Izložba berlinske umjetnice u Zagrebu

Izložba berlinske umjetnice u Zagrebu

Fotomontaža-4-V2-WEB-7

Sutra, 25. siječnja, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, u Galeriji Bačva, otvara se izložba umjetnice s berlinskom adresom Jovane Popić pod nazivom Što želiš zaboraviti?

Umjetnički projekt održat će se povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27.siječnja 2017.), a autorica će ga premijerno predstaviti u Galeriji Bačva HDLU-a, nakon čega će se ova monumentalna audio-vizualna instalacija izložiti na renomiranom umjetničkom sajmu Art Basel 2017. u okviru Sennheiserove Future Audio Artist nagrade. Što želiš zaboraviti? bavi se pitanjem memorije. Koristi umjetnost kao tehniku pamćenja u istraživanju ‘posrednih prostora’ između pamćenja i zaborava, na individualnoj i kolektivnoj razini, unutar vremenskih dimenzija prošlosti i budućnosti.

13621001_10154280743038397_1483008322210680994_n

Instalacija se sastoji od pet uvećanih interpretacija ljudskog kralješka, koje označavaju gigantsko ljudsko tijelo kao simbol najizravnijeg nositelja identiteta. Jedinstveno, individualno i subjektivno tijelo susreće se s kolektivnim ‘tijelom’ zajednice na razmeđu vizualne i akustične dimenzije ovog rada: svaki kralježak nosi nevidljivi zvučnik, koji prenosi osobna svjedočanstva žrtava (ili potomaka žrtava) Holokausta, porijeklom iz tri glavna grada bivše Jugoslavije. Zvučna instalacija asocijativno uključuje promatrača u dijalog te ga/ju potiče na refleksije o specifičnom sadržaju pamćenja, kao dio složenijeg estetskog iskustva.

Jovana Popić će u petak, 27.1. u 17.30 održati ‘razgovor s umjetnicom’ u sklopu manifestacije Noć muzeja. Na razgovoru će sudjelovati i Aneta Lalić, sociologinja, Zlatko Kopljar, umjetnik i David Kabalin, arhitekt. Izložba će se moći pogledati u radno vrijeme galerije, sve informacije možete saznati na hdlu.hr.

HDLU

HDLU

Foto: creative commons

 

Učitati još
Zatvori