HALA V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u rujnu i listopadu postaje centar ekstravagantne ljubavi

HALA V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u rujnu i listopadu postaje centar ekstravagantne ljubavi

Peti po redu festival Ekstravagantna tijela smješta fokus na kompleksnost ljubavi kao emotivne i seksualne kategorije na međi požude i prijateljstva. Festival će se održati u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla od 18. rujna do 10. listopada, a okupit će preko 30 međunarodno priznatih umjetnika, istraživača i znanstvenika iz Hrvatske, regije i svijeta koji na festivalsku problematiku odgovaraju interdisciplinarnim, interaktivnim, ambijentalnim instalacijama, videoradovima, fotografijama, umjetničkim knjigama, manifestnim proglasima, predavanjima i performansima.

Izložba Ekstravagantna ljubav centralni događaj festivala

Kustoski tim čine svjetski renomirani umjetnik i kustos specijaliziran za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije Stahl Stenslie te KONTEJNER-ove kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović.

Želimo istražiti ljubav izvan uobičajenog i prikazati ekstravagantne dimenzije ljubavi. Upravo taj vid ljubavi ne može biti bolje prikazan nego kroz umjetnost. Držeći se tradicije trijenala Ekstravagantnih tijela koja govore o granicama između normalnog i patološkog u domenama našeg života; kao što su tjelesnost, izgled, ponašanje, seksualnost ili stil života, nastavljamo ispitivati te granice u iskazima ljubavi.

Klara Petrović i Luja Šimunović

Izložba Ekstravagantna ljubav predstavit će 23 umjetnička rada te renomirane svjetske umjetnike: Annu Dumitriu (UK) koja istražuje odnos prema zaraznim bolestima, sintetičkoj biologiji i robotici, Martu de Menezes (PT) kojanastoji pokazati da se nove biološke tehnologije mogu koristiti kao novi umjetnički medij; stručnjaka za eksplicitno prikazivanje fluidne pornografije Andyja Wallwhorea (US) i književnicu Ginu Rottweiler (PT/GD), umjetnika, istraživača i predavača Borisa Debackerea (BE) i Jerryja Gallea (BE), umjetnika Shira Handelsmana (IL) koji u svojim radovima istražuje odnose zvučnih i vizualnih slika koristeći ljudske susrete i situacije koje postaju nadrealne i apsurdne, Charlotte Fuentes (FR), umjetnicu čija se praksa temelji na svakodnevnim izvedbama koje brišu svaku vrstu granica između života i umjetnosti; nezavisnu istraživačicu Zane Cerpina (NO) koja djeluje na području eksperimentalnih novih medija, elektroničkih umjetnosti i interaktivnih tehnologija, kulturalnog kritičara Danija Ploegera (NL), Margheritu Pevere (IT/DE) koja je na KONTEJNER-ovoj rezidenciji u Zagrebu razvila biokemijski kiborg; umjetnicu Jaden J. A. Hastings (AU) koja se bavi sjecištima i međuigrom umjetnosti i znanosti, Beth Stephens i Annie Sprinkle (US) koje oprašuju pokret ekoseksa kroz umjetnost, teoriju, praksu i aktivizam, Jensu Christiana Bo Johansena (DK) i Saru Jurinčić (HR), Sinišu Labrovića (HR), kolektiv Ljubavnice (HR), Antoniju Bačić (HR), Josipa Pina Ivančića (HR), Vitra Drinkovića (HR), Dana Okija (HR) i Sandru Sterle (HR), Anu Sladetić (HR), Maju Smrekar (SI), Sašu Spačal (SI) i Darka Vukića (RS).

Stahl Stenslie

Performans Siniše Labrovića u trajanju od 24 sata

U sklopu trijenalnog festivala izvest će se osam ekstravagantnih performansa! Dva dana prije službenog otvorenja festivala Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav, u Zagrebu će se 17. rujna izvesti dva ekstravagantna performansa.Renomirani umjetnik Adam Zaretsky (US) u 12 sati na tržnici Dolac izvest će performans kozmetičkog tretmana korištenjem lipofekcije, dok će sudionici (uz suglanost) biti medicinsko-estetski modeli. Siniša Labrović (HR) na Trgu bana Josipa Jelačića izvest će performans „Ljubav prema osmijehu“ u trajanju od 24 sata! Osmijeh je univerzalni izraz koji u svim kulturama na svijetu ima isto značenje. Izražava radost, dobrohotnost, prijateljstvo. Istraživanja otkrivaju da osmijeh podiže razinu endorfina, enzima sličnog opijatima koji ublažavaju bolove i popravljaju raspoloženje, kao i serotonina koji djeluje kao antidepresiv. Osmijeh također “jača imunitet i oslobađa nas stresa”. Performans će početi u 19 sati. Rad Siniše Labrovića nastao je u koprodukciji s KONTEJNER-om.

Umjetnica Maja Smrekar (SI) na dan otvorenja petog trijenalnog festivala izvest će performans „K-9_topologija: Hibridna obitelj“ – projekt koji se bavi teorijom postajanja životinjom te promišljanjem društvene i ideološke instrumentalizacije ženskog tijela i dojenja; dok će Betina Habjanič (SI) performansom „Ljubavni čin: Pogrebni marš“ intervenirati u suvremenu potrošačku kulturu. Na festivalu koji ispituje društvene, političke, kulturne i ekonomske pozicije, norme i identitete baveći se graničnim, pretjeranim, ekstravagantnim tijelima i umovima koja narušavaju ili izazivaju društvene strukture, svoje će performanse izvesti i Branko Milisković (RS), autor koji sjedinjuje kabaret, operu, kazalište, fotografiju i film, dok mu se radovi naslanjaju na povijesne, često političke, događaje i propituju osjećaj kolektivne ili univerzalne memorije; Roce Canibal (ES), Julischka Stengele (AT) i Josip Pino Ivančić (HR).

Konferencija Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi

Konferencija„Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi“ organizirana u partnerstvu s Fotografskom udrugom Organ Vida, ugostit će 10 stručnjaka koji će temi ljubavi pristupiti iz različitih perspektiva. Umjetnici Jakub Ceglarz, Alisha Doody, Nataša Govedić, Dalila Honorato, David Ashley Kerr, Dunja Plazonja, Edy Poppy, Anastasia Starikova, Michela Villani i Adam Zaretsky razgovarat će o odnosu između ljubavi i seksualnosti te ljubavi i politike. Konferencija će se održati u subotu 21. rujna s početkom u 12 sati u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Nakon konferencije, s početkom u 23 sata, u AKC Medika održat će se glazbena večer za koju će biti zadužena Ćelija. 

Razgovori s umjetnicima i dokumentarni film

Osim centralne izložbe, performansa i konferencije, organizatori petog trijenalnog festivala Ekstravagantna tijela pripremili su Artist talk program koji će zainteresiranim posjetiteljima omogućiti razgovor s umjetnicima koji sudjeluju u festivalskom programu. Artist talk program održat će se u petak, 20. rujna od 10 do 20 sati. Goodbye Gauley Mountain (2014.), dokumentarni film koji objedinjuje aktivizam i seksualnost, prati kampanju umjetnica Beth Stephens i Annie Sprinkle. Vrativši se kući u Apalačko gorje u Zapadnoj Virginiji kako bi prosvjedovale protiv rudarske prakse pod nazivom mountaintop removal (MTR), koja je pogubna za okoliš i uključuje miniranje i uništavanje krajolika, umjetnice se zalažu za ideju Zemlje kao ljubavnice/ka – doslovno prigrljujući prirodni svijet. Dokumentarni film pokazuje kako borba za okolišnu pravdu može biti inkluzivna, seksi i zabavna, čak i kad smo suočeni s ekološkom tragedijom.

POP-IN store modnog brenda E.A. 1/1 S.V.

Modni brend E.A. 1/1 S.V. u suradnji s KONTEJNER-om u POP-IN storeu, prostoru unutar izložbenog prostora, predstavit će seriju modnih proizvoda dizajniranih posebno za izložbu Ekstravagantna ljubav. Tehnologija silikonskog iscjetka u transparentnoj i fluorescentnoj pojavnosti, po kojoj je brend prepoznatljiv, ovaj put dolazi u kombinaciji sa serijom od deset erotskih crteža koji su tehnikom strojnog veza preneseni na odjevne predmete. Izvezeni motivi derivacije su erotskih crteža, od egipatskih i starogrčkih, sve do onih s početka 20. stoljeća.

Festivalsko zagrijavanje započelo je 14. kolovoza na otoku Korčula s umjetničkim performansima Tina Dožića (HR), Sonje Pregrad (HR), Andra Giunia (HR) te Nike Mihaljevića (HR) u Domu kulture Korčula i Ljetnom kinu Korčula.

Partneri festivala su Tehnički muzej Nikola Tesla (Zagreb), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Fotografska udruga Organ Vida (Zagreb), Muzej prekinutih veza (Zagreb), Akademija likovnih umjetnosti (Zagreb), E.A. 1/1 S.V. (Zagreb), Živa muzika (Zagreb), Ćelija (Zagreb), Galerija Kapelica (Ljubljana), siva) (zona (Korčula) i Platforma 9,81 (Split).

Radno vrijeme izložbe Ekstravagantna ljubav je radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 12 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

Ekstravagantna tijela je naziv međunarodnog umjetničkog festivala pod koncepcijom Olge Majcen Linn i Sunčice Ostoić koji se od 2007. održava svake tri godine. Festival organizira KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

Učitati još
Zatvori