Što će se dogoditi s velikim svjetskim glazbenim festivalima u 2021.?

Što će se dogoditi s velikim svjetskim
glazbenim festivalima u 2021.?

festivali_8

Prošle godine u ovo vrijeme nismo mogli ni zamisliti kakva nas godina čeka i na što ćemo se sve morati naviknuti. Sada kada se čini da se epidemiološka situacija popravlja, u redu je razmišljati o nekim životnim guštima na koje smo već pomalo zaboravili, a to su svakako festivali. Može li festivalski svijet biti optimističan ili je još uvijek prerano? Istražili smo kakva je trenutna situacija s najvećim svjetskim festivalima i kakva nas sezona očekuje ove godine.

Otkazivanje velikih festivala

Otkazivanje festivala kao što su Glastonbury ili Coachella poljuljalo nam je nade da će 2021. zaživjeti kao festivalska sezona, ali ipak neki organizatori su optimistični. Bonnaroo i Lollapalooza objavili su termine za kraj kolovoza i početak rujna, a španjolska Primavera koja se održava u Barceloni, Portu i LA-u još uvijek nije otkazana. Postavlja se pitanje kako i dalje veliki festivali nisu otkazani s obzirom na ne baš povoljnu situaciju u Americi i Europi? Postoji li rješenje?

festivali_6

Ne mogu garantirati sigurnost

Spomenuti veliki festivali koji su otkazali i 2021., u svojim priopćenjima javljaju da jednostavno ne mogu održati potrebnu razinu sigurnosti i da bi održavanje festivala bilo potencijalno opasno za epidemiološku situaciju. S druge strane festivali kao što su Burning Man koji je prošle godine održao online izdanje, s informacijama izlazi dan po dan. Wonderfruit, Tajlandska verzija Burning Mana, još uvijek nije potvrdila hoće li ove godine moći ugostiti 20 tisuća posjetitelja.

festivali_1

Kod nekih vlada optimizam

U Americi su i dalje optimistični pa su tako njihovi veliki festivali kao što su Bonnaroo Music Festival, Labor Day weekend, Governors Ball, Riot Fest, Aftershock, Chicago’s Pitchfork Music Festival i sl. prebačeni na rujan. Lollapalooza Paris i Stockholm festival i dalje stoje kao da će se održati početkom lipnja. Svoj datum u lipnju još uvijek drži i najveći belgijski dance festival Tomorrowland.

festivali_4

Kako će se festivali promijeniti?

Vjerojatno ćemo moći zaboraviti na zabavu na kakvu smo navikli. Velike gužve, druženje s neznancima, znojenje, plesanje i guranje – teško. Festivali će svakako morati razmisliti o infrastrukturi koju će morati prilagoditi epidemiološkim mjerama i puno manjem broju posjetitelja. Maske će biti nezaobilazne, a veliki festivali na prašnjavim lokacijama već imaju tradiciju toga tako da to neće biti baš potpuno čudno. Organizatori će svakako morati osigurati mnogo više punktova s prvom pomoći i dezinfekcijskim zonama, kao i prostorima za karantenu. Nije sigurno hoće li se razmišljati i o testiranju na samom festivalu kao i pri kupnji tzv “covid-free ulaznica”. Procijepljenost će svakako pomoći, no hoće li ona biti dovoljna da se ove godine neke stvari vrate u normalu, sa sigurnošću na kraju još uvijek nitko ne može reći.

festivali_3

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori