Uskoro kreću vrhunski koncerti u atriju Galerije Klovićevi dvori
Uskoro kreću vrhunski koncerti u atriju Galerije Klovićevi dvori

Uskoro kreću vrhunski koncerti u atriju
Galerije Klovićevi dvori

Da je provesti kraj ljeta u Zagrebu dobra ideja, najbolji je dokaz zagrebačka ljetna Scena Amadeo, koja odmorene zagrepčane, ali i njegove posjetitelje već 23 godine dočekuje i uveseljava svojim bogatim i uvijek zanimljivim glazbenim programom.

Scena Amadeo, u svojoj 23. sezoni koja će se odvijati u atriju Galerije Klovićevi dvori, u kolovozu i rujnu zagrebačkoj i inozemnoj publici predstavit će četrnaest vrhunskih koncerata u izvedbi renomiranih hrvatskih i inozemnih umjetnika. U suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem, Scena AMADEO nastavlja i sa serijom izložbi posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović. Za ovogodišnju, dvanaestu po redu izložbu, izbor je pao na akademskog slikara Domagoja Roginu koji se predstavio izložbom slika „Vrijeme oseke“. Izložba  je 07. srpnja otvorena u Galeriji ŠIRA u Preradovićevoj ulici.

Pokretač, i idejni vođa Scene Amadeo Nenad Jandrićizjavio je: „Od skupa raznovrsnih, ali kvalitetom pomno probranih programa, načinili smo ljetnu scenu čiji se klupski karakter i intimno ozračje već poistovjećuje s određenim zagrebačkim lokalitetima. Na sam spomen imena manifestacije svatko tko je barem nekoliko puta posjetio neke od programa na Amadeu može si već točno predočiti o kakvoj je manifestaciji i kakvoj kulturnoj atmosferi riječ. Ona u sebi nosi poseban duh, a to je nešto s čim se rijetki mogu pohvaliti, a na što smo jako ponosni.“

Ovogodišnji program otvara Matija Dedić svojim nastupom 17. kolovoza, na dan kada je Arsen Dedić, veliki prijatelj Scene AMADEO prije sedam godina otišao u onostrano, s programom Matija svira Arsena uz uvodno slovo Gorana Matovića. Slijede nastupi sjajnog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića na čijem su programu djela Frederica Chopina, te tria Jazz Continuo, koji su svoj koncert glazbe Boška Petrovića posvetili uspomeni na Nenada Jalševca-Nenčija, glazbenika i dugogodišnjeg tonca Scene AMADEO. Ove će godine na pozornici Scene AMADEO nastupiti i Glazbena družina Cinkuši.

Slijede koncerti Najljepše operne arije romantike u izvedbi polaznika masterclasse operne dive Dunje Vejzović, koja će po prvi puta u Zagrebu ravnati OMG orkestrom, te koncert pod naslovom Čuvari sna čudesne Braće Teofilović. Scena AMADEO ugostit će i grupu Baden Baden, pionire hrvatskog industrial elektropunka. Kraj kolovoza na Sceni AMADEO obilježit će dva vrhunska koncerta: nastup sjajnog gitarističkog Tria Elogio u sastavuPetrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić uz gošću  Ivanu Kuljerić Bilić na marimbi, te recital gitarističkog virtuoza Petrita Çekua koji će nas povesti na Putovanje gitare kroz stoljeća.

Početak rujna pripada Kadar sekvenci svestranog glumca, režisera, dramskog pisca i glazbenika Filipa Šovagovića koji će, uz sjajne glazbenike Šimuna Matišića, Fran Krstu Šercara, Maria Bočića i Fadila Abdulova, publici predstaviti svoj album prvijenac.Slijedi Autorska večer poznatog skladatelja i udaraljkaša Borne Šercara koji će, uz brojne prijatelje glazbenike, u bogatom programu praizvesti kompoziciju naručenu za Scenu AMADEO. Slijede nastupi Riječkog klavirskog tria u sastavu: Krunoslav Marić, violina, Vid Veljak, violončelo i Filip Fak, klavir koji će izvesti djela A. Dvoraka i A. Piazzolla, te popularnih Mariachi Los Caballerosa, čiji su nastupi u proteklih dva desetljeća uvelike obilježili program Scene AMADEO.

Već tradicionalno Scena AMADEO i ove godine pridružit će se promociji humanitarne akcije Korak u život, koja omogućuje nastavak akademskog obrazovanja djeci bez odgovarajuće skrbi po završetku njihova srednjoškolskog školovanja. Bit će to koncert Mateja Meštrovića, bez sumnje jednog od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni, s kojim će nastupiti gosti iznenađenja! Svaki kupac ulaznice za ovaj koncert dobit će na poklon originalnu grafiku poznatog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša.

Postoji li bolji način za napuniti baterije pred nove jesenske izazove, negoli „zvonkom radošću“- glazbom? Stoga, osigurajte na vrijeme svoje ulaznice i uživajte u novom izdanju jednog od najljepših i najdugovječnijih zagrebačkih ljetnih festivala.

Foto: Scena Amadeo, PR

Učitati još
Zatvori