‘Dnevnik iz karantene’ koji ćete poželjeti pročitati

‘Dnevnik iz karantene’ koji
ćete poželjeti pročitati

Izolacije je u potpunosti redefinirala našu svakodnevicu, a posebno je u svemu tome ‘stradalo’ područje kulture i umjetnosti. Brojna kazališta, umjetničke organizacije, muzeji i knjižnice ponudli su svoj program besplatno online kako bismo ugodnije proveli vrijeme kod kuće, ali njihov opstanak do kraja pandemije koja nas je snašla bit će težak.

Kao potporu umjetnicima i autorima, Hrvatsko društvo pisaca pokrenulo je zanimljiv projekt ‘Dnevnik iz karantene.’

Svakodnevno objavljuju tekstove autora u obliku dnevnika, poezije ili proze koji su vezani uz život u novonastaloj situaciji i otkrivaju o čemu razmišljaju i domaći autori i što sve mogu stvoriti u ovakvoj atmosferi.

Tekstovi autora poput Edija Matića, Nore Verde, Željke Horvat Čeč, Alena Brleka, Sanje Lovrenčić, Krune Lokotara, Ivane Bodrožić, Monike Herceg, Dorte Jagić, Dinka Telećana i Ivice Pretnjače zatim će interpretirati glumci Zagrebačkog kazališta mladih. Svakog vikenda izlaze novi prilozi interpretacije tih tekstova pod nazivom ‘Glumci iz karantene.’

“Ne bi čovjek povjerovao, ali nedostaje mi buka. Danas mislim da je pustoš stoput groznija. Jezovitija. Sve bih dao za jednu klasičnu, svakodnevnu gužvu. Da nema ovih što povremeno projure sa sirenama, cijela bi ulica izgledala kao promašeni građevinarski posao nekog suludog investitora – izgrađena ni za koga. Ja nikada nisam imao takvih promašenih poslova. Dapače, prihodi su sve veći, zarada sve masnija. Jebiga, za to se isplati pretrpjeti i velegradski krkljanac, galamu i prometne kolapse. U jednom starom filmu spiker s radija dramatičnim glasom kaže: Lock your doors, bolt your windows, there is something in the fog! Oduvijek me prolazila jeza kada bih se sjetio te rečenice i u maglovitim sam danima imao naviku sve zatvarati”, piše između ostalog u tekstu Edija Matića na kojeg smo posebno reagirali.

Već su dvije interpretacije dostupne online: ona Petra Leventića po tekstu Ivice Prtenjače te interpretacija Danijela Ljuboje po tekstu Dinka Telećana.

Pune tekstove i interpretacije pronađite ovdje.

Izvor: Hrvatsko društvo pisaca

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori