Goodreads je proglasio najbolje knjige godine

Goodreads je proglasio
najbolje knjige godine

Kao najveća platforma za knjige, Goodreads je nezaobilazna stranica i aplikacija za sve ljubitelje štiva. Baš svaki put kad biramo koju ćemo knjigu kupiti, prvi nam je potez provjeriti koliku ocjenu ima na Goodreadsu i što kažu recenzije koje pišu u komentarima, a potpisuju ih književni kritičari, book blogeri ili jednostavno čitatelji koji žele ostaviti svoje mišljenje. Na kraju svake godine Goodreads objavljuje najbolje ocijenjene knjige na svojoj platformi u tekućoj godini. Glasanje se većinom otvara sredinom studenog i traje tri tjedna za vrijeme kojih možete ocijeniti sve nominirane knjige i odabrati najbolju u određenoj kategoriji.

Kategorija ima čak 17, a onda najvažnija svakako je kategorija najbolje fikcije u kojoj se natječu najpopularniji naslovi te godine. U 2021. smo imali zaista izvrstan priljev novih knjiga koje su izazvale brojne reakcije na društvenim mrežama i u književnim krugovima. Međutim, složili bismo se da je među najiščekivanijima bila upravo knjiga Beautiful World, Where Are You odnosno u našem prijevodu Divni svijete, gdje si autorice Sally Rooney.

Mlada Rooney se u samo nekoliko godina nametnula kao najvažnija književnica svoje generacije i današnje književne scene uopće. Romanima Normal People i Conversations With Friends stvorila je pravi mali ‘kult’ čitatelja koji cijene i vole njezin izrazito specifičan stil pisanja. U svojim se knjigama okreće temama koje okupiraju millennial generaciju, a uvijek s britkim osvrtom na trenutnu društvenu i političku klimu.

Očekivano, po mnogima, Goodreads je upravo posljednju knjigu Sally Rooney proglasio knjigom godine. U nastavku vam donosimo radnju pobjedničke knjige i naslove koji su u dominirali u preostalim kategorijama.

Beautiful World, Where Are You

Najnoviji roman autorice prati odnose četvero mladih ljudi, svi pripadnici millennial generacije, koji navigiraju kroz sasvim različite svakodnevice i u sasvim različitim uvjetima. Svi su inteligentni i svjesni trenutne društvene situacije u svijetu, no, njihovi su životu uvjetovani brojnim vanjskim faktorima, kao i vlastitim karakternim crtama zbog kojih im je karijera, ljubavni život, odnos s obitelji u specifičnoj situaciji. Životi Alice, Felixa, Eileen i Simona spajaju se na razne načine.

Alice i Eileen su već godinama najbliže prijateljice koje su jedno vrijeme i živjele zajedno. Obje s afinitetima prema književnosti i jedinstvenim promišljanjima o svijetu, svoje prijateljstvo održavaju dugačkim mailovima kojima krate vrijeme do sljedećeg susreta. Alice se tijekom godina pretvorila u književnu zvijezdu, ali zbog mentalnog sloma preselila je u mali gradić u kojem upoznaje Felixa, bistrog mladića koji radi u skladištu. S druge strane, Eileen u Dublinu proživljava teške trenutke zbog kojih se iznova zbližava sa Simonom, simpatijom iz djetinjstva.

Kako piše Fraktura koja je roman i objavila u hrvatskom prijevodu: “Alice, Felix, Eileen i Simon i dalje su mladi, ali život ih nosi. Trebaju jedno drugo, poigravaju se međusobno, zbližavaju se i udaljavaju, vode ljubav, sumnjaju u sebe i svoje osjećaje, no najviše od svega zabrinuti su za svijet u kojem žive – svijet koji se nalazi na rubu ekološke katastrofe, u kojem vlada Trump, svijet neoliberalizma. Pitaju se jesu li oni posljednji koji svjedoče kraju epohe, kako da pomognu osiromašenima, hoće li uspjeti vratiti vlastitu vjeru u naš divni svijet.

Knjiga je rujnu bila i naš odabir za Journal Book Club, a komentirali su je mladi dramaturg i autor Dino Pešut i Journalova kolumnistica Ilina Cenov. Što su o knjizi rekli otkrijte ovdje.

U nastavku vam donosimo naslove knjiga koje su trijumfirale u drugim kategorijama.

Misterija i triler

Povijesna fikcija

Ljubavni roman

Humoristična književnost

Poezija

Književni prvijenac

Young adult književnost

Sve najbolje knjige prema Goodreads Choice Awards pogledajte ovdje.

Učitati još
Zatvori