Festival Miroslav Krleža donosi bogat program na predivnim zagrebačkim lokacijama
Festival Miroslav Krleža donosi bogat program na predivnim zagrebačkim lokacijama

Festival Miroslav Krleža donosi bogat program na predivnim zagrebačkim lokacijama

Festival Miroslav Krleža održat će se, po 11. put, od 1. do 7. srpnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, sa svojim suradnicima Romanom Brajšom, Irenom Šekez Sestrić i Bojanom Valentićem već jedanaestu godinu zaredom nudi bogat i raznovrstan program. Upravo njime se Festival Miroslav Krleža potvrdio kao kultni događaj zagrebačkog ljeta i sretno mjesto susreta Krleže, umjetnika i publike.

Ovogodišnje izdanje svečano se otvara 1. srpnja 2022. u 21 sat praizvedbom monodrame Miroslav Krleža – Sjetite me se 2022. Naime, u posljednjem susretu Gorana Matovića s Krležom na Gvozdu Krleža je rekapitulirao 20. stoljeće. Portretirao je suvremenike i fenomene polemično i duhovito. Nenadano je prekinuo monolog, prekrio lice rukama kao na Vaništinu portretu, uzdahnuo i rekao: Sjetite me se 2022…. To su bile njegove posljednje riječi.

Festivalski program nastavlja Dragan Despot monodramom Miroslav Krleža – Na rubu pameti 3. srpnja u 21 sat, a posebno interesantno bit će Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama prema zamisli Marine Bagarić i Gorana Matovića. U njemu će se publika turističkim autobusom na kat uz pratnju glumaca voziti Zagrebom i posjetiti sedam adresa na kojima je Krleža živio i stvarao.

Popratni program uvodi nas u život velikog književnika

Prošlogodišnja festivalska premijera Djetinjstvo u Agramu u suradnji s GDK Gavella na programu je 4. i 5. srpnja, a završni kazališni događaj pripada dramatizaciji Krleža / Ionesco – Ćelava Leda.

Popratni (dnevni) festivalski program također je bogat i raznovrstan. U okviru programa Sjećanja Krležinih suvremenika 2. srpnja u 12 sati u caffe baru Kolding veliki pisac Slobodan Šnajder svjedočit će o svojim susretima s Krležom.

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti 4. srpnja u 19 sati otvara se izložba Dijalozi – Krsto Hegedušić / Miroslav Krleža. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 5. srpnja u podne moći ćete razgledati Krležine originalne rukopise u sklopu programa Iz Autorova pera – rukopisna građa Miroslava Krleže.

‘Doručak kod Krleže’

Tradicionalna nadrealističko – gastronomska svečanost obilježavanja Krležina rođendana Doručak kod Krleže (7. srpnja u 7 sati ujutro, vrijeme Krležina rođenja) u kazališnoj kavani Kavkaz zamišljena je kao spoj glume, glazbe i gastronomije u bijelom (službeni dress code). U programu sudjeluju Maja Posavec, Silvio Ferrari, Zlatko Paković, Sara Renar, Nenci Abdel Sakhi, Stanko Kovačić, Irena Šekez Sestrić, Nikša Marinović i Goran Matović.

Sve dodatne informacije o programu i ulaznicama 11. festivala Miroslav Krleža možete pronaći na Facebook stranici.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori