Premijerno gledamo novi spot “Grace Of Nights” riječkog benda The Siids
Premijerno gledamo novi spot “Grace Of Nights” riječkog benda The Siids

Premijerno gledamo novi spot “Grace Of Nights” riječkog benda The Siids

Riječki The Siids obožavamo još od njihovog prvijenca prije nekoliko godina, a jednako tako ne propuštamo njihove live svirke. Novi album “I I” dugo smo čekali, a izašao je upravo danas, što su dobro ovjekovječili spotom i singlom Grace Of Nights koji premijeru ima upravo kod nas na Journalu.

Ako još niste imali priliku poslušati uživo ove sjajne momke, Darko Terlević i Stanislav Grdaković otkrit će vam kada će to uskoro biti moguće, a do tada uživajte u sjajnom spotu i još boljoj pjesmi. Spot je režirala Kristina Barišić, a glume Lara Nekić i Toma Medvešek.

  • Prošlo je tri godine od kad smo zadnji put razgovarali, u međuvremenu smo se i vidjeli na nekim svirkama. Što se kod vas od tada promijenilo?

Osim što ne moramo muljati kada ćemo dovršiti album sve je manje više podređeno drugoj fazi rada na novom materijalu. Bavimo se live aranžmanima za nove pjesme te oblikujemo novu varijantu izvedbe za svirke. Veseli nas što sada imamo luksuz biranja pjesama najboljih za određeni prostor ili tip nastupa. Nastojimo spojiti jake strane oba albuma i veselimo se što dolazi period za sviranje.

The-Siids_Stella-Mešić_2
Foto: Stela Mešić
  • Vaši nastupi su energični, s možemo reći uhodanom publikom, pomaže li vam u stvaranju i to što ste mahom okruženi raznim kreativcima i umjetnicima?

Dugogodišnje bavljenje glazbom u raznim oblicima neminovno stvara oko tebe krug ljudi koji su više manje na istoj valnoj duljini i od kojih možeš puno naučiti (bilo kako nešto treba ili još bolje kako nešto ne raditi). Što se nastupa tiče, drago nam je ako tvrdiš da su energični jer je upravo to glavno polazište za live aranžmane. Sve gradimo na energiji u kombinaciji s atmosferom koju svaka pojedina pjesma nosi u određenom dijelu koncerta.

THE SIIDS - Grace Of Nights 022
  • Ovdje na Journalu imamo i premijeru vašeg trećeg singla s novog albuma ‘Grace Of Nights’. Stvar je odlična i spot izgleda top. Kako se vama sviđa?

Pa nema nas u videu zato izgleda top, ali šalu na stranu, ovaj je video bio za nas jako izazovan iz više razloga. Za pjesmu smo već duže vrijeme znali da treba izaći isto kad i album, ali video je taj koji je baš iz tog razloga morao vizualizirati bit same pjesme, ali i cijelog novog albuma. Mislim da su redateljica Kristina Barišić sa svojom sjajnom tehničkom ekipom te glumci Lara Nekić i Toma Medvešek odradili i više nego smo se mogli nadati.

THE SIIDS - Kristina Barišić3
Foto: Kristina Barišić
  • Idemo sad malo o albumu, prvijenac (od kojeg je prošlo ako se ne varam 5 godina) je stvarno dobro prošao i kod publike i kod kritike. Koliko se i po čemu ovaj razlikuje od prvoga?

Bitna razlike između “Brutalista” i “I I” su svakako period i okolnosti nastajanja pjesama. “Brutalist” je nastao u vrijeme kad smo kretali iz početka, okrenuti isključivo prema sebi i onome što volimo u glazbi, radili smo ga instinktivno i sada mogu reći relativno brzo. Pjesme s “I I” nastale su kao emotivni odgovor na nemogućnost sviranja i prave prezentacije “Brutalista” pred ljudima (taman kada su se zakuhale stvari oko njega došla je korona). Ono što nismo htjeli na “I I”, je da nosi u sebi isključivo emocije iz tog perioda pa smo ga zapravo nadograđivali i odlučili udahnuti mu sve dobro što nam je svima tada falilo. Rezultat toga su stilska raznolikost te potpuna aranžmanska sloboda koja je za nas najbolje što možeš i moraš imati ako iskreno radiš i živiš glazbu.

THE SIIDS - Grace Of Nights 062
  • Koliko ste ga dugo radili i kako je općenito tekao proces i jeste li zadovoljni cjelinom?

Na trajanje smo odgovorili ranije, a sam proces teško je opisati jer svaka pjesma ima svoj put, neke nastanu iz jednog daha pa ih peglaš kasnije, neke pak uspiješ dovršiti i biti s njima potpuno zadovoljan tek par dana prije finalizacije albuma, neke nosi tekst neke mjuza i tako u beskraj kombinacija. Za nas je bitno da, dok obojica nismo 100% zadovoljni, ništa ne izlazi iz studija. Ono što moramo još svakako napomenuti je da je na ovom materijalu po pitanju tekstova na svim pjesmama s nama radio Marko Rogić aka White on White.

THE SIIDS - I I - cover
the siids
  • Iako ćemo ga puno slušati na nosačima zvuka i streaming servisima, recite vi nama gdje vas ove godine (ili bar u skorije vrijeme) možemo slušati uživo?

Prvi datum je 16.03 u riječkom Pogonu Kulture, gdje na domaćem terenu pripremamo veliku promociju oba albuma, ako uzmemo u obzir da je prvi album izašao samo par mjeseci prije početka pandemije, pa ovom prilikom pozivamo sve ljude da nam se svakako pridruže subotu 16.03. u Rijeci. Nakon toga čekamo potvrdu datuma za Zagreb te u suradnji s Distune Promotinom i neke inozemne datume za ljeto i jesen. Iskreno se radujemo nadolazećem periodu.

Učitati još
Zatvori