Izložba o Davidu Bowieju uskoro u Zagrebu

Izložba o Davidu Bowieju uskoro u Zagrebu

David Bowie Performing At The Tweeter Centre, Boston, America - Aug 2002

Ove veljače Muzej za umjetnost i obrt postavlja izložbu fotografija neprežaljenog glazbenog genija i umjetničkog kameleona, Davida Bowiea, i to iz objektiva Briana Rašića u produkciji Festivala Rovinj Photodays.

Ova je izložba multimedijalna priča o Davidu Bowieu kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla , čovjeka koji se kamerom družio s Davidom Bowiem više od dva desetljeća, točnije od 1983 do 2005 godine. Predstavlja jedinstveni pogled u svijet nezamjenjivog umjetnika koji je objavio dvadeset i pet solo albuma, devet live albuma, 46 kompilacijskih albuma, pet EP-ja, tri soundtracka, 13 video albuma, 51 spotova i čak 111 singlova i čija popularnost s novim generacijama nimalo ne jenjava.

BrajanRa-íi-ç-6

Osim epiteta na koje je ponosan, a to je prije svega osobni fotograf najvece r’n’r grupe na svijetu The Rolling Stones, Brian voli reći da je ‘foto objektivan’ tj. da surađuje s muzičarima najrazličitijih žanrova. U arhivi posjeduje fotografije koje u mnogome predstavljaju ‘malu povijest glazbe’. Od Muddy Wattersa i Chuck Berryja, utemeljivača r’n’r, preko manje vise svih vodećih bendova popularne muzike kao i solo izvođača, pa sve do Franka Sinatre. Od Dolly Parton u countryju, Metallice u heavy metalu ili Robbiea Williamsa u popu, od Blondie i Kate Bush pa do Beyonce, Rihanne i Miley Cyrus. Rod Stewart ili Bruce Springsteen, Muse ili Coldplay – sve je Brian imao ispred svog objektiva – bilo da su legende ili tek mladi noviji izvođači. Fotografira koncerte Rolling Stonesa od ranih 80’ih godina.

https://www.youtube.com/watch?v=YYjBQKIOb-w

David Bowie osobno ga je angažirao za svoje posljednje nastupe, a David Gilmour (Pink Floyd) za promociju i koncerte albuma ‘On The Island’. Izložba se otvara 2. veljače, a sve detalje možete saznati na muo.hr.

Foto: Brian Rašić

Učitati još
Zatvori