Žene ispred svog vremena: Whitney Houston

Žene ispred svog vremena: Whitney Houston

Na današnji dan je 1963. godine rođena Whitney Houston. Obilježila je svjetsku glazbenu scenu svojim prekrasnim glasom i njegovim mogućnostima, posebno tijekom 1980-ih i 1990-ih godina. Iza nje je ostalo jako mnogo glazbenih hitova, no onaj koji se najviše veže uz nju jest singl I Will Always Love You iz soundtracka filma The Bodyguard, u kojemu je uz Kevina Costnera imala i glavnu ulogu.

Njezin glazbeni početak odredile su mnoge snažne žene, također glazbenice, poput njene majke Cissy Houston, rođakinje Dionne Warwick i kume Arethe Franklin. Whitney Houston je počela pjevati s jedanaest godina u dječjem gospel zboru. Kasnije je počela nastupati s majkom i drugim pjevačima, kao što su Lou Rawls, Chaka Khan i Bill Laswell.

Nakon što je kratko radila kao model i glumica, Houston je 1985. izdala svoj prvi album, Whitney Houston, koji je postao najprodavaniji nastupni album neke pjevačice. Njen drugi studijski album, Whitney iz 1987., postao je prvi album neke pjevačice koji je debitirao na broju jedan Billboardove ljestvice albuma. Njezin uspjeh u pop glazbi i globalna slava bili su početak izlaska na scenu i drugih Afričko-američkih pjevačica, moglo bi se reći da im je krajem osamdesetih utabala put.

Nakon udaje za pjevača Bobbyja Browna, Houston se pojavila u svojoj prvoj glavnoj ulozi u filmu The Bodyguard, gdje je nastupila uz tada popularnog hollywoodskog glumca Kevina Costnera. Album s glazbom iz filma osvojio je 1994. godine Grammyja za album godine te postao najprodavaniji soundtrack svih vremena.

Naslovna pjesma, I Will Always Love You, jedan je od najprodavanijih singlova u povijesti glazbe. Whitney Houston tada se etablirala i kao glumica te je snimila i filmove Waiting to Exhale (1995.) te The Preacher’s Wife s Denzelom Washingtonom (1996.) Nakon izlaska četvrtog studijskog albuma My Love Is Your Love (1998.), obnovila je svoj ugovor s izdavačkom kućom Arista Records za rekordnih 100 milijuna dolara. Njen peti studijski album, Just Whitney, izašao je 2002.

Privatan život bio joj je prilično buran, no najviše ga je obilježio brak s reperom Bobbyjem Brownom s kojim je imala kćer. Razveli su se 2007. godine.

Karijera joj je bila običlježena velikim koncertima, hordama obožavatelja, no i nagradama struke. Tijekom karijere osvojila je šest nagrada Grammy. Izdala je sedam studijskih albuma, prodala oko 170 milijuna CD-ova, singlova i video snimaka. Imala je čak 11 pjesama na broju jedan Billboardove ljestvice.

Zbog svojeg iznimno moćnog glasa prozvana je The Voice, i proglašena je jednom od sto najvećih pjevačica svih vremena.

Na veliku žalost, promađena je mrtva 11. veljače 2012. godine u hotelskoj sobi, uoči dodjele nagrade Grammy, na kojoj je trebala i nastupiti.

Nakon nje još nije naišla tolika glazbena i vokalna sila koja bi joj mogla stajati rame uz rame.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori