Ana Tash: Kuda za vikend? Na More knjiga!

Ana Tash: Kuda za vikend? Na More knjiga!

Sjećate li se prve knjige koju niste mogli ispustiti iz ruku? Ili pak osjećaja kad ste prvi puta, sami, pročitali knjigu koja vam je dopustila da uronite u avanturu koju skrivaju korice? U mojem nostalgičnom pogledu unazad ostao je urezan svakodnevni odlazak u knjižnicu kako bih provjerila je li vraćen nastavak „Pet prijatelja“, a Dahlove „Vještice“ ostavile su me otvorenih usta u kutu sobe iz koje nisam izlazila dok nisam saznala kraj. Posljednje sam čitala novu uspješnicu „Svakoga dana“ i buljila sam u stranicu koja je ispisala moja previranja, rječnikom koji ni sama nisam mogla jasnije definirati i na trenutak sam se ulovila kako plačem i smijem se i proživljavam nešto što mi uopće ne pripada, a moje je, jer iščitavam te misli na samo sebi svojstven način. Čitanje je intimno.

S Anom Marijom Žužul o kulturi čitanja…

Čitanje je prilika posjetiti udaljene svjetove, proširiti imaginaciju i dopustiti si da na nekoliko trenutaka napustite svakodnevicu i ispunite se novim idejama. S ciljem poticanja kulture čitanja, zagrebački Zrinjevac i ove je godine pretvoren u oazu za ljubitelje priča koje stvaraju riječi. More knjiga, kulturno – društvena manifestacija u organizaciji Lumen izdavaštva, održava se četvrti put i posjetiteljima omogućuje jedinstven sadržaj te više od 300 knjiga koje se mogu besplatno pročitati. Poznati park danas je mjesto na kojemu možete pronaći svoju ležaljku ili ugodnu prostirku, čitati knjigu, rashladiti se koktelima i uživati u atmosferi plaže u samom srcu grada. Mnogi će u deset dana, koliko događanje traje, pronaći svoje mjesto pod raskošnom tendom, no nas zanima što stoji iza projekta? Rim nije sagrađen preko noći. Pričali smo stoga s kreativnom direktoricom i idejnom začetnicom projekta Ana Marija Žužul te otkrili tajne ovog pothvata koji potiče kulturu čitanja.


Kako su knjige okosnica svega pitam Ana Mariju koja je knjiga nju osvojila? Zvučat će kao klišej, govori, ali čitanje počinje u djetinjstvu i prva knjiga koju sam čitala u dahu i s kojom sam odrastala bio je „Harry Potter“. Ironično, dok su drugi bili na plaži ja bih ostajala zatvorena u svojoj sobi i čitala u jednom dahu. Prava Vampira, odgovaram joj. Da, kaže kroz smijeh. Kad smo kod vampira u tinejdžerskim danima čitala sam „Sumrak sagu“.

Kako ju je to pripremilo za svijet izdavaštva, pogotovo ulogu kreativnog inicijatora, a kako za glumu koja je njen poziv? Čitanje potiče kreativno i kritičko razmišljanje. Čitanje beletristike omogućava pozicioniranje sebe u svijet stranca. Dokazano je čitanje pokreće centre u mozgu koji su zaduženi za empatiju i poistovjećivanje. To može biti i doslovno; čitate li da lik trči ili bježi od nekoga i vaš mozak će projicirati osjećaj te aktivnosti. Time prestajemo biti fokusirani isključivo na sebe; proživljavamo i shvaćamo stanja drugih. Poezija dodaje slojevitost; ona zaokružuje i nadopunjava našu emocionalnu inteligenciju. Čitanje mi je tako zaista pomoglo u glumi jer me naučilo kako pristupiti liku i ulozi, kako pisati scenarij. S kreativne strane upravo zbog strasti prema čitanju željela sam podsjetiti ostale koliku širinu ono nudi. Uči razmišljati. Tome mogu zahvaliti i roditeljima koji se knjigama bave čitav život i njihovo usmjeravanje i ljubav prema knjizi odigrali su svoju ulogu i u stvaranju moje afekcije.

Mlada žena koja uspješno usklađuje svoje obaveze ponekad se smatra i suviše ambicioznom, no Ana Mariji to uspijeva i čini se da ne planira stati. Nekad se pitam ima li tolika količina multitaskinga smisla. No ja sam tip osobe koju zaista mnogo toga zanima. Znatiželjna sam i imam ambicije. Ponekad se poklopi da sve radim istovremeno, ali imam potrebu biti pokretač i realizirati svoje zamisli. Osim što sam završila ADU i bavim se glumom, trenutno pišem i scenarij za dugometražni film, produciram predstavu koja će se igrati na Maloj sceni HNK, organiziram svake godine More knjiga i kreativni sam direktor u Školskoj knjizi… zvuči mnogo, no ne mogu se zamisliti u drugačijem okruženju.

Pozadinu takvog ritma rijetki vide. Posjetitelji Mora knjiga iz godine u godinu ostaju oduševljeni, komentari su pozitivni. Svi misle da se sve stvori preko noći. Sigurno izgleda prolaznicima jednostavno par ležaljki (njih dvjesto, dodaje kroz smijeh), neka tenda….ali ovo je zaista veliki pothvat i već je uigrana mašinerija koja iziskuje mnogo vremena, stručnih suradnika i financijski je zahtjevna. Samo tako može se ostvariti na razini na kojoj sada funkcionira. Sretni smo što naši partneri shvaćaju da je u prvom planu promocija kulture čitanja, samim time i kulturni sadržaj, a ne onaj komercijalne prirode. Ovo je manifestacija koja obogaćuje sadržajem i osmišljenom pričom koja se u smislu uređenja mijenja iz godine u godinu. Prošlog smo puta postigli osjećaj džungle i divljine, godinu ranije posjetitelje smo odveli na kalifornijske plaže, a ovog smo puta inspirirani beduinskim, nomadskim kulturama. Kao što mi želimo otvoriti vrata drugih svjetova knjigama, tako se te kulture sa svojim nosiocima provlače kroz mnoštvo teritorija , a i dalje zadržavaju autentičnost i iskrenost. Fokusiramo se upravo na to; stvaramo kreativnu oazu koja povezuje čitanje s osjećajem zabave i topline, potiče na kreativnost.

 

Kreativnost se jasno ocrtava i u popratnom programu manifestacije. More knjiga potiče umjetnost, posjetiteljima nudi priliku doći u direktan doticaj s njenim različitim formama. Dvije smo večeri u programu Filmska plaža prikazivali filmove, u subotu će posjetitelji moći vidjeti kako konkretno knjiga utječe na umjetnost zahvaljujući mladim slikarima i ilustratorima koji će pokazati kako su oni zamislili svijet knjige koju su upravo pročitali. Filmovi nastaju prema knjigama, Svakoga dana, novi naslov koji si spomenula, također je nedavno ekraniziran. Sluškinjina priča Margaret Atwood ne prestaje biti temom diskusija. A sve je proizašlo upravo iz knjige. Umjetnosti se spajaju.
Pitam ju, koju bi knjigu ove godine nosila sa sobom na plažu ili, u njenom slučaju, s kojom bi se zatvorila u sobu? Svakako trilogiju Margaret Atwood. Ili Priču o čudnovatima. Ili pak Sve je bilo savršeno, a onda je nestao.
Dobar naslov, kažem.

Taj uzimam sa sobom na Lumenovom štandu premda je klasični Stephen King i njegova trilogija Kula tmine izbor koji garantira zabavu. Nastavljamo dalje plažom dok pored nas prolaze dvije djevojke s koktelima koji nose nazive i inspirirani su Lumenovim naslovima. Osvježenje kakvo se ne preskače. Ostavljam Ana Mariju koja se odmah prebacuje u poslovni ritam i korigira i najsitnije detalje na plaži, dok pronalazim svoje mjesto na raskošnom orijentalnom tepihu uz koktel naziva „Godina potopa“ dok za pultom ekipa Music&Books, predvođena DJ hrwo E pušta izvrsnu selekciju inspiriranu nomadskim ritmovima. Sve je bilo savršeno, a onda je nestao… oprostite ako i ja nestanem na par minuta jer nema ljepšeg osjećaja od gubljenja pa pronalaska sebe u knjizi.

Foto: Petar Santini

 

Učitati još
Zatvori