I ove godine pod zvijezdama uživamo u veličanstvenim glazbenim večerima na zagrebačkom Tomislavcu
I ove godine pod zvijezdama uživamo u veličanstvenim glazbenim večerima na zagrebačkom Tomislavcu

I ove godine pod zvijezdama uživamo u veličanstvenim glazbenim večerima na zagrebačkom Tomislavcu

Zagreb Classic open air istinski je doživljaj za sve ljubitelje klasične glazbe. Vrhunski svjetski i hrvatski glazbenici od 22. lipnja do 2. srpnja za Zagrepčane i njihove goste izvode najbolje od glazbene klasike i to na jedinstvenoj pozornici pod zvijezdama na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava.

Tako će, u navedenom periodu, kroz ukupno 9 besplatnih koncerata, publika moći uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom. Na Zagreb Classicu 2024. nastupit će Ansambl GK Komedija, Balet HNK u Zagrebu, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar HRT-a, Tango y cine, Urban&4, Zagrebačka filharmonija. Festival se održava od 2016. godine, a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status kojeg potvrđuje i ovogodišnjim izdanjem.

Zagreb Classic
Zagreb Classic

Glazbeni susreti

Program Zagreb Classica 2024. se realizira u suradnji s Gradom Zagrebom i nadležnim uredima, a gradonačelnik Tomislav Tomašević ovom prilikom je izjavio: I ovo ljeto Zagreb sugrađanima i posjetiteljima grada nudi niz kulturnih događanja, počevši s vrhunskim događajem za sve ljubitelje klasične glazbe, Zagreb Classicom. U 11 dana trajanja, na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava, djela hrvatskih i svjetskih glazbenika izvodit će renomirani glazbenici koji su nastupali na mnogim svjetskim pozornicama. Svi koncerti su besplatni, stoga pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane da budu dio ove glazbene priče koja iz godine u godinu doprinosi promociji i prepoznatljivosti našeg grada posebice u području kulture!

Festival se održava od 2016. godine, a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status kojeg potvrđuje i ovogodišnjim izdanjem.

Zagreb Classic
Zagreb Classic

Jedinstvena pozornica

Ovom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila: Zagreb Classic nas i ove godine uvodi u ljeto na najljepši mogući način, uz vrhunske glazbene klasike, baletne izvedbe, filmske skladbe, jazz standarde i suvremena djela. Nastupaju, između ostalog, svjetski poznat pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Iora, kao i domaće zvijezde klasične glazbe. Ovogodišnje izdanje donosi posebnu novost – dva dana posvećena Bečkom glazbeno-filmskom festivalu. Naime, posjetitelji će imati priliku uživati u  video projekcijama najpoznatijih opera i opereta, poput Čarobne frule, W. A. Mozarta i Šišmiša, Johanna Straussa mlađeg. Osim toga, pozivamo sugrađane i posjetitelje da ne propuste priliku prisustvovati otvorenim probama, što će dodatno upotpuniti doživljaj. Zagreb Classic predstavlja jedinstvenu pozivnicu za posjet glavnom gradu i prepuštanje neponovljivoj atmosferi koja oživljava zagrebačku kulturnu i glazbenu baštinu, stoga pozivamo sve da se pridruže ovom glazbenom putovanju i uživaju u nezaboravnim trenucima pod zvijezdama.

Zagreb Classic
Zagreb Classic

Opće informacije

Djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, za ljubitelje klasične glazbe i one koji će to upravo postati, sinergijom talenta umjetnika izvode glazbenici  potvrđeni na prestižnim svjetskim pozornicama. No, zagrebačka je ipak posebna. Zagreb Classic open air svi, iako svatko iz svoje perspektive, vole iz istog razloga: zbog pažljivo odabranog programa, prekrasnog ambijenta i one toliko važne kemije  glazbe, izvođača, publike i atmosfere grada. 

Ističemo, šest koncertnih programa počinju u 21:00 sat, dok će tri programa početi u 20:30 sati. Uz izvođače iz Hrvatske, nastupit će i glazbenici iz Italije, Velike Britanije i Poljske, a cjelokupni program dostupan je ovdje. U slučaju nepovoljnih vremenski uvjeta, programi se, sukladno mogućnostima, prebacuju na drugi dan ili otkazuju.

Foto: Samir Cerić Kovačević, Julien Duval, Lice Grada

Učitati još
Zatvori