Zagrebačke i online adrese s povoljnim ili vrlo rijetkim knjigama koje nećete pronaći svugdje

Zagrebačke i online adrese s povoljnim ili vrlo rijetkim knjigama koje nećete pronaći svugdje

Prošlog smo vam vikenda pisali o izvrsnom besplatnom hrvatskom servisu s online knjigama na kojem vas čekaju brojni hvaljeni naslovi, većinom domaćih, ali i stranih autora. Tako smo tek zagrebali po površini skrivenih book adresa koje će knjigoljupce lako oduševiti svojom ponudom, ali i cijenama koje su često znantno niže za pojedine knjige, a više iznose dosežu tek kad je u pitanju neka prava književna rijetkost, knjiga koju teško možemo nabaviti i gotovo je kolekcionarski primjerak.

U pitanju antikvarijati koji su posljednjih godina prerasli u prave oaze književnosti u kojima možemo na kratko ‘pobjeći’ od mainstream izbora knjiga koje viđamo često na raznim reklamama u gradu i čitamo o njima u medijima. S njima, naravno, nema ništa pogrešno, štoviše, za takvim primjercima i sami volimo najčešće posegnuti, ali upravo su iz tog razloga antikvarijati postali ultimativan odabir knjigoljubaca koji se osjećaju već pomalo zatrpani komercijalnijim knjižarama.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko internetskih, ali i fizičkih adresa koje skrivaju fantastičan izbor knjiga i brojnih drugih sitnica.

Antikvarijati u čijoj ponudi možete pronaći pravo malo blago

Zagrebački antikvarijati i danas postoje u brojnim dijelovima grada i djeluju kao skriveni hub lijepe književnosti, ali i drugih predmeta iz prošlosti kao što su karte, vodiči, enciklopedije, razni publicistički naslov i slični. Antikvarijati su se tijekom godina, kao i knjižare, modernizirali i pokrenuli svoje web shopove na kojima je vrlo lako kupovati, a fizičke trgovine zadržale su retro štih.

Među najpoznatijim su antikvarijatima svakako su Biblos, Zlatarevo zlato i Zuzi Shop.

Biblos je među njima možda najpoznatiji, postoji već gotovo dvadeset godina, smjestio se na uglu Đorđićeve i Palmotićeve ulice. Njegova je priča doista fantastična, a krenula je malim štandom s knjigama na Britancu. O njemu ponajviše brine vlasnik Daniel Glavan čija je strast upravo knjiga i to ona rijetka. U ponudi imaju beletristička izdanja među kojima smo naišli knjige Pavla Pavličića, Irene Vrkljan, Thomasa Manna, Dubravke Ugrešić, Pamuka Orhana i drugih poznatih autora. Međutim, pravo su bogatstvo ona manje poznata imena i priče koje tek moramo otkriti. ali najveći dio ponude čine impresivne knjige o pojedinim područjima. Neka manje popularna izdanja možete pronaći po vrlo povoljnim cijenama, određene knjige koštaju tek 10 kuna, a najskuplja knjiga u web shopovu iznosi čak 35 tisuća kuna i datira iz 18. stoljeća. Cijelu ponudu pronađite ovdje.

U Ilicu se smjestio antikvarijat Zlatarevo zlato koji danas također nudi online kupovinu knjiga. U ponudi imaju stručnu i popularnu književnost, pažnju posvećuju rijetkim izdanjima, a razlog više da u njega zavirite je što nerijetko imaju nove knjige po sniženim cijenama. Također, Zlatarevo zlato otkupljuje knjige i kućne bibllioteke što je zgodno za znati u slučaju da imate velik broj knjiga kojih se iz nekog razloga morate riješiti, a ne želite ih baciti. U ponudi imaju brojne klasike, kako hrvatske tako i strane književnosti, koje možete kupiti po vrlo niskim cijenama, a nama su za oko zapele i knjige o filmu, umjetnosti i glazbi pa ako vas takav sadržaj interesira – Zlatarevo zlato mogla bi biti vaša omiljena adresa.

Treća adresa na koju vam želimo skrenuti pažnju je Zuzi Shop, knjižara i antikvarijat koju je započela MirjanaVulić Šaldić. Dugo je vremena bila adresa na koju smo nailazili u baš svakoj Facebook grupi posvećenoj knjigoljupcima pa je tako na tim istim mjestima zavladalo oduševljenje kad je stigla vijest da se Zuzi shop otvara i u fizičkom izdanju. Mala knjižara smjestila se na Španskom, a trenutno broji više od 30 tisuća naslova. U ponudi imaju apsolutno svakojakih knjiga na koju god temu poželite, a izvrsna nam je i njihova ponuda retro časopisa. Zuzi je vjerojatno najbolja adresa za novije hit knjige, a možete pronaći i rokovnike, pidžamice za knjige brenda Svezalice i stripove. Razlog više za svratiti u Zuzi je činjenica da promovira Wattpad i domaće pisce.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori