Koja nas odlična događanja čekaju u Zagrebu sljedeći tjedan?

Koja nas odlična događanja čekaju u
Zagrebu sljedeći tjedan?

doubtless-porgy

Tjedan pun jazza

Tjedan pred nama donosi mnogo odličnih koncerata, mahom jazz, pop, rock i rap izvedbe. No, prvo malo smijeha – u zagrebačkom Boogieju 7. ožujka čeka vas one man stand up comedy show – MacaGlu by Dragan Marinković Maca da bi sljedeći dan, 8. ožujka klub ugostio Jure Pukl’s DOUBTLESS Quartet feat. Philip Dizack. Pukl je 2015. godine dobio najprestižniju slovensku nagradu za doprinos u umjetnosti ‘Nagrada Prešernovega sklada’, a iza sebe ima sedam solističkih albuma i preko četrdeset kolaboracija. Jure Pukl je surađivao i nastupao na najuglednijim binama svijeta sa sljedećim umjetnicima: Esperanza Spalding, Maceo Parker, Branford Marsalis, Dave Liebman, Vijay Iyer, Jeff “Tain” Watts, Joe Sanders, Aaron Goldberg, Marcus Gilmore, Johnatan Blake, Boško Petrović, Matija Dedić i mnogi drugi. U kvartetu sviraju američki trubač Philip Dizack, najmlađi pobjednik brojnih jazz natjecanja, dobitnik John Coltrane stipendije i sve što ide s tim. Na kontrabasu vrsni kontrabasist Robert Jukić, dok je na bubnjevima austrijski premium glazbenik Klemens Marktl, inače klasični pijanist po edukaciji..

Kristijan Beluhan pjeva Ivu Robića

Već sljedeću večer, 9. ožujka, u Boogieju čeka nas glazba kralja šlagera – Ive Robića. Ivo Robić je bio skladatelj te pionir hrvatske zabavne glazbe ranih 50-ih. Bio je jedan od rijetkih umjetnika čija je domaća i inozemna karijera blistala gotovo pola stoljeća. Povodom 18-te obljetnice smrti velike glazbene ikone Kristijan Beluhan i Ajngemahtec Trio zauzimaju stage i izvode najpoznatije hitove Ive Robića. Ajngemahtec Trio su prekaljeni jazz glazbenici, Mario Igrec na gitari, Julije Njikoš na pijanu, kontrabasist Mladen Baraković, te Kristijan Beluhan na vokalu. Zajedno sviraju već dugi niz godina u raznim popularnim i jazz sastavima, te dijele afinitet i ljubav prema domaćim, pretežito zagrebačkim standardima, iz nekih, za glazbu puno sretnijih vremena.

Jazz Story u Vintage Industrial Baru

I u zagrebačkom Vintage Industrial Baru je sljedeći tjedan u znaku jazza – 7. ožujka nastupa Jazz Story: Jazzoleptic feat. Nikola Marjanović. Vintage Industrial vas poziva na novu, uvijek besplatnu, epizodu Jazz Storyja, ovaj put s odličnim doziranjem pop glazbe u jazz i obrnuto. Uvijek odličan Nikola Marjanović i pratnji odličnih kolega glazbenika. Ovaj jazzy-pop sastav veoma je internacionalan: Nikola Marjanović iz Zagreba na vokalu, Regis Kattie iz Pariza na klavijaturama, te Mirsad Dalipi iz Prištine na bubnju savršeno spajaju i miješaju granice popa i jazza. Izvode jazz standarde na moderan način s puno groova, te pop i rock standarde u jazzy-stilu. Rezultat je vrlo old-skool, njujorška lounge atmosfera, profinjeni zvuk s puno jaja i više vrhunske glazbe nego što stane u prekooceanski tanker.

Energična Sassja

Petak, 9. ožujka u Vintage Industrial Baru rezerviran je za Sassju. Energična tuzlanska reperica Sassja 9. ožujka u Vintage Industrial Baru održat će zagrebačku koncertnu promociju svog novog albuma ‘No problemo’. Izdan krajem prošle godine, njen drugi studijski album ‘No problemo’ nastavak je hip hop eksperimentiranja uz prepoznatljivo oštre tekstove s reggae, dancehall i dubstep žanrovima, ali i širenja ideja prema ambijentalnom jazzu, sevdahu, drum’n’bassu i mračnijem grimeu. Najavljen singlovima ‘No problemo’, ‘Ništa’, ‘Njemica’, ‘Beton’ i ‘Stube’ album donosi ukupno 10 pjesama u kojima s lakoćom ispaljuje rime kao autentične kritike društva inspirirane stvarnim iskustvima nastalim kroz protekle dvije godine. Na pjesmi ‘Savana’ gostuje joj veliki Darko Rundek, a u narednim danima najavljuje se i izlazak spota za novi singl ‘S njom’.

Teme su različite, kao i do sada sam pisala o svemu što mi je smetalo ili me razveselilo. Pisala sam o ljubavi, smrti, nasilju, Tuzli i mahali, o Njemačkoj, FMJAMu, modernom vremenu društvenih mreža, stanju u državi, slobodi i levatima kojima nije problem. – Sassjino je pojašnjenje albuma nasljednika na prvijenac ‘Taktički praktično’ iz 2015. s kojeg singlovi ‘Clash’ i ‘Etikete’ (duet s Remi iz Elementala) na YouTube-u bilježe zajedno gotovo 6 milijuna pregleda. Ova elokventna liričarka i prva dama FMJAMA, kultnog bosanskog kolektiva koji je iznjedrio između ostalih i Edu Maajku i Frenkija, u kratkom je roku svojim beskompromisnim stilom i otvorenošću osvojila čitavu regiju – od samih početaka vladala je radijskim eterom podjednako kao i pozornicama brojnih klubova i festivala. Kao predgrupa će nastupiti eksperimentalni elektro hip hop duo Playground Hustle iz Zagreba koji iza sebe ima dva EP izdanja, od kojih posljednji ‘Kolovoz’ donosi zanimljivu kombinaciju spoken worda i akustične gitare. Djevojke Ivona Eterović i Magdalena Megi Slović sjajna su uvertira za Sassjin povratak u Vintage Industrial Bar dvije godine nakon zapaženog nastupa kojim je u publici izazvala pravi delirij.

Zagreb cover 3

Gypsy Jazz je u Harmici

Ponedjeljak u Harmici rezerviran je za Jazz Jam Session ponedjeljkom, dok je utorak rezerviran za Gypsy Jazz s fenomenalnim gypsy Jazz kvartetom.

Bogat program u Pločniku

Zagrebački Pločnik sljedeći tjedan ima bogat program. U ponedjeljak, 5. ožujka na dj radionicu dolazi gost kojeg ne treba posebno predstavljati, Edo Maajka. Tema je Hip Hop, Rap, korelacija DJ-MC i sve čega se još možete sjetiti (nešto od toga neće biti tema). Radionica je koncipirana kao druženje uz razgovor i čašu pića koje rado konzumirate. Program je organiziran u suradnji s Centrom za Kulturu i film August Cesarec.

Pločnik

Pločnik

Goranovke

U utorak posjetitelje će dočekati Sonja Manojlović, Dorta Jagić, Ana Brnardić i Monika Herceg. Autorice su to koje pripadaju različitim generacijama i baštine vrlo različite poetike i senzibilitete, a veže ih činjenica da su sve četiri dobitnice najprestižnijih priznanja za poeziju u Hrvatskoj danas: nagrade Goranov vijenac (Manojlović, Jagić), odnosno Goran za mlade pjesnike (Jagić, Brnardić, Herceg).

Funk srijeda

Srijeda je u Pločniku rezervirana za funk glazbu. EfektaSelekta priređuje večer funk i soul glazbe iz svoje kolekcije starih i prašnjavih gramofonskih ploča. Inače sklon miksanju modernije funky glazbe, EfektaSelekta po prvi put vrti zvukove 70-ih i 80-ih sa svojih vinila u Pločniku. Večer srijedom bit će rezervirana za ples na zvukove Brass Constructiona, George Clintona, Arethe Franklin, Edwin Starra, James Browna i raznih drugih funky izvođača.

28276504_1825550077743637_2665719602718028417_n

Što je WiDS?

Za kraj bi istaknuli i zanimljivu konferenciju koja se održava u Zagrebu na 8. ožujka – Međunarodni dan žena. Radi se o WiDS konferenciji – globalnoj jednodnevna konferencija čiji je cilj proširiti znanje o najnovijim tehnologijama i istraživanjima vezanim uz obradu i korištenje podatka u raznim domenama te prikazati kako vodeća poduzeća u tim područjima koriste znanost za svoj uspjeh. Misija konferencije je kroz žene kao govornice i organizatorice potaknuti, educirati i podržavati žene u znanosti.

Konferencija je prvi puta održana 2015. godine u organizaciji Stanfordovog instituta za računalno i matematičko inženjerstvo. Prošle godine konferencija je održana na 80 lokacija u 30 država, a 2018. godine očekuje se preko 100 lokalnih konferencija. Ciljevi konferencije WiDS Zagreb koja će se održati 8. ožujka su: okupiti vodeće znanstvenice i poduzeća u Hrvatskoj koji se bave ovom tematikom, povezati ljude sličnih interesa, omogućiti međusobnu podjelu znanja, prikazati interdisciplinarnost podatkovne znanosti na konkretnim primjerima iz poslovnog svijeta i svakodnevnog života. Program će uključivati tehnička predavanja, panel diskusiju o Data Scienceu u edukaciji te nekoliko networking pauza za međusobno upoznavanje.

green-chameleon-21532-unsplash

Foto: Lice grada, Unsplash, Pločnik

Učitati još
Zatvori