Prate ga milijuni: Slavni psiholog nam otkriva koje su skrivene crvene zastavice u odnosima
Prate ga milijuni: Slavni psiholog nam otkriva koje su skrivene crvene zastavice u odnosima

Prate ga milijuni: Slavni psiholog nam otkriva koje su skrivene crvene zastavice u odnosima

Bihevioralni je psiholog, redovni profesor organizacijskog ponašanja u poslovnoj školi i stručnjak za ponašanje – sve je to dr. Ali Fenwick. Ovog psihologa na društvenim mrežama prate milijuni. Zašto je tome tako? Prvenstveno zbog njegove sposobnosti da široj publici prenese znanja o ljudskom ponašanju.

Rezultate istih sažeo je u djelo Crvene zastavice, zelene zastavice. Ono je okarakterizirano kao praktični vodič kroz emocionalne mine koje svakodnevno susrećemo. Bilo da je riječ o prijateljstvima, obiteljskim vezama, ljubavnim odnosima ili profesionalnim interakcijama, dr. Ali Fenwick će vas pokušati naučiti kako dešifrirati složene situacije i kako izbjeći nepotrebne konflikte i drame.

Kroz ideje crvenih (red flag) i zelenih zastavica (green flag), ova knjiga će vas naučiti kako razlikovati ponašanja koja vam štete od onih koji vam koriste.

Crvene zastavice zelene zastavice
Crvene zastavice zelene zastavice
dr. Ali Fenwick

Zagrebačka promocija uz gostovanje autora

Autor vjeruje da Crvene zastavice, zelene zastavice mogu pomoći ljudima identificirati zdrava i nezdrava ponašanja u raznim područjima života i objasniti im što ta ponašanja govore o ljudima, a što je još važnije, što govore o nama samima.

Dr. Ali Fenwick trenutno boravi u Zagrebu, a večeras, 23. travnja od 18 sati će osobno sudjelovati na promociji svog najnovijeg književnog uratka. Promocija će se održati u prostorijama knjižare Znanje na adresi Gajeva 1, a poziv je upućen svim zainteresiranim čitateljima (kao i onima koji će to tek postati).

Uoči promocije knjige popularnog psihologa smo i sami upitali nekoliko pitanja, a naš razgovor donosimo u nastavku.

Crvene zastavice zelene zastavice
Crvene zastavice zelene zastavice
  • Po vašem mišljenju, koje su suptilne crvene zastavice koje je teško prepoznati u vezi, a koje je teško prepoznati u poslovnom okruženju?

Sjajno pitanje. Suptilne crvene zastavice mogu biti nezgodne jer se često manifestiraju na načine koji nisu odmah očiti. Evo nekoliko primjera suptilnih crvenih zastava u vezama na koje treba pripaziti.

Kada vas partner omalovažava na suptilan (čak i šaleći se) način govoreći pametniji ste nego što izgledate. Ove suptilne šale ili primjedbe s vremenom mogu postati ozbiljnije, ali budući da ih stalno čujete, ne odgovarate ništa. Ove primjedbe mogu polako nagrizati vaše samopouzdanje što vas može povrijediti i učiniti podložnijim nasilnom ponašanju.

 Izbjegavanje sukoba: Može se činiti kao učinkovita strategija upravljanja sukobom (trebate birati bitke koje ćete voditi), ali ako je kontinuirano, to bi moglo stvoriti napetosti u vašem odnosu i otežati pronalaženje rješenja. Drama je neizbježan dio života i naučiti kako se učinkovito nositi s dramom važno je za izgradnju zdravih i jakih odnosa s vremenom.

Crvene zastavice zelene zastavice

Izbjegavanje odgovornosti: Preuzimanje odgovornosti za poslove, okrivljavanje ili sudjelovanje u važnim odlukama može dovesti do frustracija unutar veze ili do toga da veza postane jednostrana.

Gaslighting: Kada vas vaš partner pokuša natjerati da preispitate vlastitu stvarnost govoreći stvari poput Ti si luda, to se nikad nije dogodilo, Zašto si uvijek tako osjetljiva? ili Ti si kriva što sam te prevario!. Ne samo da je to loše ponašanje, već se s vremenom možete početi samozavaravati vjerujući u laži koje vam manipulativni partner govori opravdavajući svoje loše ponašanje.

Nedostatak komunikacije: Nedostatak komunikacije može dovesti do ozbiljnih problema u vezi ako se ne riješi, poput bježanja od problema, šutnje o emocijama ili događajima koji su važni za vezu ili ogorčenosti istom. Često je nedostatak komunikacije ono što ubija odnose.

Crvene zastavice zelene zastavice
Crvene zastavice zelene zastavice
  • Vjerujemo kako je odabir u suštini subjektivan. No, s druge strane, koje su zelene zastavice koje često budu krivo interpretirane?

Zanimljivo pitanje jer ovome možete pristupiti iz dvije perspektive. Smatrati da su neka ponašanja zelene zastavice (koje bi mogle biti potencijalne crvene zastavice) i zelene zastavice koje se ne ocjenjuju kao zelene (previđene su). Analizirat ćemo obje.

Zelene zastavice koje su potencijalno crvene 

Snažna radna etika: Na to se može gledati kao na nešto pozitivno. Naporno raditi i biti strastven prema poslu općenito se smatra nečim pozitivnim, ali se lako može pretvoriti u prekomjerni rad i ovisnost o poslu što dovodi do izgaranja i problema u vezi.

Obasipanje nježnošću i pažnjom: Stvari se brzo kreću u vezi. Ovo bi se moglo činiti sjajno pa čak i predobro da bi bilo istinito, posebno kada se netko tako ponaša na početku.  Ali bi također mogao biti znak ljubavnog bombardiranja gdje je pokazivanje pažnje i pružanje angažmana način da se stvori brza emocionalna veza, odnosno podloga za kasnije manipulacije.

Crvene zastavice zelene zastavice

Zelene zastavice koje su podcijenjene 

Aktivno slušanje: Vrlo je važna zelena zastavica, no neće svi to prepoznati kao moćnu sposobnost održavanja dugoročnih odnosa u bilo kojem području života. Uz slušanje onoga što se govori to se također odnosi i na slušanje onoga što nije rečeno.

Slavljenje međusobnih uspjeha: Trebaju nam trenuci za uživanje u slavljima. U današnjem svijetu toliko smo zaokupljeni životom da često zaboravljamo slaviti brze pobjede ili određene trenutke u životu. Proslava ima jaku psihološku svrhu u odnosima. Na primjer, pomaže vam ublažiti teška vremena.

Na engleskom jeziku, GREEN (Zeleno) je također akronimija koja znači Genuine (Iskrenost), Respect (Poštovanje), Elevate (Uzdizanje), Empathize (Suosjećanje) i Nurture (Njegovanje). To znači da bismo trebali slaviti i priznati zeleno ponašanje ljudi. Ako želimo da se zelena ponašanja ponavljaju, moramo ih njegovati kako bi se ponavljala i rasla.

Crvene zastavice zelene zastavice
Crvene zastavice zelene zastavice
  • Kategorija bež zastavica (beige flags) također je vrlo popularna na društvenim mrežama. Možete li nam reći svoj stav o ovoj temi?

Bež zastavice su važne jer se nalaze između zelene i crvene. Bež zastavice nisu ništa ozbiljno, no mogle bi vas iritirati na prvi pogled. Međutim, kad jednom razmislite o ponašanju koje karakterizirate kao bež zastavice, pomislite: Ah, to zapravo i nije problem! Ne bi me trebalo ni zanimati za ovo.

Ponavljam, birajte svoje bitke. Nije sve u životu vrijedno brige ili uznemirenosti. Bež zastavice, poput crvenih i zelenih, daju vam trenutak da razmislite i odlučite što želite učiniti s njima. Pomažu nam da bolje prihvatimo ponašanja koja vama nisu uvijek ugodna, ali nisu ni pravi problem, pa ih otpustite!

Kako do svog primjerka?

Priliku da se knjiga Crvene zastavice, zelene zastavice nađe i na njihovim policama dobit će tri naša čitatelja. Sve što trebate je poslati svoje podatke (ime i prezime, broj mobitela i adresu) na ifeellucky@journal.hr s predmetom maila Crvene zastavice, zelene zastavice, do petka, 26. travnja u podne.

Tri dobitnika ćemo objaviti istoga dana tijekom poslijepodneva i kontaktirati ga e-mailom. Sretno!

Dobitnice primjerka knjige Crvene zastavice, zelene zastavice su Dubravka Greblo, Josipa Čulina i Daniela Stošić Protega. Zahvaljujemo svima na interesu.

Foto: Znanje, Pexels

Učitati još
Zatvori