Najšarmantnija zagrebačka trgovina koja će oduševiti nostalgičare

Najšarmantnija zagrebačka trgovina koja
će oduševiti nostalgičare

Danas na tržištu imamo razne servise koji nam omogućuju da do svoje omiljene pjesme ili albuma dođemo u svega nekoliko klikova. Međutim, još uvijek postoji posebna čar u sakupljanju nosača zvuka i stvaranje vlastite kolekcije na policama. Posljednjih godina tako pravu renesansu doživljava vinyl, a ploče i gramofoni postali su sve traženiji.

Što se domaćeg tržišta tiče, također su sve straženiji albumi u vinyl izdanjima, a jedna trgovina u centru Zagreba već je niz godina mjesto koje je steklo status omiljenog okupljališta ljubitelja glazbe.

Najveća trgovina vinyl ploča

Free Bird je najveća trgovina vinyl pločama u Hrvatskoj.  Već 23 godine nalaze se na adresi Tratinska 50 i dokaz je kako klasika nikad ne izlazi iz mode.

Vlasnik Tomislav Gaži od rane mladosti gradi svoju kolekciju – od prvih razmjena pločama na Cvjetnom trgu tj. Cvjetnom placu 80-ih. Kolekcije ploča u Free Bird dolaze iz cijele Hrvatske i Europe, pa je najudaljenije mjesto u koje je išao po kolekciju ploča Manchester.

Danas se u legendarnom dućanu  nalazi oko 70.000 različitih naslova, a prodaju je proširio po cijelom svijetu putem webshopa. Second hand shop sadrži ploče u vrijednosti od 1 kn do preko 1000 kuna. Neki od vrijednijih komada koji su prošli kroz dućan je potpisana ploča benda EKV, te rijedak originalni primjerak albuma legendarnog Butcher grupe Beatles koji je zbog svoje kontroverzne naslovnice bio povučen iz prodaje i prije nego ga se moglo kupiti u dućanima.

Mjesto okupljanja glazbenih legendi

Kroz dućan koji je nezaobilazna stanica ljubitelja glazbe, prošle su brojne glazbene legende. Od stranih glazbenika koji su pronašli put do Tratinske su, primjerice, Thurston Moore iz grupe Sonic Youth i članovi grupe Swans.

Od domaćih glazbenika, glumaca i drugih javnih osoba, svatko tko ima interes u je u ove 23 godine barem jednom kročio u Free Bird. Posebno ističu Davorina Bogovića, Branka Požgajca i Hrepu iz Daleke Obale, koje smatraju svojim ‘insiderima’ i koji su im u više navrata sa svojim nastupima pomogli obilježiti razne obljetnice.

Free Bird je tako stekao status nezaobilaznog mjesta svih onih koji su u potrazi za specifičnim zvukom dobro očuvane vinyl ploče, koja donosi nostalgičan prizvuk nekih drugačijih i jednostavnijih vremena. Dio bogate Free Bird kolekcije moći će se vidjeti 7. svibnja u Teslinoj 7 kada će se legendarni jazz BP Club privremeno transformirati u J.J.’s Record Shop, o čemu će se uskoro moći saznati više detalja.

Foto: Ivo Kosanović

Učitati još
Zatvori