Knjiga “Burza rada”: Oda ženama koju smo pročitali u jednom dahu 
Knjiga “Burza rada”: Oda ženama koju smo pročitali u jednom dahu 

Knjiga “Burza rada”: Oda ženama
koju smo pročitali u jednom dahu 

Čitanje nam je jedna od omiljenih aktivnosti i uz sav užurbani tempo svakodnevice trudimo se u danu ostaviti vremena za barem nekoliko stranica omiljenih nam naslova. Kako se jesen sada već ozbiljno uvukla u naše domove, tog je vremena malo i više. Upravo nam se posljednjih tjedana pod rukom našao zanimljiv naslov, zbirka priča naziva Burza rada. Riječ je o zbirci priča dvanaest različitih autorica, koje pišu o dvanaest različitih zanimanja. “Referentica” Burze rada je Julijana Matanović.

Burza rada

Autorice su žene koje imaju i nemaju iskustva u pisanju, koje u različitim zanimanjima i stadijima svojih života svojim prenesenim iskustvom vrlo lako mogu predočiti sve ono što čuči i u nama samima.

Dvanaest spisateljica, dvanaest zanimanja, dvanaest priča iz različitih povijesnih situacija, dvanaest žena čija se prepoznatljivost u književnom svijetu uveliko razlikuje, dvanaest njih koje bi, po godini upisanoj u izvode iz knjige rođenih, jedne drugima mogle biti majke i kćeri.

U knjizi su sljedeće priče: Danijela Crljen, BALERINA Anja Šovagović Despot, BARUNICA Ružica Miličević, DOJILJA Goga Hajtić, KONOBARICA Nada Đerek, LEDARICA Božica Jelušić, PERODRŽAČICA Iva Mirčić, RUDARICA Sanijela Matković, SLIKARICA Rosi Kugli, SVODILJA Vlatka Poljanec, TAJNICA Blanka Will, VRTLARICA Julijana Matanović, TKALJA. Izadavač zbirke je Umjetnička organizacija Lađa od vode.

burza rada2

Oda ženama

Svaka od nas kroz različita zanimanja, poglede na život, uvjete rasta i odrastanja, umaranja i odmaranja, svaka sa svojom pričom, pridonosimo bogatom i naoko nemjerljivom stvaranju povijesti jedne ženske snage u našoj okolini. Koliko je samo mudrosti u pričama naših majki, baka, u našim životnim pričama kada ih samo osvijestimo i možda stavimo na papir. Referentica ove zbirke napravila je upravo to i ovim fantastičnim projektom uvela nas u živote žena koje nas okružuju i koje nam kroz svoje literarne sposobnosti, koje se itekako razlikuju jedna od druge, pokušavaju dočarati ono što svi zovemo život.

Svaka je priča snažna. Svaka se čita na svoj način. Svaka nosi svoje iskustvo specifično u svom vremenu i prostoru. Svaka je prepoznatljiva. Svaka se može osjetiti.

Zbirka počinje uvodnom bilješkom referentice Julijane Matanović, a završava njenom pričom Tkalja. Tkanje o kojem piše možemo promatrati kao sinonim za pisanje, pripovijedanje, priču i samu književnost. Autorica tako uspoređuje krpare svoje junakinje, tkalje Mande s pričama.

Jer što li drugo rade pisci? Uzimaju komadiće tuđih i komadiće vlastitog života, ‘kradu’ priče s ulice i iz pročitanih lektira i prema svemu se ponašaju tako kao što se Manda ponašala prema krpicama. Potom uzimaju pripovjedački instrumentarij, režu, sijeku, odlučuju o žanru i potom-kad pripreme završe-sjednu i stvaraju novi tekst. Djelo na nešto uvijek podsjeća, u njemu se netko uvijek može prepoznati.

Glas ženama

Svaka je priča, baš kao i junakinje koje ih nose, snažna. No tako, vještom rukom referentice, poredane jedne uz drugu, i junakinje i priče danas su nam prijeko potrebne. Julijana Matanović ovim je projektom stvorila prostor i priliku za autorstvo, kreativnost, glasove i priče koje bi inače ostale neispričane. Ali ono što je još važnije, pogotovo u vremenu u kojem živimo, ona je stvorila priliku i pružila mogućnost solidarnosti i pravom, istinskom i opipljivom feminizmu. Ona se ne zadržava na parolama, idejama, riječima… Već djeluje, konkretno i stvarno, pružajući priliku i dajući glas. Ona uvijek napominje one koje su bile prije nas i podsjeća na dugove koje prema njima imamo i blago opominje da ne zaboravljamo zasluge onih koje su koračale prije nas i osigurale nam prokrčen put i prohodne staze. Ali isto tako podsjeća na one koje dolaze iza nas, koje će ići za našim stopama i brine kakav svijet im ostavljamo u nasljeđe. Književnost i priču, kao i uvijek, koristi plemenito kako bi povezivala, čine to hrabro u vremenu sve većih podjela i raskola. – piše o knjizi Iva Mirčić.

Svaka od navedenih priča popraćena je i ilustracijama likovne umjetnice Nataše Ač, načinjenih keramičkom olovkom. Bogatstvo ove zbirke upravo je u raznovrsnosti stila svih autorica od kojih neke imaju spisateljskog iskustva, a neke s njim tek počinju, no svima im je zajedničko prenjeti emociju. Kod nas su uspjele. Knjigu možete nabaviti u knjižarama.

Foto: Ana-Marija Topolčić, Instagram

Učitati još
Zatvori