizaciju romana producirat će dobitnik Oscara Scott Rudin, a scenarij potpisuje Tracy Letts, dobitnik nagrade Pulitzer.

Povijest pčela, Maja Lunde

Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, koja ispituje čovjekov odnos prema religiji, znanosti, no u prvom redu prema prirodi – priča o tome kako čovjekova interakcija i s najmanjim bićima može presudno utjecati na to hoćemo li opstati kao ljudska vrsta ili nećemo. Povijest pčela roman je s globalno relevantnom temom s obzirom na stanje suvremenog svijeta ugroženog klimatskim promjenama što se odvijaju sve bržim tempom. U pozadini ove opće teme tri su snažne, intimne priče o odnosu između roditelja i djece. Ono što je zajedničko trima glavnim likovima – biologu i trgovcu sjemenjem Williamu, koji živi u Engleskoj sredinom 19. stoljeća, i koji je konstruirao novi tip košnice; pčelaru Georgeu, koji živi u Americi sredinom 20. stoljeća i vodi unaprijed izgubljenu bitku u uzgoju pčela suočen s modernom agrikulturom; Kineskinji Tao, koja živi u Kini krajem 21. stoljeća, u vrijeme kad su pčele već izumrle – jest to da su spremni učiniti sve da bi njihova djeca imala život bolji od njihova.

Puddin’ (Dumplin’ #2), Julie Murphy

Genijalna knjiga koja svojom temom spada u jedne od najzanimljivijih i najzabavnijih Young Adult knjiga. Millie Michalchuk svake godine, od kada zna za sebe, ide u kamp za mršavljenje. No – ne ove godine. Ove godine planira izvesti svoju tajnu na vidjelo i poljubiti svoju simpatiju. Callie Reyes je tip djevojke koja je prije opasnost, nego prijateljica drugim djevojkama, no okolnosti spoje ove dvije djevojke i na sveopće iznenađenje njih dvije saznaju da imaju više zajedničkoga nego su mislile, ili bilo tko drugi…

MAGI: Kao da je bila nekad, Dušan Vesić

Ekskluzivne, dosad uglavnom neobjavljene fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi – glazbenice koja je svojom glazbom i karizmom obilježila važan period u povijesti rock-scene na ovim prostorima. Opus Ekatarine Velike danas spada u opću kulturu, njihova poetika neprestano osvaja nove generacije – u prvom redu zato što ta poetika slavi individualnu emociju, i svakom dopušta da u njoj razvije vlastiti doživljaj stvarnosti.

Uz zasluženu slavu koju je EKV uživala i još uživa kao kultni bend novoga vala, zanimanje medija i publike izazivala je i tragična sudbina većine njezinih članova koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge. Posljednja je otišla klavijaturistica Margita Stefanović Magi, ujesen 2002. Način na koji je Magi živjela i umrla predmet je brojnih kontroverznih tumačenja. Mada se čini da se o njoj sve znalo još za života, kontroverze su s vremenom rasle: neki su je proglašavali „najvećom umjetnicom“, a drugi „najgorom narkomankom“. Tko je dakle bila Margita Stefanović Magi i što se s njom zapravo dogodilo – odgovore je pokušao naći Dušan Vesić.

Nejednaki, Ivana Dragičević

Ivana Dragičević, novinarka koja već gotovo dva desetljeća prati vanjskopolitička zbivanja, u publicističkome djelu Nejednaki hvata se ukoštac s gorućim globalnim problemima današnjice, promišljajući ih i pišući o njima kroz prizmu svjetskih događaja kojima je nazočila i intervjua s brojnim državnicima i intelektualcima. Godinama putujući svijetom, boraveći u različitim kriznim žarištima, autorica nam iz prve ruke svjedoči o ključnim trenucima suvremenog doba te ih stavlja u kontekst ponekad nepoznat domaćoj publici.

Od intervjua s Basharom al­Assadom, preko organiziranja prvog koncerta na teritoriju Europske unije sirijskog rock­-banda u izbjeglištvu, praćenja skupa G20 u Francuskoj i partijskog kongresa u Pekingu do Trumpova govora u Varšavi, odnosno priča iza kulisa političkih događaja, autorica u knjizi Nejednaki pokušava naznačiti gdje se danas nalazimo i u kojem se smjeru kreću sveopći (društveni) procesi. Ivana Dragičević nam u ovom izvrsnome djelu donosi priče iz svijeta politike i ekonomije propitujući fenomen nejednakosti. Pritom nam, pronicljivo i temeljito razlažući aktualnu situaciju, pokazuje kakve sve izazove donosi doba u kojem živimo i globalno mijenjanje odnosa moći.

S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu, Gail Honeyman

Ona je Eleanor Oliphant: tridesetogodišnjakinja u raskoraku s društvenim normama, uredska čudakinja, usamljenica, sklona izgovoriti upravo ono što misli, idealna meta ogovaranja među kolegama. Eleanor Oliphant vodi jednostavan život. Svaki dan na posao nosi istu odjeću, za ručak jede isti obrok, na istom mjestu, rješavajući križaljku. Ništa ne nedostaje njezinu pomno organiziranom životu izbjegavanja društvenih interakcija, gdje vikende obilježavaju smrznuta pizza, votka i telefonski razgovori s mamicom. S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu.

Jedno obično dobro djelo srušit će zidove koje je Eleanor podignula oko sebe. Morat će naučiti kako navigirati svijetom koji svi ostali, čini se, uzimaju zdravo za gotovo – dok traži hrabrost da se suoči s mračnim zakucima koje je cijeli život zaobilazila.

Polarni san, Davor Rostuhar

Knjiga Polarni san nastala je nakon uspješno realizirane prve hrvatske ekspedicije na Južni pol Davora Rostuhara, kojom je postao prvi Hrvat i 26. osoba na svijetu koja je uspjela sama, hodajući na skijama i bez ikakve pomoći, prijeći 1163 km od ruba Antarktika do Južnog Pola

Razlika između onih koji odustanu od svojih snova i onih koji ih uspiju ostvariti jest u tome što potonji ne posustanu ni pred najvećim preprekama. U ovoj inspirativnoj knjizi jedan od najcjenjenijih hrvatskih putnika i putopisaca, Davor Rostuhar, opisuje kako je uspio ostvariti svoj najveći san: prvu hrvatsku samostalnu ekspediciju na Južni pol. Doznajte kako je uspio preživjeti u divljini u kojoj ne opstaje nijedno živo biće i pritom propješačiti gotovo 1200 kilometara u 48 dana, vukući sanjke teške više od 100 kilograma.

Vodič za sretan brak, Ivana Mijić Vulinović, Karmen Kmetović Prkačin

Vodič za sretan brak: Psihološko-pravni priručnik, prvi takav priručnik na našemu tržištu, opisuje psihološku i pravnu dimenziju braka, odnosno partnerske veze. Činjenica da svaki treći brak u Hrvatskoj propadne, kao i da ljudi ulaze iz jedne veze u drugu, očajnički tražeći ljubavlju ispunjen sretan odnos, ponukala je autorice – psihoterapeutkinju Karmen Kmetović Prkačin i pravnicu Ivanu Mijić Vulinović – da daju odgovor na pitanje zašto je tomu tako. Autorice nam pritom, na temelju vlastitih životnih spoznaja i primjerima iz prakse i stručne literature, ukazuju na to kako prestati činiti uvijek iste pogreške u partnerskome odnosu i realizirati se kao ispunjena, voljena i sretna bića.

Za razliku od Vodiča kroz razvod braka, njihova prvoga zajedničkog djela, ovdje je pravnom dijelu posvećeno manje stranica. Ipak, pravna obaviještenost o braku korisna je i ni na kakav način ne ugrožava odnos, odnosno ne upućuje na nedostatak povjerenja i odanosti.

Priručnik je namijenjen svima koji su se nedavno vjenčali, započeli vezu, osobama koje su već dulje u braku ili u vezi, kao i onima koji su bili u odnosu u kojemu nije išlo ili još uvijek tragaju za pravom ljubavlju. Knjiga, dotičući „vruće teme“ koje najčešće postaju kamen spoticanja zdravome odnosu (financije, svekrve, sloboda u braku, preljubi i dr.), poučava čitatelja važnome pravilu – kako je skladan i sretan odnos sa samim sobom zapravo temeljni preduvjet kvalitetnoga partnerskog odnosa. Autorice vjeruju kako će ovaj Vodič pomoći čitateljima da svoje partnerske odnose postave na zdrave i čvrste temelje… i pritom budu sretni.

Učitati još
Zatvori