49. rođendan Stilskih vježbi

49. rođendan Stilskih vježbi

preuzmi (1)

Stilske vježbe naziv je za kazališnu predstavu u kojoj nastupaju Pero Kvrgić i Lela Margitić. Premijera predstave održala se davne 1968. godine u Teatru &TD i neprekinuto se izvodi od tada. Zbog svoje dugovječnosti uvrštene su 2009. godine čak i u tiskano izdanje Guinnessove knjige rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom.

Naizgled banalna zgoda iz jedanaestice prepričana je na više načina te priča postaje vrhunska komedija. Režirao ju je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua ‘Excercices de style’. Uz Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević. Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

Predstava Stilske vježbe konstanta su u hrvatskom glumištu koja pokazuje da je kazalište uvijek zanimljivo, a nedavno je u Dramskom kazalištu Gavella proslavila i 49. godinu izvođenja gdje su posebni gosti predstave bili Barbara i Đimi Stanić. Rođendansku predstavu popratile su i ovacije oduševljene publike. Sljedeće izvedbe ‘Stilskih vježbi’ na rasporedu su 11., 19. i 24. veljače u 20 sati u Kazalištu Mala Scena u Zagrebu.

gavella 2

Foto: Planet Art, Gavella

Učitati još
Zatvori