“Je l’ čemu ovo?” obavezno je štivo za svakog obožavatelja komičara Seinfelda

“Je l’ čemu ovo?” obavezno je štivo za svakog obožavatelja komičara Seinfelda

Prva knjiga vrhunskih dosjetki u stand-up komediji tijekom pet desetljeća, „Je l’ čemu ovo?” potvrđuje da je njezin autor Jerry Seinfeld uistinu jedan od najvećih komičara koje je svijet dosad imao. Ukoričena „riznica urnebesnih viceva” (Associated Press) kojom je Seinfeld oduševio čitatelje i gledatelje diljem svijeta izlazi 8. svibnja u izdanju Školske knjige i u hrvatskom prijevodu Ande Bukvić Pažin, a može se nabaviti u prednarudžbi u webshopu Školske knjige s popustom od 20 posto.  

Riznica urnebesnih dosjetki

„Od svojega prvog nastupa u legendarnome njujorškome noćnom klubu Catch a Rising Star kao dvadesetjednogodišnji student u jesen 1975., Jerry Seinfeld pisao je vlastiti materijal i sve sačuvao. „Kad god sam smislio neku smiješnu stvar, bilo da se to dogodilo na pozornici, bilo u razgovoru ili pišući na mojem omiljenome velikome žutom bloku, sve sam sačuvao u jednom od onih starih školskih fascikla u obliku harmonike. Dakle, imam sve što sam mislio da vrijedi spasiti”, izjavio je slavni komičar u povodu izlaska knjige.  

Kompilacija komičarskog rada

Za ovu je knjigu Jerry Seinfeld odabrao svoje omiljene materijale, organizirane po desetljećima. Čitatelji će stranicu po stranicu, od jednoga urnebesno osmišljenog opažanja do drugoga, svjedočiti evoluciji velikog komičara našeg vremena i steći nove uvide u uzbudljivu, ali nemilosrdnu umjetnost pisanja stand-up komedije.

„U njoj možete pronaći njegove najpoznatije šale, uključujući njegova promišljanja o životu čarapa (‘dan kad se pere rublje njihova je jedina šansa za bijeg’), o putovanju zrakoplovom (‘pokazuju vam kako koristiti pojas ako slučajno niste sjeli u auto od 1965. godine’) i o reklami za poboljšani Tide (‘imate li majicu natopljenu krvlju, možda pranje rublja i nije vaš najveći problem u ovom trenutku’)”, ističu u Washington Postu nazivajući Seinfelda „jednim od naših velikih komičnih umova”.

„Jerry Seinfeld je za svoj sitcom ‘Seinfeld’ s ponosom tvrdio da je serija o ničemu. ‘Je l’ čemu ovo?’, govori o svemu. Govori o djetinjstvu, tinejdžerskim godinama, odrasloj dobi i roditeljstvu. Govori o autićima iz lunaparka i kemijskim čistionicama, mađioničarima i razdjelnicima na blagajnama u trgovinama, braku i ziplineu. Iako Seinfeld kaže: ‘Teško se smijati dok čitate – pisana riječ nema milosti’, to doista nije slučaj s ovom knjigom, smijat ćete se naglas od prve do zadnje stranice”, kaže urednica hrvatskog izdanja Emica Calogjera Rogić.

Jerome Seinfeld najpoznatiji je stotinama milijuna ljudi kao Jerry, stand-up komičar, glumac, pisac, producent i redatelj. Počeo je kao stand-up komičar u sveučilišnoj produkciji, a nakon što je stvorio najrevolucionarniju humorističnu seriju ikada dosad, „Seinfeld”, i uprihodio stotine milijuna dolara, usredotočio se na obiteljski život i kolekcioniranje stotine starih Porschea. Nakon toga se opet vratio stand-up komediji na pozornici organizirajući turneje.

Evolucija velikog komičara

Kad je imao osam godina, na TV programu gledao je komičara koji je pričao priče; njegov je otac rekao: „Vidiš onog tipa na TV-u? Njegov stvarni posao jest da bude zabavan.” Dvadeset godina poslije taj je dječak postao jedan od najboljih komičara dosad. A danas ne možete razgovarati o povijesti televizije bez slavljenja Jerryja Seinfelda. Njegov stand-up nastup je besprijekoran. Nasmijat će vas bez obzira na to koliko godina imate, a kolekcija njegovih ponajboljih šala u knjizi „Je l’ čemu ovo?” to i dokazuje.

Seinfeld je u svoju vještinu uložio mnogo godina intenzivnog rada. On je poput glazbenog virtuoza – ne prestaje vježbati i ne prestaje neprestano pokušavati nove stvari. „Je l’ čemu ovo?” pitanje je koji svaki komičar postavlja kad želi nešto probati. Seinfeld postavlja to pitanje od svojega prvog nastupa 1975. godine. Ako je odgovor na „Je l’ čemu ovo?” bio potvrdan, uključen je u ovu opsežnu i inspirativnu kompilaciju njegova komičarskog rada.

Foto: PR, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori