Romantika na francuski način u Kinoteci

Romantika na francuski način u Kinoteci

Victoria 1

Victoria

Francuski filmovi koje želimo gledati u Kinoteci

Nakon Godardovog Prijezira s Brigitte Bardot u glavnoj ulozi i klasičnog francuskog animiranog filma Kralj i ptica rugalica Paula Grimaulta koji su na repertoaru kina bili za vikend, valovi 3. Rendez-vous au cinéma ovaj tjedan na obalu programa Kinoteke donose još dva sjajna francuska filma.

U utorak,  17. listopada u Kinoteci pogledajte humorističnu dramu Victoria u režiji Justine Triet o tridesetogodišnjoj razvedenoj odvjetnici i majci dvoje djece. Victoria je prikazana u sklopu međunarodnog tjedna kritike u Cannesu 2016. godine, a glavna glumica Virginie Efira za svoju ulogu nagrađena je Magritte nagradom na filmskom festivalu u Belgiji.

Victoria 2

Victoria

Jedna od najistaknutijih francuskih režiserki

Romantična drama Zbogom, prva ljubavi (2011.) koju potpisuje jedna od trenutačno najistaknutijih francuskih režiserki i scenaristica mlađe generacije Mia Hansen-Løve na rasporedu je u srijedu, 18. listopada. Film je inspiriran redateljičinim vlastitim ljubavnim brodolomom, a bio je prikazan 2011. u glavnoj konkurenciji prestižnog festivala u Locarnu gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija.

Nakon filmova iz programa Rendez-vous au cinéma, u četvrtak, 19. listopada kreće ciklus Jeana Renoira, redatelja, scenarista, glumca i producenta, najistaknutijeg predstavnika poetskog realizma koji je snažno utjecao na francuske novovalovce i uz čije ime vežemo koncept filmskog autora – redatelja čija vizija nadilazi fragmentacije karakteristične za kolaborativne umjetnosti. Od ere nijemog filma do kraja šezdesetih kao redatelj i kao glumac potpisao je više od četrdeset filmova, a mnogi od njih uvršteni su na liste najboljih filmskih ostvarenja svih vremena.

Zbogom prva ljubavi

Zbogom prva ljubavi

Ovotjedni repertoar kina Kinoteka donosi dvije Renoirove drame s Jeanom Gabinom u jednoj od naslovnih uloga: kriminalistička drama Toni (1935.), priča o talijanskom imigrantu koji doseljava u Provansu i biva upleten u mrežu strastvenih odnosa te Na dnu (1936.), prema drami Maksima Gorkog, o aristokratu koji zbog kockarskih dugova mora započeti život u siromaštvu. Toni je na rasporedu u četvrtak, a Na dnu u subotu, dok se ciklus Renoira nastavlja i u sljedećem tjednu filmom Velika iluzija.

Talijanska komedija

Petak, 20. listopada donosi premijeru talijanske dokukomedije u hrvatskoj koprodukciji Funne: Djevojke koje sanjaju more (2016.), redateljice Katije Bernardi. Riječ je o humorističnom dokumentarcu o dvanaest sjedokosih prijateljica koje žele ostvariti životni san i po prvi puta vidjeti more. Film će biti repriziran i u subotu u popodnevnom terminu (18 h).

Zbogom prva ljubavi

Zbogom prva ljubavi

Subotnja matineja

Subotnja matineja ponovno je rezervirana za dvojac nespretnih majstora – Pat i Mat na filmu (A je to!). Redatelj Marek Beneš, povodom 40. obljetnice nastanka kultne animirane serije, preselio je likove dvojice nespretnih majstora na velika platna i kroz nova vrata uveo nas u njihovu svakodnevicu punu izazova koje pokušavaju, kao i uvijek, prevladati neočekivanim trikovima i dobro poznatim žarom.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaz na projekcije filmova u sklopu programa Kino-mreže, Rendez-vous au cinéma 3 je besplatan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Funne

Funne

 

Učitati još
Zatvori