Prva samostalna izložba Borisa Bućana u Poljskoj

Prva samostalna izložba Borisa
Bućana u Poljskoj

Prije nekoliko dana otvorena je izložba “Plakati Borisa Bućana” u Poljskoj koja je i ujedno prvo samostalno autorovo predstavljanje u toj zemlji. Poznan, Krakow, Gdanjsk – Bućanovi plakati putovat će Poljskom cijelog proljeća.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u ovoj godini predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije ostvario je izložbe u međunarodnoj suradnji s institucijama u trima državama članicama – Austriji, Belgiji i Poljskoj. Riječ je o izložbama koje su posvećene trojici naših istaknutih umjetnika, Borisu Bućanu, Vjenceslavu Richteru i Juliju Kniferu.

Izložba plakata Borisa Bućana ujedno je prvo samostalno autorovo predstavljanje u Poljskoj. Javnosti će se prezentirati radovi koji prikazuju jedinstven autorov pristup oblikovanju plakata koji su specifični baš zbog uvođenja nestandardiziranih formata i odlikuju snažnim slikarskim, grafičkim i crtačkim gestama. Izložba obuhvaća plakate iz 80-ih godina od kojih većina pripada sad već antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.

Radovi Borisa Bućana nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, primjerice, u MoMA-i, Cooper-Hewitt Museum, New York, Staatliches Museum für Angewandte Kunst, München, Deutches Plakat Museum, Essen, The Victoria and Albert Museum, London i drugima.

Tekst: Ana-Marija Topolčić

Foto: MSU,Bibliofil.hr

Učitati još
Zatvori