Što nas sve očekuje na osmom Festivalu svjetske književnosti koji jedva čekamo?

Što nas sve očekuje na osmom Festivalu svjetske književnosti koji jedva čekamo?

Hrvatski glazbeni zavod svoja će vrata u obje dvorane širom otvoriti upravo za Festival svjetske književnosti.

Osmi Festival svjetske književnosti kao i svake godine ugostit će mnogobrojne domaće, europske i svjetske književne zvijezde. Ove godine kompletan program dolazi tek u kolovozu, ali i sad znamo brojne zanimljivosti i zvučna imena koja možemo očekivati.

Raznolik program za sve

Novost su programi u Knjižari Fraktura koja se uskoro otvara u Ulici kneza Mislava te programi u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju. Dio programa također će se odvijati virtualno.

Kao i svih godina dosad, u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” u Zagrebu otvorit će se skupna izložba radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, također inspirirani književnim motivima.

Festival svjetske književnosti poznat je i po programima i tribinama Razotkrivanje, Dvostruki portret te Pisac i njegov čitatelj. Nastavlja se i s jednim od najpopularnijih programa Književnom matinejom,

Zvučna autorska imena stižu u Zagreb

Svoj dolazak u Zagreb na osmi festival dosad su potvrdili Semezdin Mehmedinović, jedan od najomiljenijih pisaca naših jezika, Etgar Keret, najvažniji suvremeni pripovjedač kratkih priča, Francesca Melandri, autorica potresnog romana Prava krv i “pisma iz budućnosti” koje je odaslala svijetu iz izoliranoga Rima.

Tu su i Philippe Claudel, hrvatskoj publici omiljen francuski autor, dva veličanstvena pisca iz Norveške Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda, te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih i najčitanijih knjiga pripovjedne publicistike Raditi kako treba, Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor najvažnije suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann, te Bogdan-Alexandru Stănescu, najbolji rumunjski pisac srednje generacije.

Od domaćih autora tu su Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko. Ove ćemo godine održati i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama koje nam kriza otvara da ostvarimo svijet koji će biti solidarniji, empatičniji i otvoreniji.

Ulaz na neke od događanja naplaćivat će se po simboličnim cijenama, a na neke će biti slobodan. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori