Journal Book Club: ‘Educated’, Tara Westover

Journal Book Club:
‘Educated’, Tara
Westover

„Možete nekoga voljeti i svejedno se oprostiti od njega. Netko vam može nedostajati svaki dan, a da vam je svejedno drago što ih više nema u vašem životu.“ Izjava 33-godišnje Tare Westover u jednom od brojnih intervjua u potpunosti opisuje životne odluke koje je još kao tinejdžerica morala donijeti. Njezina knjiga ‘Educated’ izašla je 2018. godine i našla se na gotovo svim popisima najvažnijih i najboljih knjiga desetljeća.

Posljednjih smo mjeseci pročitali nekolicinu izvrsnih knjiga i preporučili vam ih, ali njihov utjecaj nemjerljiv s osjećajima koje ‘Educated’ ostavlja, onih kojih se danima ne možete otresti.

Od djetinjstva u mormonskoj obitelji do doktorata s Harvarda

Knjiga Tare Westover nije fikcija, ali često se osjećate kao da čitate nešto što jednostavno ne može postojati. Takav utisak ostavlja njezin memoar o odrastanju na planini u mormonskoj obitelji pod palicom ekstremnog oca.

Westoverin memoar počinje podno planine u Idahu. Najmlađa je od sedmero djece, a glava obitelji oduvijek je bio njezin otac koji je vjerovao da će svijet doći kraju na početku 2000-ih godina. Samim time cijelo je Tarino djetinjstvo prošlo u znaku opremanja za takav kraj svijeta ili pak za dolazak federalne policije – skupljali su streljivo, puške, hranu i gorivo. Neprijatelj cijele obitelji je vlada i establišment i upravo zato djeca u obitelji Westover ne idu u školu, ne primaju cjepiva i ne odlaze k doktoru. Osim toga – ne postoje jer nemaju dokumente pa je tako Westover tek oko 17. godine života prvi put službeno ‘oživjela’ u SAD-u kad je izradila prve dokumente. Oko njezinog točnog datuma rođendana baš nitko u obitelji nije bio siguran.

Budući da je njezin otac radio s otpadom automobila i metala, tijekom života kod kuće Tara je, baš kao i njezina braća i sestra, doživjela brojne ozlijede. Metalna oštrica probila joj je nogu, ali njezin je otac vjerovao da majka sve može izliječiti svojim biljnim uljima. Bez obzira radi li se o osipu, ubodu komarca ili – kao što se zaista dogodilo – dvije teške prometne nesreće, svi su se zdravstveni problemi liječili kod kuće. Čak kad je njezin otac doživio eksploziju automobila zbog čega mu je pola lica te prsa bilo otopljeno – odbijao je bolnicu i majka ga je liječila kod kuće.

Pogled na obrazovanje zbog kojeg ništa neće biti isto

Tarin život bio je predodređen za viziju njezinog oca. Nije joj bilo dopušteno nositi haljine kraće nego iznad gležnja, a kao sudbina njezine sestre Audrey, i Tara je trebala naći supruga i živjeti mirno uz njega.

Ono što joj je promijenilo život, preokrenulo ga naglavačke, je upravo ono što većina nas shvaća olako. Obrazovanje i to ono koje ona nije imala jer je roditelji nikada u životu nisu poslali u školu.

Uz nasilnog brata, izgubljenu sestru, majku iz koje tek tu i tamo tinja neka vlastita volja, Tari je obrazovanje bila usputna iluzija koju nikad nije mislila doživjeti. Ipak, njezin brat Tyler – jedan od troje s kojim je ostala u kontaktu iz svoje obitelji danas, motivirao ju je da se pokuša prijaviti na fakultet. Obrazovanje je bila ona minijaturna šansa da ode s planine koja je upalila.

Što je Holokaust i zašto je riječ na ‘N’ pogrdna?

Nakon što je uspjela upisati fakultet, iako je lagala o godinama i činjenici da nikad nije išla u srednju školu, Tara upoznaje svijet koji nema veze s onim u kojem je provela 17 godina. Na jednom satu diže ruku i pita što je Holokaust, na drugom otkriva da nije u redu što ju brat cijeli život zove pogrdnim nazivom za Afroamerikance.

“Sve za što sam radila bilo je za jednu privilegiju: da vidim i iskusim više istina nego što mi je moj otac dao.”

Ne može upiti činjenicu da su njezine kolegice vjernice, ali da svejedno nose kratke suknje. Život koji je imala do sad uskoro se počinje raspadati, a polako se isto događa s odnosima unutar njezine obitelji.

Izbor između razuma i obitelji, a bez melodrame

Westoverina je priča sama po sebi nevjerojatna. No, njezin način pisanja, potpuno ne agresivna razmišljanja unatoč stravičnim uvjetima koje je prošla u nama bude pitanje; koliko je razumno trpjeti da bi imali obitelj? Knjige o problematičnim obiteljskim odnosima preplavljuju knjižare, ali za razliku od mnogih, ‘Educated’ nema niti jednu melodramatičnu rečenicu, niti jedan srcedrapajući citat, već svaku emociju osjećate kako ju je i ona sama tada osjećala; prigušeno. Tara Westover piše mirno, po epizodama iz sjećanja. Gradi i vizualno prepoznatljiv svijet, ali ne guši stranice opisima.

 Kroz knjigu koja traje od njezinog djetinjstva do kraja fakultetskog obrazovanja pratimo njezine misli koje nikad ne prelaze u mržnju. Štoviše, prije nego što je konačno odlučila presjeći vezu s njima 10 godina nakon što je upisala fakultet, Tara je pokušala samu sebe više puta uvjeriti da je ona u krivu, da ju je vrag zaista obuzeo kao što njezin otac tvrdi i da ju je obrazovanje odvelo predaleko od obitelji. Ipak, nakon studiranja na Cambridgeu i Harvardu, nakon što joj je upravo obrazovanje dalo mogućnost da shvati svijet kroz svoje, a ne kroz oči svoje obitelji, nije mogla poništiti znanje koje je imala i vratiti se u očevo dvorište s otpadom.

“Mogla sam imati majčinu ljubav, ali postojali su uvjeti: ako razmijenim svoju realnost za njihovu, ako uzmem svoja shvaćanja i zakopam ih, pustim ih da trunu u zemlji.”

Kao što je rekla i svom ocu posljednji put kad ga je vidjela prije nekoliko godina, njihova međusobna ljubav nikada niti nije bila problem. Dok čitate ‘Educated’ ne razmišljate o tome koliko je njezina obitelj bila surova i baš zato osjećate težinu reza koji je Westover morala napraviti. Osjećate  upravo ono što je ona osjećala: neizmjernu ljubav prema ocu, svojoj braći i prirodi u kojoj je odrasla, a s druge strane  razum i potrebu za vjerom u svoje misli i vlastiti život.

Iako smo mi čitali englesku verziju, kod nas je trenutno dostupan i hrvatski prijevod knjige u nakladi Knjigoteke koji možete nabaviti preko njihovog webshopa!

Foto: Amazon, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori