Otkrijte jeste li među sretnim dobitnicima hit knjige i kako se možete uključiti u Journal Book Club

Otkrijte jeste li među sretnim dobitnicima hit knjige i kako se možete uključiti u Journal Book Club

Punim smo mahom zakoračili u novu 2022. godinu koja je u svijetu kulture počele, u najmanju ruku, uzbudljivo. Posljednjih smo vam tjedana u nekoliko navrata pisali o novim knjigama koje su pristigle na police naših knjižara, kao i o prvim svjetskim bestsellerima. U našoj smo redakciji već sastavili okvirne liste knjiga koje priželjkujemo i planiramo pročitati, a one vrve memoarima, fikcijom koja je obilježila ljestvice najčitanijeg u prošlog godini, kao i hrvatskim i regionalnim romanima nove generacije autora.

Prva knjiga na wish-listi za 2022. godinu

Kad bismo, pak, morali odabrati naslov koji je svakako obilježio početak godine u hrvatskim knjižarama to bi morao biti upravo Bilo jednom u Hollywoodu renomiranog režisera i filmaša Quentina Tarantina koji je obilježio posljednjih dvadeset godina u filmskoj industriji i sam po sebi postao prekretnica i utjecaj na nekoliko generacija filmskih redatelja. U izdanju Stilus knjige, napokon je stigao roman o kojem smo na veliko čitali na portalima stranih novina, a radi se o adaptaciji njegovog filma koji mu je na premijeri u Cannesu zaradio ovacije u trajanju od osam minuta. Ovo je prvi put da je Tarantino zagazio u svijet književnosti kao takve, a iako je fantastičan scenarist i redatelj, i filmski i književni kritičari jedva su dočekali vidjeti kako funkcionira u drugoj grani umjetnosti.

Upravo je novi Journal Book Club idealna prilika da i vi zavirite u književni svijet Quentina Tarantina i s nama komentirate najnovije djelo koje polako osvaja police brojnih ljubitelja knjiga, ali i filma u Hrvatskoj.

Nova sezona Journal Book Cluba

Punim smo mahom ušli u 2022., a nakon zimske pauze, vrijeme je da nastavimo književna druženja. Otkad smo započeli Journal Book Club, pročitali smo brojne hvaljene romane međunarodnih književnika i upoznali nekolicinu fantastičnih kreativnih imena s hrvatske kulturne scene ili pak book zajednice, a činjenica da nam se iz mjeseca u mjesec pridružuju isti čitatelji koji prate Journal Book Club je vrhunac ove književne priče na našem portalu.

U novoj će sezoni book cluba Journalova kolumnistica i moderatorica Ilina Cenov ugostiti nova imena, sve intenzivnije ona iz svijeta hrvatskog kazališta, književnih krugova te filmske i nakladničke grane, a pripremamo vam i interesantne novitete u book clubu tijekom cijele godine.

Prvi book club ove godine održat će se 28. veljače u 18 sati!

Knjiga ‘Bilo jednom u Hollywoodu’ Quentina Tarantina

Bilo jednom u Hollywoodu bio je jedan od posljednjih velikih filmova prije nego što je pandemija zaustavila filmsku industriju. Eklektična priča smještena u 1969. prije svega je bila fantastičan filmski prikaz Hollywooda toga doba, a sve kroz oči Ricka (Leonardo DiCaprio), nekoć velike glumačke zvijezde, i njegovog stuntmana Cliffa (Brad Pitt) koji se susreću s mnogim bizarnim likovima i epizodama – sve u ususret ‘smrti’ Sharon Tate, događaju koji je, uz druge, bio prekretnica zlatnog doba Hollywooda.

“Mjesto radnje – Hollywood 1969. Glavni likovi – Rick Dalton, glumac koji je nekoć imao vlastitu televizijsku seriju, ali sad igra negativce tjedna i tugu utapa u whiskey sourima, i Cliff Booth, Rickov dubler i najozloglašeniji muškarac na svakom filmskom setu jer je jedini koji se možda izvukao nekažnjeno s ubojstvom… Tu je, naravno, i Sharon Tate, djevojka koja je napustila Teksas sanjajući da postane filmska zvijezda i u tome uspjela. Kao i Charles Manson, bivši zatvorenik koji je okupio oko sebe hrpu otupjelih hipija uvjerenih da im je on duhovni vođa, ali on sam bi se toga odrekao da postane rock-zvijezda…”, službeno glasi priča.

Iako se oslanja na istu radnju, roman je ipak nešto drugo. Donosi “kompletno novo promišljanje priče”, kako kaže sam Tarantino. Dodaje joj novu dimenziju, likove, dublji pogled na prijateljstvo protagonista, svjedoči o glazbi i filmu toga doba, a sve uz njegove klasične eksplozivne dijaloge.

Osvojite Tarantinov roman i uključite se u Journal Book Club

Journal Book Club, s Tarantinovom knjigom u fokusu, održat ćemo 28. veljače u 18 sati! Kako biste sudjelovali u nagradnoj igri, osvojili knjigu i pridružili se našem književnom klubu, potrebno je učiniti sljedeće:

  1. Pratiti Facebook stranicu Journal.hr-a
  2. Pratiti Journalov YouTube kanal na kojem održavamo Journal Book Club druženja
  3. U komentaru ispod ove objave označiti osobu za koju znate da bi voljela sudjelovati u Journal Book Clubu i pročitati roman Bilo jednom u Hollywoodu Quentina Tarantina

Igramo se do srijede, 9. veljače u 12 sati, a dobitnike ćemo proglasiti nakon toga. Sretno!

Čestitamo sretnim dobitnicama: Venssina Škrinjica, Petra Petrović, Laura Lasan, Ratka Visnic, Ana-Marija Moučka, Matea Klarić, Lucija Petrović, Ines Kavur, Stella Simic, Katia Saina. Molimo dobitnice da se jave u Facebook inbox Journal.hr-a s podacima (ime i prezime, adresa za dostavu, mail adresa, broj mobitela).

Foto: Tatjana Bukvić, Journal.hr, Stilus

Učitati još
Zatvori