Željko Joksimović: “Glazba za mene nije samo posao. Uspio sam sačuvati tu strast i osjećaj pripadnosti publici”
Željko Joksimović: “Glazba za mene nije samo posao. Uspio sam sačuvati tu strast i osjećaj pripadnosti publici”

Željko Joksimović: “Glazba za mene nije samo posao. Uspio sam sačuvati tu strast i osjećaj pripadnosti publici”

Pojedina glazbena lica rado su viđeni gosti zagrebačke publike. Među njih se svakako ubraja i Željko Joksimović, usuđujemo se reći, jedna od najvećih zvijezda regije. Renomirani glazbenik novi je susret u Areni Zagreb zakazao za subotu, 11. studenog.

A znate li da se broj 11 veže uz još jednu zanimljivu crticu iz njegove dugogodišnje karijere? Naime, upravo toliko instrumenata zna svirati. Premda je vrstan multiinstrumentalist i skladatelj, publiku je inicijalno privukao raskošnim glasom kojim sjajno prenosi emociju utkanu u stihove, koji često i nastaju pod njegovim perom. O njegovom talentu napisani su brojni redci, a zasigurno je najveći kompliment što o njemu samom ipak najviše govore njegove pjesme. Ipak, ovoga puta o svom radu, ljubavi prema glazbi i odnosu s publikom govori on sam.

Željko Joskimović
  • Nije tajna da ste miljenik zagrebačke publike koja vam se uvijek iznova raduje. Postoji li neka tajna veza?

Sigurno je da postoji neka posebna veza i na nju sam veoma ponosan. Evo već koja godina za redom, a uvijek se jedni drugima vraćamo s puno ljubavi i iščekivanja. Ne znam koji je to tajni začin, ali djeluje odlično. Iako sam tijekom ove godine imao više koncerata u Hrvatskoj i regiji, osjećaj u velikim Arenama je uvijek neponovljiv.

  • Nebrojeno ste puta stali na pozornicu. Je li još uvijek kao prvi put, postoji li kod vas uopće trema?

Da, nije to klasična trema, ali jest malo taj osjećaj kao da je prvi put. To neko iščekivanje ponovnog susreta. Znate, to “nebrojano puta” pomaže možda samo da se u nekim, više tehničko-organizacijskim stvarima osjećate sigurnije. Ali ono što čini koncert posebnim i drugačijim jeste energija i emocija koju razmjenjujem sa svojom publikom. E taj osjećaj, to nestrpljenje stvara taj osjećaj male uzbuđenosti pred svaki nastup i susret s publikom.

Željko Joskimović
  • Znamo da je teško izabrati koja vam je vlastita pjesma najdraža. Ipak, upitat ćemo vas postoji li ona u čijem izvođenju posebno uživate?

Nije to jedna pjesma, već je više onaj osjećaj u drugoj polovici koncerta, kad smo se već ušuškali u tu emociju koja nas nosi, kad spadnu neke tenzije sa početka, onda smo i publika i ja opušteniji te onda pjesme same idu, jedna za drugom. Tada uživam u svakoj, jer se tada nekako osjeti ta katarza u razmjeni emocija i onda više nije važno koji je glazbeni broj, već osjećaj zajedništva u pjesmama.

Željko Joskimović
  • Na što ste u svojoj bogatoj karijeri posebno ponosni?

Na činjenicu da nisam prestao da se radujem i uživam u glazbi. Da ovo nije samo posao za mene, već da sam uspio sačuvati tu strast i osjećaj pripadnosti publici.

Željko Joskimović
  • Osvrnimo se nakratko u prošlost, postoji li nešto što bi Željko danas poručio Željku s početka svoje karijere?

Možda samo da se malo više opusti. Da kada srcem radite ovaj posao, sve na kraju legne kako treba.

  • Vaši obožavatelji s nestrpljenjem iščekuju skori izlazak albuma. Što nam možete o njemu otkriti?

Kuha se, kuha se….nešto lijepo i svakako nešto čime neću iznevjeriti očekivanja.

Željko Joskimović
  • Osim što ste vrstan glazbenik, prometnuli ste se i u uspješnog producenta. Film Toma ostvario je zapažen uspjeh, a s nestrpljenjem se iščekuje i serija. Možete li nam otkriti kad bismo ju mogli vidjeti na malim ekranima?

Film Toma je i postigao toliki uspjeh jer su se sve kockice posložile baš kako treba. Toma Zdravković je bio jedinstveni umjetnik, ostavio je veliki trag u domaćoj glazbi, i kao takav bio je velika inspiracija svima nama koji smo donijeli taj film, a ujedno je svojim dijelom takav film i zaslužio. Konačno, film Toma smo spremali i dogovarali više 3 godine, prije nego što se ušlo u snimanje. Iako sam i ranije bio vrlo aktivan u kinematografiji, kao skladatelj glazbe za neke druge filmske hitove, producentski posao je veoma složen, ali ujedno i veoma privlačan, tako da ćemo sigurno uskoro ponovo pričati o nekim novim filmskim projektima.

  • Biste li osobno voljeli da i o vama jednoga dana snime film?

Nisam nikada razmišljao o tome. Nadam se da će moja umjetnost nekome biti inspiracija ili motivacija za bavljenje glazbom. Ali ipak ne razmišljam o sebi na taj način u ovom trenutku.

JOURNAL GIVEAWAY!⁠

Željko Joksimović ponovno stiže u Zagreb! Renomirani glazbenik novi je susret u Areni Zagreb zakazao za subotu, 11. studenog, a mi vodimo vas i vašu ekipu na koncert. Imate priliku osvojiti VIP stol (6 osoba), a sve šo trebate napraviti jest:⁠

1. Zapratiti @journal.hr Instagram profil.⁠
2. Zapratiti @musictimeproduction Instagram profil.⁠
3. U komentaru označiti ekipu koju vodite sa sobom.⁠

Foto: Miša Obradović

Učitati još
Zatvori