Gustav Klimt na izložbi u Zagrebu

Gustav Klimt na izložbi u Zagrebu

'Der Kuss', 1908.

‘Der Kuss’, 1908.

Galerija Klovićevi dvori priprema veliku izložbu naziva Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900. koja će se otvoriti 9. veljače i trajati do 7. svibnja 2017. godine. Izložba će publici pokazati stotinjak ključnih djela austrijskih i hrvatskih umjetnika koji su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće formirali novi umjetnički izričaj u slikarstvu, kiparstvu i arhitekturi u okviru europskog fin de siècla.

Na izložbi će se predstaviti najznačajniji protagonisti bečke secesije, Gustav Klimt, Koloman Moser, Carl Moll, Josef Hoffmann i dr. koji su svojim djelima utjecali na tada mladu generaciju hrvatskih umjetnika i arhitekata. Oni su secesijski stil prenijeli iz njegove središnjice Beča u Zagreb, koji u to vrijeme doživljava svoj veliki kulturni i umjetnički razvoj. Secesijski umjetnički pokret sa svim nedoumicama duha vremena snažno je obilježio hrvatske umjetnike koji su zahvaljujući svojim europskim referencijama bili pokretači novih smjernica u umjetnosti na prijelazu stoljeća. Djela na izložbi biti će posuđena iz najznačajnijih bečkih muzejsko-galerijskih institucija (Belvedere, MAK, Museum Wien), kao i najznačajnijih zagrebačkih muzeja i zbirki.

'Judith I (und der Kopf des Holofernes)', 1901.

‘Judith I (und der Kopf des Holofernes)’, 1901.

Izložbom u Zagrebu prvi će se put zajedno predstaviti i komparativno procijeniti bečki i domaći umjetnici razdoblja moderne obuhvaćeni periodom od posljednjeg desetljeća 19. stoljeća do kraja Prvog svjetskog rata, što je svakako jedan zanimljivi moment izložbe. Sve informacije o izložbi te radnom vremenu Galerije možete saznati na gkd.hr.

Foto: Screenshot, klimt.com

Učitati još
Zatvori