Pogledajte impresivna imena koja dolaze na ovogodišnji Festival svjetske književnosti
Pogledajte impresivna imena koja dolaze na ovogodišnji Festival svjetske književnosti

Pogledajte impresivna imena koja dolaze na ovogodišnji Festival svjetske književnosti

Održana je konferencija za novinare Festivala svjetske književnosti. Novo, 12. izdanje Festivala predstavili Seid Serdarević, glavni urednik Frakture i programski direktor Festivala, Igor Alborghetti, glavni urednik Expressa, i Lucija Butković, voditeljica odnosa s javnošću u Frakturi. Festivalski program trajat će od 1. do 7. rujna u prostorima ZKM-a, Knjižare Fraktura, Galerije Kranjčar i Galerije Forum.

Festival svjetske književnosti 2024
Lucija Butković, Seid Serdarević i Igor Alborghetti

Tko će doći?

Ugostit će autorice i autore iz 17 zemalja svijeta, laureatkinje i laureate najprestižnijih književnih nagrada poput Prix Goncourt i Premio Strega, književne zvijezde čije naslove očekujemo u ekranizaciji najvećih svjetskih streaming platformi i televizijskih kanala Netflixa i HBO-a. Programski direktor Festivala Seid Serdarević istaknuo je kako će dvanaesto izdanje Festivala obilježiti goruće teme suvremenog društva poput klimatskih promjena, priče o jakim ženama u nemilosrdnim vremenima, te maestralne sage i napeti povijesni romani.

Festival svjetske književnosti 2024
Festival svjetske književnosti 2024

Festival otvara Paolo Giordano, jedan od najpopularnijih talijanskih suvremenih pisaca, autor svjetskog bestselera Samoća primarnih brojeva (Algoritam, 2009.; prijevod Maja Adžija). On će na tribini Razotkrivanje predstaviti roman Tasmanija (Fraktura, 2024.; prijevod Dragana Vulić-Budanko), najčitaniju knjigu u Italiji 2022. U festivalskim danima imat ćemo prilike čuti i trenutačno najveća imena britanske književne scene – Matthewa Blakea, autora najvažnijeg trilera godine Anna O. (Fraktura, 2024.; prijevod Alenka Mirković-Nađ). Riječ je o globalnom fenomenu koji je već kao rukopis prodan za prijevod u više od 30 zemalja svijeta.

Doći će i Yomi Adegoke, spisateljica i novinarka The Guardiana i britanskog Voguea, koju hvali sjajna Bernardine Evaristo. Na Festivalu će predstaviti roman Lista (Fraktura, 2024.; prijevod Krešimir Sučević Međeral) o šokantnom utjecaju i moći društvenih mreža. U prvom tjednu rujna čekaju nas neki od najznačajnijih europskih autorica i autora. Oni su: Elia Barceló, Nadia Ghulam, Johanna Mo, Jean-Baptiste Del Amo, Carsten Jensen, Jens Liljestrand te jake snage domaće književnosti Snježana Banović, Slavenka Drakulić, Želimir Periš, Edo Popović, Faruk Šehić, i brojni drugi. Prvi put na Festivalu gostuje europska senzacija Wrong Language Tour, autorice i autori s Kosova, iz Švicarske i Srbije koji uz pratnju benda književnost pretvaraju u nezaboravan performans.

Festival svjetske književnosti 2024

Kako do ulaznica?

Ulaznice za pojedine programe bit će dostupne po cijeni od 6.99 eura. Možete ih nabaviti na stranici CoreEventa od 5. srpnja i u Knjižari Fraktura od 1. kolovoza do 7. rujna. Svi koji kupe karte za dva događanja treću dobivaju besplatno. Ulaznice vrijede kao popust od tri eura na sve naslove u Knjižari Fraktura i u ZKM-u isključivo tijekom trajanja Festivala. Otkrijte i novu web-stranicu Festivala svjetske književnosti. Na njoj možete pratiti sve novosti, istražiti program te upoznati sjajne autorice i autore koji vas u rujnu čekaju u srcu Zagreba!

Foto: Anto Magzan

Učitati još
Zatvori