Journal Book Club: Izdvojili smo zanimljive knjige koje su sada stigle na police naših knjižara

Journal Book Club: Izdvojili smo zanimljive knjige koje su sada stigle na police naših knjižara

Prvih mjesec dana 2020. godine brojne su knjižare donijele neke nove naslove odnosno nova izdanja poznatih knjiga na svoje police. Prokopali smo trenutnu ponudu i izdvojili najbolje nove naslove koje mnogi ljubitelji knjiga neće ispustiti iz ruku.

Lazarus, Lars Kepler

Za ljubitelje pravih trilera Fraktura u veljači donosi knjigu Lazar. Radi se o sedmom romanu u nizu o policijskom inspektoru Joonu Linni iz pera švedskog bračnog para Ahndoril, poznatijeg pod pseudonimom Lars Kepler.

“Kad mu jave da je u zamrzivaču oskvrnitelja grobova iz Osla pronađena lubanja njegove pokojne supruge Summe, policijski je inspektor Joona Linna potresen, ali smatra da je posrijedi slučajnost. No nakon što se pročuje za niz iznimno okrutnih ubojstava po Europi, Jooni sine jeziva pomisao: Jurek Walter nije mrtav. Uvjerena da je ubila Jureka, Joonina kolegica Saga Bauer isprva ne prihvaća mogućnost da je ovaj silno perfidni serijski ubojica preživio njezine metke i utapanje. Dok Joona pokreće krizni plan spašavanja svoje kćeri, na udaru nesmiljenog zlikovca nađu se Sagini najbliži – otac i njezina polusestra Pellerina, djevojčica s Downovim sindromom.”

Slučajni cimeri, Beth O’Leary

Beth O’Leary mlada je spisateljica koja je radila na dječjim knjigama prije nego što je napisala svoj prvi roman Slučajni cimeri. Netipična priča o cimerima, sada u nakladi Znanja, je preko noći osvojila svijet, a O’Leary je roman napisala na putu od kuće do posla.

“Tiffy i Leon dijele stan. Tiffy i Leon dijele krevet. Tiffy i Leon se nikad nisu upoznali. Leon Twomey radi noćne smjene kao bolničar i potreban mu je dodatni novac, pa pronalazi savršeno rješenje: iznajmit će noću svoj jednosobni stan, dok će on u stanu boraviti tijekom dana. Za Tiffy, koja hitno mora pronaći što jeftiniji stan, to je idealno rješenje. No, budući da se nikad ne susreću, Tiffy i Leon međusobno komuniciraju pomoću poruka koje ostavljaju posvuda po stanu. I dok jedno drugome kroz poruke otkrivaju sve više o sebi, svojim otkačenim prijateljima, zahtjevnim klijentima na poslu ili bratu koji se nalazi u zatvoru, Tiffy i Leon će otkriti da ih povezuje mnogo više od poruka na zidu i da prestaju vrijediti ona pravila koja su postavili na početku ugovora o najmu.”

Cijeli grad priča, Fannie Flagg

Mozaik knjiga donosi novo izdanje humorističnog romana Cijeli grad priča autorice Fannie Flagg. Flagg je već prepoznata autorica hita Pohane zelene rajčice koji je 1991. godine postao film i zaradio dvije nominacije za Oscara. U svojoj posljednjoj knjizi ponovno oduševljava karakterističnim humorom.

“Elmwood Springs u Missouriju gradić je kao svaki drugi. Mudri Lordor Nordstrom stvorio je divno mjesto za život i bogato naslijeđe za sebe i svoju suprugu Katrinu, s kojom se upoznao putem oglasa, ali i prelijepo posljednje počivalište za svoju obitelj, prijatelje i susjede koji će tek doći. Počivalište možda nije prava riječ, zapravo. Na groblju se događa nešto neobično. Premda se zove Spokojna livada, ondje ne vlada baš potpuni spokoj. A sada, cijeli grad priča…”

Mi protiv vas, Frederik Backman

New York Times proglasio je Frederika Backmana bestselling autorom. Poznat je već po knjizi A Man Called Ove, adaptiranoj u film koji je osvojio dvije nominacije za Oscara, a tijekom 2020. će izaći remake istoga s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Fokus komunikacije donosi njegov roman Mi protiv vas koji je zaradio hvale kritičara.

“Ovo je priča o onome što se dogodilo poslije; od jednog ljeta do naredne zime. Priča je to o Medvedgradu i susjednom gradiću Hedu i o tome kako se suparništvo između dviju hokejaških momčadi može pretvoriti u ludu trku za novcem i moći i opstankom. Zbog nekih ćemo se djevojaka ponositi, zbog nekih ćemo dječaka postati veliki. Mladići odjeveni u različite boje u mračnoj će se šumi boriti do smrti. Jedan će automobil juriti kroz noć. Reći ćemo da je bila riječ o prometnoj nesreći, ali nesreće se događaju slučajno. Znat ćemo da smo ovu mogli spriječiti. Za ovu je netko kriv. Umrijet će ljudi koje volimo. I ima li, nakon svega toga, povratka?”

Sedam smrti Evelyn Hardcastle, Stuart Turton

I knjiga Stuarta Turtona navodno ide u ekranizaciju. Knjiga Sedam smrti Evelyn Hardcastle prvijenac je ovog autora, a postat će serija u produkciji kuće koja je radila na hitu Downton Abbey. Knjiga o ubojstvu koje se neprestano ponavlja prožeta je elementima misterije, trilera pa i fantazije.

“Umjesto proslavom, bal pod maskama završava tragedijom. Dok gosti zadivljeno promatraju vatromet, netko će lijepu i mladu kćer vlasnika imanja Blackheath lišiti života. No Evelyn neće umrijeti samo jednom. Dokle god Aiden Bishop, jedan od uzvanika, ne riješi zagonetni zločin, dan će se ponavljati bez kraja i konca. I uvijek će završiti sudbonosnim hicem iz pištolja. Jedini način da prekine taj začarani krug jest da otkrije ubojicu. K tome, Aiden se iz dana u dan budi utjelovljen u tijelu druge osobe. Svjestan da sitnice mogu promijeniti ishod i donijeti nove informacije, on pokušava promatrati svijet ne samo svojim, već i njihovim očima. Zbunjeni ste? Otvorite širom oči, jer detalji su svuda oko vas. “

Rastapanje, Lize Smith

Hena com donosi djelo mlade belgijske spisateljice koja već godinama piše scenarije, prozu i poeziju, a 2016. je prvim romanom Rastapanje doživjela ogroman uspjeh. Govori o kronici odrastanja i tome koliko nas stvari iz djetinjstva zapravo prate kroz život.

“S blokom leda u prtljažniku Eva dolazi u Bovenmeer. To je njezino rodno mjesto za koje je vežu uspomene na nesnošljivu atmosferu doma i druženje s Pimom i Laurensom, najboljim prijateljima iz djetinjstva. No kako radnja odmiče postaje jasno da se Eva vratila u selo da bi se osvetila za ono što je proživjela kao djevojčica.”

Kraj je uvijek blizu, Dan Carlin

Knjiga Dana Carlina tek je u pretprodaji, ali svakako je novitet koji je vrijedan navođenja. Carlin je poznat po podcastu Hardcore History u kojem komentira prominentne događaje i teme iz svjetske povijesti. Nove epizode izbacuje svakih nekoliko mjeseci, a knjiga Kraj je uvijek blizu razmatra prošlost i budućnost na ovoj planeti.

“Rađaju li teška vremena žilavije ljude? Može li se ljudska vrsta nositi sa snagom svojega oružja, a da se ne uništi? Hoće li tehnologija ikada doći do svojega vrhunca, ili će nazadovati? Nitko ne zna odgovore na ta pitanja, no nitko ih ne postavlja na tako zanimljiv način kao što to čini Dan Carlin. Dan Carlin u ovoj knjizi razmatra pitanja i povijesne događaje koji nas tjeraju da se zamislimo oko mogućnosti koja nam zvuči gotovo nevjerojatno: da ćemo možda doživjeti sudbinu svih prethodnih era. Hoće li se naš svijet ikada pretvoriti u ruševinu koju će iskapati arheolozi u budućnosti? Pitanja su duboko filozofska, no istodobno nas podsjećaju na nešto iz Zone sumraka. “

Učitati još
Zatvori