Kako se ponašati na kulturnim manifestacijama i koncertima? Pročitajte nove preporuke ministarstva i HZJZ

Kako se ponašati na kulturnim manifestacijama i koncertima? Pročitajte nove preporuke ministarstva i HZJZ

Ministarstvo kulture i Hrvatski zavod za javno zdravstvo razradili su i objavili nove preporuke za održavanje kulturnih izvedbi i manifestacija. S obzirom na nedavne kazne koje su dobili organizatori nekoliko koncerata u MSU-u, ali i sve više upitnika s obzirom na to da dolazi jesen – detaljnije upute i više su nego potrebne. Svima je jasno i da veliku ulogu u svemu igra upravo publika. Naime ako organizatori evenata i manifestacija odrade sve prema pravilima, tih istih pravila treba se pridržavati i publika.

Nova verzija preporuka za manifestacije

Pred nama su hladni i kišni dani što uvelike smanjuje mogućnosti organizatora za organiziranje događanja na otvorenom pa su preporuke za ponašanje u zatvorenim prostorima i više nego potrebne. Nova verzija preporuka malo je definiranija, no koliko izvediva ostaje vidjeti. Uz opće preporuke koje uključuju već poznato mjerenje temperature, istaknute obavijesti o preporukama, osigurana sredstva za dezinfekciju i pravilnu higijenu te popisivanje posjetitelja, istaknuti su i neki noviteti.

Preporuka za događanja na otvorenom

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje manifestacija na otvorenom. Obavezno je osiguravanje razmaka od dva metra, kako između izvođača, tako i između publike. Što se tiče predstava i koncerata preporučuje se da nema fizičkog kontakta među izvođačima, a ako je on nužan da ga uvijek izvode iste osobe. Preporučuje se i na otvorenom i u zatvorenom omogućiti sjedeća mjesta (numerirana na karti). Ako su mjesta stajaća, propisnim oznakama trebao bi se odrediti razmak od metar i pol.

Razmak ne moraju poštovati jedino članovi istog kućanstva. Plesni podij nije dozvoljen, a dozvoljeni broj posjetiteljima u zatvorenim prostorima je 500 dok je na otvorenim 1000 (ako se poštuje razmak). Okupljanja na otvorenom su dozvoljena do 100 ljudi, a za sve više od toga potrebno je dostaviti obavijest o okupljanju. Preporučuje se prodaja ulaznica preko interneta kao i ulazak jedne po jedne osobe do svog memoriranog sjedala koje posjetitelj ne bi trebao napuštati do kraja izvedbe. Nove preporuke detaljnije možete pročitati ovdje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori