Journal Book Club: Književni klubovi omiljenih celebrityja kojima se možete odmah pridružiti

Journal Book Club: Književni klubovi omiljenih celebrityja kojima se možete odmah pridružiti

Ovih smo dana ludi za bilo kojom vrstom umjetnosti, bilo kojim kanalom za eskapizam. Iako obožavamo bingeanje genijalnih serija, nerijetko se vraćamo upravo knjigama. Satisfakcija nakon izvrsnog štiva teško je zamjenjiva, a poseban je užitak raspravljati o takvim knjigama s ostalima koji su ih pročitali.

Književni klubovi postali su zato izuzetno popularni, a posebno sada u doba kad je takav tip online druženja i više nego poželjan. Trend su prepoznala i brojna hollywoodska imena. Dok neki svoj književni klub imaju već neko vrijeme, drugima je tek sad sinula ideja.

Kaia Gerber

Kaia Gerber najnovija je ‘vlasnica’ književnog kluba na Instagramu, a sve kako bi ispunila vrijeme svojih pratitelja tijekom samoizolacije.

“Znam da se svi osjećamo izolirano sada i razmišljala sam o jednostavnim načinima da ostanemo povezani. Odlučila sam započeti književni klub. Sama čitam puno, ali voljela bih razgovarati s vama o tome”, napisala je na Instagramu. Očekivanja su odmah bila visoka jer je Kaia za prvu knjigu odabrala književni hit Sally Rooney Normal People, a o njoj je raspravljala uživo na Instagramu.

Emma Watson / Our Shared Shelf

Ništa manje nismo ni očekivali od Emme Watson, aktivistice i glumice koja svoj književni klub vodi već neko vrijeme. Our Shared Shelf etiketira se kao feministički književni klub koji obrađuje novu knjigu svaka dva mjeseca, a zatim se na stranici i Instagramu aktiviraju forumi za raspravu. Emma je klub započela nakon što je zbog suradnje s UN-om počela čitati raznu feminističku literaturu i radove autorica diljem svijeta.

Florence Welch / Between Two Books

Florence Welch svoju je ljubav prema knjigama podijelila osnivanjem kluba Between Two Books još 2012. godine. Glazbenica sama daje preporuke knjiga ili za to zove posebnog gosta, a zatim organizira pravi event za članove književnog kluba kad se sastaju i raspravljaju. Svaki tjedan ima novu temu na temelju koje preporučuje knjige. Za vrijeme izolacije pokrenula je i kategoriju ‘Preporuke za izolaciju’ odnosno popis štiva koje bismo sada trebali pročitati. Njezin je klub svakako naš favorit!

Zoella

Ni influenceri nisu propustili val popularnosti koji su književni klubovi uzeli. Zoella je još uvijek jedna od najjačih blogerica s cijelim brendom iza svog imena. Pokrenula je književni klub koji djeluje na Instagramu i na web stranici. Tamo svaki mjesec bira jednu knjigu i radi razne liste knjiga ili tema vezanih uz književnosti. Ponekad objavljuje i kratke intervjue s autorima njezinih mjesečnih književnih favorita.

Reese Witherspoon / Reese’s Book Club

književni klub Reese Witherspoon prati nevjerojatnih milijun i pol ljudi na Instagramu. Uz Oprah, Reesein klub je vjerojatno i najpoznatiji, ali i najutjecajniji takav pothvat celebrityja. Ako se odlučite pratiti redovito knjige o kojima se raspravlja, onda očekujte samo djela u kojem su glavni likove žene. Još je 2017. godine Reese svojoj publici predstavila roman Celeste Ng Little Fires Everywhere, a danas je producentica i glavni lik serije snimljene po romanu.

Oprah

Znamo tko je utkao put svim poznatim imenima navedenim ranije navedenim. Jedna je Oprah – majka TV-a, ali i celebrity književnih klubova jer je ova, danas mogulica, pokrenula svoj još u 90-ima! Prva knjiga koju je svojim pratiteljima te 96. godine ‘zadala’ bila je The Deep End of the Ocean autorice Jacquelyn Mitchard. U međuvremenu je svoj klub uspješno digitalizirala pa ga tako danas pratimo na Instagramu i njezinoj službenoj stranici.

Emma Roberts / Belletrist

Jedan od najotkačenijih književnih klubova je i onaj glumice Emme Roberts. Belletrist je započela s prijateljicom, producenticom Karah Preiss, a svaki mjesec odabiru knjigu o kojoj zatim raspravljaju s njihovim pratiteljima. Nerijetko u live raspravu zovu poznate autore i hollywoodske ljubitelje knjiga. S početkom pandemije koronavirusa u SAD-u, Emma i Karah počele su održavati tzv. virtualne book ture s autorima. Redovito epizode objavljuju na svom Instagramu.

Flea /Flea’s Book Club

Oni koji ga prate na Instagramu znaju da je Flea, basist RHCP-a, vjerni pratitelj svjetske književnosti, a i sam je autor knjige. Acid for tor the Children njegova je autobiografija u kojoj otkriva detalje svog života obilježenim dramatičnim usponima i padovima na putu do statusa kultne rock-zvijezde. Na svom Instagramu objavljuje odabranu knjige za određeni susret, a svoje o knjizi u svom stilu raspravlja uživo na profilu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori