10 knjiga o sreći koje bi svatko trebao pročitati

10 knjiga o sreći koje bi svatko
trebao pročitati

Želja koja je zajednička svim ljudima na svijetu je sreća. Svatko bi volio biti sretan, no koliko ljudi uistinu zna što je to sreća. I što to rezultira dubokim, istinskim osjećajem sreće koji traje? Za neke “sretan život” podrazumijeva živjeti u velikoj, raskošnoj kući i voziti skup auto.

No, moderno društvo razvija svijest kako istinska sreća podrazumijeva mnogo dublje vrijednosti: povezanost s drugim ljudima, primanje i davanje ljubavi i lijepih osjećaja te spiritualno povezivanje sa svojim bićem. Kako bi se ti lijepi osjećaji povezani sa srećom što uspješnije realizirali u tome nam pomažu mnoge knjige, podcasti, filmovi, a napisane su i brojne stručne studije na ovu temu. Kako smo usred vremena godišnjih odmora, ipak nam u ovom periodu najviše godi dobra knjiga koju možemo ponijeti sa sobom na plažu te se informirati i inspirirati o sreći i načinima kako je što lakše prigrliti. Mnogo je načina, važno je odabrati pravi za sebe.

10% Happier: How I Tamed The Voice in My Head, Reduced Stress Without Losing My Edge, and Found Self-Help That Actually Works

Ovu sretnu knjigu napisao je Dan Harris. I svojim riječima će vas potaknuti da svakog dana meditirate. Ona sadrži sve što ste ikada trebali znati o meditiranju. Potpuno će vam promijeniti način razmišljanja, smirit će vas i omogućiti da vodite svrhovit život.

The Happiness Project

Ovu knjigu potpisuje  Gretchen Rubin. Postala je kraljica knjiga o sreći i bestseller New York Timesa. Prepuna je mudrosti koje je korisno uključiti u svakodnevnu rutinu. Zanimljiva činjenica o knjizi jest da je autorica godinu dana testirala svoju teoriju za postizanje sreće i svoja zapažanja je opisala i objavila u ovoj knjizi i točno objasnila što djeluje, a što ne. Kroz ovo štivo podsjetit ćete se koliko nadahnjuje klasična literatura, koliko je osnažujuće pjevanje i oslobađanje emocija, koliko je rad koristan za izbacivanje negativne energije i nakupljenih stresora.

Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder

Riječ je o djelu Arianne Huffington koji ima za cilj transformirati naviku spavanja. Knjiga je to s velikim utjecajem na osjećaj sreće tijekom cijelog dana. Autorica je u knjizi podijelila svoju emotivnu i zdravstvenu krizu što je preokrenula u vrlo uspješnu misiju mijenjanja života na zaista divan način. ova knjiga na tako dobar način mijenja način života, omogućava nam da napunimo baterije, da se opustimo, relaksiramo i bolje spavamo. Čitajući ovu knjigu postižete mudrost, i dalje ćete se veseliti znatiželji, znat ćete kako osloboditi kreativnost te stvoriti uspješan i ugodan život.

Braving the Wilderness

Knjiga koju je napisala Brené Brown. Ova knjiga je savršen priručnik za postizanje sklada sa samim sobom. Kroz ovo zanimljivo štivo lakše je postići toliku željenu harmoniju. Naučit ćete biti sami sa sobom, pronaći odgovore na pitanja o pripadanju i osnažiti se.

Happier at Home

A savjete o sreći ispisala je i  Gretchen Rubin. Riječ je o još jednom korisnom štivu koje je nastalo kao rezultat istraživanja i osobnog eksperimentiranja. Knjiga šaljem poruku kako je moguće dom pretvoriti u još sretnije mjesto, harmonizirati brak i kvalitetno provesti vrijeme nakon radnog vremena bez napetosti i opterećenja poslom. Gretchen poručuje ljubite više, potičite i prakticirajte samokontrolu, bavite se tjelesnim aktivnostima i budite zadovoljni.

Year of Yes: How to Dance It Out, Stand In the Sun, and Be Your Own Person

Ovu je knjigu napisala Shonda Rhimes i razotkrila svoje strahove i prenijela čitateljima kako je moguće živjeti hrabrije. Ovdje možete pročitati kako više voljeti sebe i na što se fokusirati u svakodnevnom životu. Ova knjiga će vas potaknuti da bude ljubaznija i nježnija osoba s puno više razumijevanja. Dobro je naglasiti kako je riječ o autorici koja je napisala Grey ‘s Anatomy.

Present Over Perfect: Leaving Behind Frantic for a More Soulful Way of Living

Present Over Perfect izašla je iz tipkovnice Shaune Niequist.  Riječ je jednoj od onih knjiga kojima se izvova i iznova vraćate. Svatko tko je pretjerano preokupiran poslom, tko ima tendencije za perfekcionizmu i redu bez odstupanja, trebao bi pročitati ovu knjigu. Kroz zanimljive opise ova knjiga će potpuno raskrinkati mnoge zablude i uzroke nezadovoljstva, ali će vam istovremeno pomoći da budete zadovoljniji i da uspostavite konekciju sa svojim ja. Ako se pitate koji i kakav je to esencijalni ja, ova knjiga će vam pomoći pronaći odgovor.

Love Does: Discover a Secretly Incredible Life in an Ordinary World

Love Does potpisuje Bob Goff. Ovo je djelo skup priča iz Goffovog života. Podsjetnik je na zabavu, smisao i sve ono što nas čeka svaki dan, cijeli dan. Atraktivna i manje atraktivna mjesta, sve je spojeno u pitko i jednostavno djelo koje će nam ponovno vratiti vjeru u to da još uvijek ima jako puno dobroga u svijetu.

Simple Abundance: A Daybook of Comfort and Joy

Djelo je ovo Sarah Ban Breathnach. Ova knjiga govori o istinskoj sreći koja će vas inspirirati i voditi tijekom svakog dana. Svi izazovi s kojima se suočite lakše su savladivi uz jednostavne i lijepe riječi Sarah Ban Breathnach. Uz ovu knjigu ćete probuditi sitne, male radosti i prigrliti ljepotu koja se nalazi u svijetu oko nas.

The Book With No Pictures

Ovu knjigu duhovitog naslova potpisuje B.J. Novak. Nije duboka kao ostale knjige s popisa, ali će vas dobro nasmijati. Pogotovo ukoliko ste okruženi djecom, pročitajte im barem male odlomke i svi zajedno ćete uživati u dobrom raspoloženju.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori