Ukrajinski prvak baleta Ivan Žuravljov u Zagrebu: Grad u kojem smo živjeli je uništen – sutra plešemo za Ukrajinu

Ukrajinski prvak baleta Ivan Žuravljov u Zagrebu: Grad u kojem smo živjeli je uništen – sutra plešemo za Ukrajinu

Dio prihoda od ulaznica za baletni rock-spektakl Radio&Juliet u kojem će 19. ožujka nastupiti ukrajinski prvaci baleta Ivan Žuravljov i Olga Timoševa bit će doniran za Ukrajinu.

Radio & Juliet

Radio & Juliet, osebujna plesna senzacija koju prati glazba benda Radiohead, hvaljeno je djelo koje je obišlo cijeli svijet, a pred zagrebačkom će publikom gostovati drugi put.
Edward Clug, koreograf kojeg mnogi nazivaju europskim koreografskim genijem, autor je predstave ‘Radio& Juliet’, kao i nagrađivanog kratkog djela ‘Quatro’, koje će biti izvedeno kao uvertira istu večer. Baletni solist Ivan Žuravljov, ravnatelj Ukrainian Classical Balleta te umjetnički direktor produkcijske kuće Artentainment u predstavi ‘Radio & Juliet’ plesat će ulogu Tibalda, dok će njegova supruga, zvijezda suvremenog plesa, Olga Timošiva nastupiti u ulozi Julije. Od cijele trupe koja je trebala nastupiti u Lisinskom, jedino su Ivan i Olga, sa svojom petomjesečnom bebom, u posljednji tren uspjeli napustiti Ukrajinu. Ne želeći da ovaj projekt pripreman za Lisinski propadne, Ivan Žuravljov ispričao nam je kako su ga uz pomoć Slovenije i Hrvatske uspjeli spasiti.

Prije svega, upitna je bila sama realizacija projekta te smo zajedno sa Sinišom Josipovićem iz Artentainmenta i drugim organizatorima dugo razmišljali o mogućnosti i načinu izvedbe, kako bismo to mogli učiniti. Sva sreća, uspjeli smo se dogovoriti s mariborskim Slovenskim narodnim kazalištem i s Edwardom Clugom, koji nam je omogućio suradnju s plesačima Kazališta tako da sad u suradnji triju država, Hrvatske, Slovenije i Ukrajine, pripremamo spektakl za Lisinski. Iznimno smo im zahvalni.“– rekao je Ivan Žuravljov.

Ulogu Romea, umjesto najavljivanog Denisa Matvienka, plesat će solist mariborskoga baleta Slovenskoga narodnoga kazališta Matjaž Marin, a u ostalim ulogama plešu solisti i članovi baletnoga ansambla s

  • Za početak hvala vam što nastupate ovu subotu. Je li ovaj nastup posebno emotivan zbog cijele situacije i napada na vašu zemlju?

Svaki nastup popraćen je emotivnim izljevom. Tijekom priprema, proba, već se počinjete emocionalno pripremati za nadolazeći nastup ili turneju, a sama predstava je kulminacija tog procesa. A ako niste psihički spremni, onda možete na kraju izgorjeti, ili se ne možete nositi s uzbuđenjem, emocijama koje vas preplavljuju. Trenutna situacija u Ukrajini sigurno je snažno utjecala na nas. Prije svega, kao za građane svoje zemlje, a i kao za umjetnike. I naravno da će se to ostaviti svoj utisak tijekom nastupa.

  • Umjetnost ujedinjuje ljude, tako da će dio sredstava od prodanih ulaznica biti doniran Ukrajini?

Ujedinjavati kulture i narode – to je glavna misija umjetnosti kao takve! Umjetnost je univerzalni jezik koji svatko razumije na intuitivnoj i mentalnoj razini. Naš predstojeći nastup još jednom će ovo potvrditi, jer u jednu cjelinu radi jednog velikog cilja okupljamo tri različita naroda. I da, naravno da želimo prikupiti financijsku pomoć za Ukrajinu.

  • Od cijele trupe koja je trebala nastupiti u Lisinskom, jedino ste vi u posljednji tren uspjeli napustiti Ukrajinu. Kako je ta cijela situacija utjecala na vas? Kakav je bio vaš put do ovdje?

Da, nažalost samo smo mi iz cijele ekipe uspjeli otići. Sam odlazak pamti se kao užasan san, a u sjećanju mi ​​se stalno pojavljuju flashbackovi ispunjeni tjeskobom. Grad i mjesto u kojem smo živjeli – sada, u 20 dana rata, praktički je uništen. Jako je teško pričati o tome…

  • Što biste rekli svakome tko će doći sutra gledati predstavu?

Želimo poručiti svima da ako iza sebe imate istinu, vjeru u sebe, dobrotu i ljubav, onda nikakve prijetnje, napadi nisu strašni. Svega toga ukrajinski narod ima u izobilju i pokazavši kolosalnu solidarnost, na koju sada cijeli svijet gleda s velikim poštovanjem, dostojanstveno brane svoja prava i pouzdano brane svoj teritorij, s apsolutnim povjerenjem u Pobjedu, koja će doći vrlo uskoro.

Predstava Radio & Juliet igra se sutra u Lisinskom, a ulaznice možete nabaviti ovdje.

Učitati još
Zatvori