Iva Mihalić: “Smatram kako imam privilegiju raditi i živjeti od posla koji volim”
Iva Mihalić: “Smatram kako imam privilegiju raditi i živjeti od posla koji volim”

Iva Mihalić: “Smatram kako imam privilegiju raditi i živjeti od posla koji volim”

Za prvu dramsku premijeru u novoj sezoni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu odabran je Molièrov Don Juan. Ujedno, prva je to izvedba ovog komada na daskama nacionalne kazališne kuće, upravo u godini obilježavanja 400. obljetnice smrti čuvenog pisca. Jedno od dva ženska lica unutar ove ansambl predstave povjereno je glumici Ivi Mihalić.

Bio je to sjajan povod za naš sastanak na kavi u Figa Garden, a što nam je sve svestrana Iva otkrila u našem razgovoru možete doznati u nastavku.

O Don Juanu

U predstavi Don Juan Iva je utjelovila lik njegove supruge Elvire, a o svom posljednjem kazališnom projektu kazala nam je sljedeće: “Što se tiče Moliereovih komada on mi je bio zanimljiv još na faksu, ali mi je iskreno bilo i zanimljivijih. Ipak kada počneš nešto raditi shvatiš koja je zapravo problematika. Kada malo dublje zaranjaš odmičeš sloj po sloj pa se neka pitanja postavljaju i neki odgovori se čak i daju.

Otkrila nam je kako joj je bilo iznimno lijepo raditi s redateljem Dejanom Projkovskim te da smatra kako je ansambl napravio dobru predstavu. “Naravno, kao i svaka predstava nekom će se sviđati, nekom neće, netko će imati neka pitanja, netko neće”, dodala je Iva.

O Genijalnoj prijateljici

A kada smo se dotakli predstava koje su se svidjele i publici i kritici nismo mogli ne spomenuti Genijalnu prijateljicu, predstavu zagrebačkog HNK nastalu prema istoimenom književnom predlošku Elene Ferrante.

Predstava je u rekordnom roku postala pravi kazališni hit, a Iva je u njoj ostvarila ulogu jedne od naslovnih junakinja. Zanimalo nas je kako danas, gotovo godinu dana od službene premijere, gleda na ovu predstavu, a na to nam je glumica otkrila sljedeće:

“Jako volim igrati tu predstavu, osjećam se ugodno u njoj, sigurna sam. Radili smo s Marinom Pejnović, koja je predivna mlada redateljica, te se nadam da ću imati priliku ponovno raditi s njom. Ona je došla toliko spremna, s toliko jasnim idejama što ona želi i na koji to način želi, na neki način stvarno nas je zavela sa svojom mogućnošću, spremnošću i idejom. Stvarno imam sve riječi pohvale. I onda je puno lakše raditi tako veliki projekt. Puno je lakše prepustiti se u to kad znaš da imaš neku ruku koja će te vrlo jasno i čvrsto voditi kroz sve te rukavce.

O jednoj ulozi na da načina

Za potrebe predstave Genijalna prijateljica jedan je roman pretočen u dramski tekst. Riječ je o uobičajenoj praksi, no Iva je u svojoj karijeri uspješno sudjelovala i u zanimljivom projektu pretvaranja uspješnog kazališnog komada u film.

Uz kolegu Amara Bukvića, ostvarila je naslovnu ulogu u filmu Djeca s CNN-a, temeljenom na dramskom tekstu koji je 2008. godine premijerno predstavljen zagrebačkoj publici.

“Moram priznati kako mi je to bio jako čudan osjećaj. Kod nas glumaca tijelo pamti i ono želi odigrati neke scene kako smo to činili u predstavi, ali svijest kaže “Ne, ne, ne, ovo je film”. Bio mi je interesantan prostor između toga, kao glumici izboriti se s time. Pod time smatram da je različit medij, a sličan tekst. Zanimljiv put transformacije, bio mi je izazov”, kazala nam je Iva o ovom iskustvu.

O glumačkom procesu

Priznala nam je i kako s godinama sve više uživa u glumačkim probama. “Kada dođeš do premijere onda je to gotovo, onda to predaješ u svijet. A ovo je nekako baš vrijeme za nas. To je vrijeme otkrivanja”, napominje Iva.

A otkrila nam je kako u svom glumačkom procesu uvijek nastoji vidjeti i razumjeti lik te ga na određen način provući kroz svoja iskustva. “Naravno da igraš neke likove čija iskustva nemaš i nikad nećeš imati, ali mislim da je važno imati suosjećanje naspram toga. I to je istraživački koncept. Lice te nekada povede, pokaže ti put u kojem da ga nađeš”, dodaje.

Ipak, unatoč htijenju i uloženom trudu bilo je predstava u kojima nije uspjela probiti barijeru. “Neke likove naprosto kao da ne probiješ, mučiš se, ideš sa svih strana. Nekad uspiješ tek tri dana prije premijere. Uspiješ naći rješenje, ali s tim likom i tom predstavom se nikad nisam srodila do kraja”, priznaje.

O pogledu na vlastiti lik

Iva ne skriva koliko voli glumu, štoviše po završetku našeg razgovora hitala je u kazalište pogledati predstavu. Priznala nam je i kako je raduju odlasci u kino te da je veliki binger serija. Shodno tome, zanimalo nas je gleda li i naslove u kojima je i sama ostvarila uloge.

Naime, Iva učestalo sudjeluje i u međunarodnim produkcijama pa smo je tako ove godine mogli vidjeti i u Netflixovom filmu The Weekend Away, u kojem je stala uz bok američke glumice Leighton Meester.

O tome kako je vidjeti vlastito lice na ekranu kazala nam je sljedeće: “Nije to baš najugodnije. Pogotovo s nekim vremenskim odmakom jer razmišljaš o tome što si mogao promijeniti i bolje odigrati. Ali to je upravo čar kamere jer ono ostaje upravo onakvo kakvo je bilo u tom trenutku. Neponovljivo je.

Ipak, ne zazire od gledanja vlastitih uloga jer smatra kako to može biti i veoma korisno. “Mislim da je bitno radi provjere što bi mogao poboljšati, s čim si zadovoljan i s čim nisi. No, ne volim se gledati za vrijeme snimanja jer nesvjesno počinješ ispravljati stvari koje nisu dobre. Osim ako nije problem tehničke prirode”, napomenula je.

O glumačkim željama

U našem razgovoru, Iva nam je otkrila kako posebno uživa u gledanju crtića. “To mi je kao da uđem u neki svijet kao kad smo bili djeca, zaigraš se, tri sata ti prođu u trenu. Dok sam bila klinka najdraži mi je crtić bio Ljepotica i zvijer, dok su to sada Perzepolis i Mary and Max.”

Na njezinu radost, upravo je sinkronizacija novog Disneyjevog crtića naredni projekt kojim će se uskoro predstaviti publici.

Iskoristili smo ovu priliku i da je upitamo postoje li određeni snovi koje želi ostvariti na poslovnom planu. “Volim svoj posao. I dok ga volim i dok ljubav traje ono što si želim je da mi dođe neki projekt baš za mene, za pomicanje još jedne stepenice, za pomicanje još jedne granice i otkrivanje još nečeg što mogu, a da ne znam”.

O ljubavi i zahvalnosti

Za kraj, glumica nam je istaknula kako je veoma zahvalna što ima priliku raditi ono što voli. “Smatram kako imam privilegiju raditi i živjeti od posla kojeg volim. Jako sam zahvalna. Rasteš, odrastaš, stariš, vidiš da nisu svi imali tu mogućnost. Baš kroz to mislim da ima puno stvari na kojima mogu biti zahvalna”.

Dodala je i kako nije uvijek bilo lako, ali tajna uspjeha u glumačkom svijetu je upravo u tome da ne odustaneš. “Prošla sam kroz krize i nisam odustala. Posebno u mlađim danima glumac treba biti hrabar, ovo nije šprint, ovo je stvarno maraton“, zaključila je Iva.

Zahvaljujemo Figa Garden na ustupljenoj lokaciji. 

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori