Journal Book Club: Već imamo popis najboljih ljetnih knjiga koje ćemo čitati na plaži

Journal Book Club: Već imamo popis najboljih ljetnih knjiga koje ćemo čitati na plaži

Iza nas je, prije svega, neobično proljeće koje nas je odvojilo od ispijanja kavi na sunčanim terasama, proljetnog shoppinga i svega onoga što smo jedva čekali nakon zime. Ipak, upravo su nas ti dani povezali s obitelji, dali nam priliku da usporimo i omogućili nam vrijeme za gledanje izvrsnih serija, filmova i napokon – čitanje knjiga koje su mjesecima stajale na polici. Budući da smo ih tijekom netipičnog proljeća gotovo sve ‘skinuli’ s dnevnog reda, vrijeme je za ljetnu to-read listu.

Izdvojili smo najljepše ljetne knjige koje jedva čekamo listati na plaži. Neke su od njih laganije i duhovite, dok nas druge drže čvrsto prikovanima uz stranice.

All Adults Here, Emma Straub

Emma Straub već se profilirala kao važno ime novije književne svjetske scene svojim romanima ‘The Vacationers’ pa i ‘Modern Lovers.’ Njezino novo štivo ‘All Adults Here’ izašlo je u svibnju i o njemu se bruji već tjednima. Prati Astrid Sick koja svjedoči nesreći zbog koje počinje preispitivati svoje roditeljske vještine. Njezine se priče prepliću sa životima njezine, sad već odrasle, djece. Jesu li njihove životne sudbine rezultat nečega što je ona mogla bolje učiniti? Kad se treba ispričati i za što? I je li moguće da će jedino Astridina 13-godišnja unuka shvatiti koliko hrabrosti treba za reći istinu ljudima koje najviše volimo?

The Vanishing Half, Britt Bennett

Novi roman Brit Bennett smješten je u 60-e godine prošloga stoljeća i prezentira razilaženje identičnih blizanki Stelle i Desiree Vignes koje napuštaju rodnu Louisianu sa samo 16 godina. Desiree odlazi od kuće s malim djetetom, dok Stella nestaje i odlučuje živjeti svoj život kao privilegirana bijela žena. Koliko potez jednog člana obitelji može utjecati na čitavo generacijsko stablo samo je jedna od tema koje Bennett istražuje u svom novom romanu koji će zasigurno biti odlično ljetno štivo.

Deacon King Kong, James McBride

Dobitnik Pulitzerove nagrade, James McBride, u ožujku je izdao novu knjigu ‘Deacon King Kong’ koja je odmah po objavi potegnula za sobom bujicu pozitivnih kritika. McBride oslikava mozaik likova koji su na neki način pogođeni šokantnom pucnjavom u Brooklynu. Njihove se životne pozadine međusobno drastično razlikuju, ali baš su svi uvučeni u uzburkane 1960-e godine u New Yorku. 

Pizza Girl, Jean Kyoung Frazier

Nova knjiga autorice Jean Kyoung Frazier još nije ni izašla, ali proglašena je jednim od najiščekivanijih nadolazećih naslova. Kako iz izdavačke kuće poručuju, radi se o duhovitoj i originalnoj coming-of-age- priči. Prati trudnu 18-godišnjakinju koja radi kao dostavljačica pizze u Los Angelesu. Potpuno je izgubljena, ali to ne želi priznati samoj sebi pa tako podalje od svih tuguje za pokojnim ocem, izbjegava svoju majku i partnera i jednostavno ne želi gledati u budućnost. No, njezin svijet dodatno protrese jedna mama i kućanica kojoj svaki vikend donosi pizzu. Knjiga bi trebala biti prikaz pronalaska samog sebe u okolnostima koje nam život jednostavno nabaca. Čini se kao savršeno ljetno štivo, a izlazi 9. lipnja!

Beach Read, Emily Henry

Sami naslov jasan je poziv da ovu knjigu uzmete zajedno s ručnikom i kremom za sunčanje. Emily Henry autorica je poznata po svojim romanima koji se najčešće dotiču prijateljstva, ljubavi i obitelji. Savršena su kombinacija dirljivih trenutaka i humora, a ‘Beach Read’ je njezino najnovije djelo. Knjiga je izašla 19. svibnja, a prati Augustusa Everetta i January Andrews. Oboje su autori i oboje izuzetno uspješni u tome što pišu. Ipak, kad ona napiše sretan kraj, on ubije čitavu lepezu likova. Potpune su suprotnosti i jedino što ih veže je tzv. ‘writer’s block’ i ljeto u istom naselju bez prebijene kinte u džepu. Upravo zato nitko ne može predvidjeti što ih očekuje kad sklope pakt i zamijene uloge. Jedino čega zaista nema je – romantika.

The Jane Austen Society, Natalie Jenner

Prvijenac Natalie Jenner idealan je odabir za sve one kojima nikad ne manjka tema i referenci iz romana kultne Jane Austen. Ovaj divan roman smješten je u Chawton, posljednji dom Jane Austen. Taj posjed prodaje se onome tko ponudi najviše novca, a upravo zato se u Janeinu domu okuplja osmero ljudi koji dijele ljubav prema njezinim romanima. Iz tih poznanstava uskoro će niknuti The Jane Austen Society, a uz to i nova prijateljstva kojima je cilj očuvati Austenina djela i utjecaj. Za sve ljubitelje Jane Austen; nedavno smo izdvojili najbolji filmski i TV maraton inspiriran njezinim knjigama.

Friends and Strangers, J. Courtney Sullivan

Krajem lipnja izlazi roman ‘Friends and Strangers’ autorice J. Courtney Sullivan koji se također smatra jednim od najiščekivanijih ljetnih naslova. Nova priča bestselling autorice (poznate po romanima ‘Maine’ i ‘Saints for All Occasions’) prati kompleksan odnos dviju žena. Fokusira se na njihovo prijateljstvo i sasvim različite životne faze u kojima se nalaze. Elisabeth je nova majka i novinarka koja se pokušava priviknuti na malograđanski život nakon 20 godina u New Yorku, Sam je studentica koja radi kao babysitterica, zabrinuta je zbog studentskog kredita i nesigurna u vlastitu budućnost. Sullivan u najnovijoj knjizi proučava kako jedna godina može transformirati život iz i kako jedno prijateljstvo može promijeniti pogled na isti.

What We Inherit: A Secret War and a Family’s Search for Answers, Jessica Pearce Rotondi

Memoar Jessice Pearce Rotondi protkan je pravim istraživanjem njezine vlastite obitelji i garantirano vas neće ostaviti ravnodušnima. Kad je njezina majka preminula ostavila joj je kutiju prepunu tajni. U njoj su se nalazili izrezani članci iz novina i pisma koja su dokazi dugogodišnje obiteljske misterije. Njezin ujak Jack nestao je 1970-ih godina, a nakon istraživanja Rotondi otkriva da je njezina obitelj bila umiješana u tajni CIA-in rat.  

Foto: Unsplash, Amazon

Učitati još
Zatvori