Severina potpuno iskreno: Insajderska pitanja koja ju još nitko nije pitao
Severina potpuno iskreno: Insajderska pitanja koja ju još nitko nije pitao

Severina potpuno iskreno: Insajderska pitanja
koja ju još nitko nije pitao

Severina Vučković ikona je regionalne glazbene i društvene scene. Njezina pojava davno je prerasla granice isključivo glazbene scene, a njezino mišljenje cijenjeno je neovisno koja tema je u pitanju. Vječito ovijena velom elegancije, Severina je ikona stila, a njezina mladolikost neiscrpna je tema. Severina je žena, borkinja, zvijezda, zabavljačica, uzor, majka… Sve su to njezine uloge, a o svima njima, svojim tajnama i najosobnijim stvarima razgovarala je upravo sa Journalom.

Uz malu pomoć i inside info Severininih bliskih prijatelja donosimo jedan sasvim iskren intervju, kakav još niste imali priliku pročitati.

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Kakva si bila kao djevojčica?

Još kao djevojčicu su me nagovarali da pjevam na svakom vjenčanju, rođendanu, pamtim i da me učiteljica uvijek stavljala u prvi red da pjevam na svim školskim priredbama. To mi je bilo izrazito mučno jer sam po prirodi introvert. To se nastavilo dolaskom u Kulturno-umjetničko društvo Mozaik gdje me Lepa Smoje također stavljala u prve redove, a moja glava je uvijek bila pognuta. Doduše, godinama provedenim kod Lepe uspjela sam ispravit glavu i pravit se da nemam srama, ni straha. Sjećam se da sam toliko dugo gledala u reflektore koji bi me zaslijepili, što mi je bilo super jer tada ne bih vidjela ljude. Pljesak publike značio bi kraj moje agonije i silazak s pozornice.

Kao mala sam već znala da je za glazbu i scenu važna iskonska emocija jer su mi svi odrasli koji su se bavili glazbom i koje sam tada sretala govorili da toga imam u izobilju te da sam muzikalna i da imam prepoznatljivu boju glasa. Jedan od njih je i Tonči Huljić koji me zna odmalena. Na snimanju Superstara vidio je mog Aleksandra i rekao: Ista ti kad si bila mala. Auuu koliko sam bila sretna što je to rekao.

Inače, nisam uopće mislila da ću se nastaviti baviti pjevanjem. Upisala sam muzičku školu i moja je namjera bila završiti muzikologiju ili dirigiranje. Plan mi je bio otići studirati na Muzičku akademiju u Sarajevo. I to zato jer su neki cool likovi iz naše škole išli tamo studirati i govorili da je ludilo u Sarajevu. Završila sam gimnaziju Natko Nodilo u Splitu, a paralelno s njom došla i do četvrtog razreda srednje muzičke škole Josip Hatze i adio Mare…

Tu zadnju godinu muzičke škole, te 1990., sam otišla na prvu turneju po Australiji i kad sam se vratila bilo me strah izaći na završne ispite jer su mi se činili preteški, a ja nepripremljena… Sve ostalo je povijest. Doduše, mama se i danas ljuti što sam umjesto mature i akademije, izabrala turneju po Australiji.

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Oni koji te znaju jako dobro i s tobom su se budili kažu da ti make up uopće nije potreban. Kako to postižeš? Koji su ti mjesečni koraci brige za kožu, a koji dnevni?

Hahahaha, znam i tko vam je to rekao. Imam dobru genetiku, a i tu neku dječju facu koju za koncerte i pojavljivanja kamufliram šminkom da izgledam kao žena. Privatno se vrlo malo šminkam i to traje 5 minuta. Moja prijateljica Mare (op.a. Marijana Marinović) bi uvik znala reći, ajde stavi ta dva “zareza” na oči i idemo van. Zarezi su dvije crtice koje nacrtam na kraj oba oka, malo maskare, Biologique Recherche balzam za njegu usta i to je to. Godinama koristim Biologique Recherche, njihovu preparativnu kozmetiku, serume, kreme, a i redovito odlazim na masaže lica lisant i na remodeling.

Brigu o kozi lica prepuštam Poliklinici Estera pod vodstvom Ane Andabak Volk, a čije su dermatologinje najbolje za savjet kako njegovati kožu i tamo se osjećam kao doma. Njihov aparat Ultratherapy za lice i tijelo bi svakom preporučila kao i Krio saunu.

Redovito idem i u centar Premium Aesthetic. Tamo brinu o mom tijelu, pa više puta tjedno odlazim na Icoon, aparat za tijelo protiv celulita i na limfne drenaže. Vlasnik Premium Aesthetica je moj prijatelj Siniša Glumičić s kojim me veže dugogodišnje prijateljstvo. Njihovo osoblje me također ugosti kao doma i jako im se veselim.

Na rehabilitaciju nakon napornih nastupa godinama odlazim na terapije u polikliniku Kaliper, čija je vlasnica genijalna doktorica fizijatrica Nataša Desnica koja me i sama, i uz cijeli tim stručnjaka s bogatim iskustvom sa mnom, svaki put iznova postavlja na zdrave noge. S mojom susjedom iz djetinjstva, Anom Budanko idem u šetnje sa štapovima. Ona samo to prakticira i izgleda kao isklesana. Evo sve sam vam priznala. Dobro, skoro sve!

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Kako izgledaš ujutro kad voziš sina u školu? A kako kad se penješ na binu?

Ljudi znaju kako izgledam kad izlazim na binu, ali možda ne znaju tko je za to zaslužan. Već 15 godina šminka me Dajana Pajkić, isto toliko godina me frizira Martin Posavec. Počeli su raditi sa mnom još kad su bili djeca, s 18 godina. Prošli su sa mnom više turneja i radili gotovo za sve spotove, koncerte, kampanje, evente unazad 15 godina. Obožavam ih i već su mi kao familija. Ne vjerujem da je prošlo toliko godina. Posljednjih par godina moja stilistica je Katija Šimundić, isto prekrasno biće iz Splita, koja je već s 18 živjela u New Yorku, radila sa svjetskim zvijezdama i, srećom, vratila se u Hrvatsku. Moja nećakinja Mia joj asistentira. I tako vam ja uživam s njima, puno se smijemo i uživamo. Od domaćih dizajnera sam vjerna mojoj Matiji Vujici koja mi je isto kao familija.

A kad vozim sina u školu, izgledam kao i svaka mama koja ustaje u 6:15. Mada liježemo dosta rano, oko 9 sati, ujutro se sudaramo po kući od pospanosti. Navečer pripremim sve što ću sutradan nositi, to je pretežno sportska oprema jer nakon što odvezem sina u školu, odlazim na trening u Body and Mind. Tamo vježbam s odličnim trenerima, četiri puta na tjedan. Važan mi je kardio trening i vježbe snage jer su moji koncerti zahtjevni, bine su velike i treba mi dobra kondicija.

Najdraža sam si kad se igram s Aleksandrom, kad mogu biti dijete.

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Koliko ti mama pomaže oko sina? Kako hendlaš sve obaveze?

Mama sad već godinama živi preko puta mene, kao i moja nećakinja. Njihova pomoć je zlata vrijedna jer su uvijek tu za Aleksandra kad imam poslovne obaveze. Bez njih bi puno teže mogla sve hendlati. Ljubav između Aleksandra i moje mame je beskrajna, a Mia i on se obožavaju. Jako voli što ima stariju sestričnu. Imam sve dobro posloženo jer je dobra organizacija sve, mada mi se zna desiti da ujutro ustanem u 6:15, a isti dan tj istu noć krećem pjevati u 23:30 ili ponoć. A meni se spava već od 21h. (smijeh)

  • Koji su ti parfemi inače najdraži?

Nepobitna je istina da su parfemi moja slabost, moja strast i da ih imam jako puno. Mogu se i pohvaliti da sam jednom u Zagreb donijela parfem koji je postao najpopularniji. Tu mislim na Moleculu koju sam počela koristiti, mislim 2008. godine, dok se mogla kupiti samo u Londonu. Došla sam u poznatu zagrebačku parfumeriju i pitali su me što nosim. Kad sam im rekla, naručili su je u velikim količinama, čak su i izlog iscrtali u poznatim krugovima s bočice parfema. Nakon toga je to postala pošast. Sada obožavam parfeme Clive Christian Private Collection, Essential Parfums Fig Infusion, a za ljeto Santal 33 i Replica, Beach Walk.

  • Kad si sebi najljepša i najdraža?

Najdraža sam si kad se igram s Aleksandrom, kad trčimo ili šetamo po parku odjeveni u trenirke, kad mogu biti dijete. Tad mi se čini da je cijeli svijet naš. A najljepša sam si, nećete vjerovati, poslije dobrog koncerta, kad mi se šminka razlije, frizura popusti, adrenalin šibne do milijun. E da, tad mi se godine vrte unazad. Zato stalno i nastupam (smijeh). Jedva čekam turneju jer je to onda sve dodatno na desetu potenciju. I nikad neću prestati. Nedavno sam bila kod nutricionistkinje, i da se malo pohvalim, vagala me na onoj nekoj profi vagi i metabolička dob mi je 36 godina. Živili!

  • Kad nisi zadovoljna i zašto?

Kad ne spavam i ne vježbam dovoljno.

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Tvoja bujna smeđa kosa oduvijek je zaštitni znak. Kako je održavaš, koja je tajna kad krenu prve sijede?

Mojoj kosi bi napravila spomenik jer je prošla tortura i farbanja i svakodnevnih frizura, lakiranja, svega, a i dalje je kvalitetna kao da ništa ne radim. Jako pazim na kosu, perem je ili sa šamponom od kavijara ili s preparatima Philip B. Martin je najslađi i najstrpljiviji frizer, ali je i kao stjenica. Ne moš’ ga se riješiti. Ne miče se od mene dok snimamo, ne znam kako nije u svakom kadru mojih spotova (smijeh) jer stalno nešto popravlja. Perfekcionist!

  • Želiš li kao i mi sve i što ti nedostaje u garderobi?

Uvijek mi sve nedostaje, ta garderoba je rupa bez dna u koju samo trpam stvari i smješkam se dok ih slažem, pa ih mazim, pa kombiniram gdje ću što obući, pa kontam i što mi sve fali… A uvijek fali, fali mi uvijek dnevnih stvari i nikad nemam dovoljno trenirki i tenisica.

  • Koje brendove preferiraš?

Sve!

  • Da možeš nositi jednog dizajnera zauvijek, koji bi to bio?

Nije politički korektno pitanje… ali Schiaparelli!

Sirova emocija, ne odglumljena, u tome je kvaka!

  • Na kojem bi svjetskom coveru voljela biti, kojeg dizajnera nositi i koga da te stilizira?

Bila sam na svim naslovnicama časopisa s naših prostora, i “našim” stranim franšizama. Čak sam 2000. išla u New York gdje su me fotkali za Cosmopolitan.

Voljela bih biti na pariškom Vogueu, u modelima YSL, da me stilizira osobno Carine Roitfeld, a fotka Mario Testino.

I voljela bi biti na naslovnici Rolling Stonea. Naime, kao glazbenica svoj stil sam od 1992. prvenstveno gradila prema albumima, prema pjesmama. Tada, na počecima, stilist mi je bio moj dugogodišnji prijatelj i kreator Dalibor Betti. Iz Londona mi je donio kožnu jaknu, sašio zelenu minicu, a ja sam ošišala kosu do ramena. Tako je nastala Tvoja prva djevojka. Na albumu Dalmatinka, 1993., nosila sam stilizirane duge haljine. A 1995. sam oko ćela zavezala tanku špigetu (pertlu) i tako je nastao imidž za Travu zelenu.

Na albumu Moja stvar, godinu kasnije, stilizirao me i šivao za mene poznati kazališni kostimograf Leo Kulaš, koji je kasnije s Bettijem radio i na mojoj turneji Zdravo Marijo. Na albumu Djevojka sa sela 1998. sam spojila čarapice i štiklu. Na turneji Dobrodošao u klub kreator je bio Marko Mitanovski. Petra Trbovića sam upoznala još dok je radio kao asistent Roberta Severa, surađivali smo više od 10 godina. On je prava osoba za Vogue Adria.

Moju posljednju turneju radio je kreator Petar Movrin. Moja sadašnja stilistica Katija Šimundić, najbolja je hrvatska stilistica i s njom surađujem posljednjih godina. Ona mi najviše odgovara jer je talentirana, zna, brza je, održava taj moj ženstveni stil i stilizira me u dogovoru sa mnom skoro u svim prigodama. A i iz Splita je… Osmislila je i sve lookove u posljednjim spotovima. Veselim se i njenim prijedlozima za turneju. A koliko je samo dobro imati i prijateljicu Karlu koja uskače sa svim idejama.

Stilisti su jako važni, oni diktiraju svjetske trendove i najčešće su oni zaslužni za revije velikih modnih kuća poput Prade, Givenchyja….

  • Koji ti je modni fetiš, cipele, torbe ili sve navedeno?

Cipele, torbe, torbe, cipele, cipele, cipele, torbe, torbe…

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Pjesma koju ti je žao da nisi otpjevala, a mogla si i kada?

Nemam toga… Žao mi je što neke pjesme koje sam snimila ne pjevam na koncertima. To je zato jer repertoar uvijek prilagođavam najširem krugu ljudi koji dolaze na koncerte. Koncert treba biti eruptivan, nabijen, kompaktan… Najvažnija stvar za dobar koncert je dobar repertoar. To se ne mijenja, to je kao predstava. Nešto što vi kao izvođač predstavljate.

Imam puno divnih balada koje ne pjevam kao Tridesete, Unaprijed gotovo, Broš, Parfem, Alcatraz, Šta me sad pitaš šta mi je, Sama na sceni, Ko je kriv… ali to je zato što bi onda trebala izbaciti Dalmatinku, Virujen u te, Kao, Grad bez ljudi, More tuge, Imaš pravo. A da sve pjevam koncerti bi trajali po četiri sata.

Na primjer, obožavam pjesmu Muškarcu samo treba kurva s albuma Zdravo Marijo, a pjevala sam je samo na istoimenoj turneji 2009. godine. Volim i pjesme Loša i Daleko ti kuća, a otpjevala sam ih samo na Magic touru.

Ne pjevam pjesme s albuma Severgreen jer su izašle 2004. kad je netko pustio van onaj nesretni filmić. Te pjesme me sjećaju na taj period pa sam ih „izbrisala“ iz glave. Zato ne pjevam Broš. I ne pjevam pjesme s albuma Moja stvar iz 1996. jer mi je dok sam snimala album umro otac.

Ne pjevam više ni Rođeno moje jer me podsjeća na period kad su mi uzeli sina.

Ali velika mi je želja za moje najvjernije fanove otpjevati turneju, s jazz orkestrom, moj Henry, Šomen i Ivo Popeskić.

Severina Journal intervju
Severina Journal intervju
  • Koje si pjesme sama pisala i pjevaš li ih često? Ima li pjesama koje napišeš pa odlučiš da ih nećeš pjevati?

Djevojka sa sela, Prijateljice, Ja samo pjevam, Pogled ispod obrva, Mili moj, Ante, njih pretežno pjevam. Rjeđe pjevam Ostavljena, Šta me sad pitaš šta mi je… Za sve te pjesme sam napisala i glazbu i stihove. Za Moju stvar, Moju štiklu, Mala je dala, sam pisala samo tekst. Ima i tekstova koje sam nadopunjavala, ali se nisam potpisivala…

  • Koje su ti pjesme najdraže?

Samo hitovi (smijeh), i kod sebe i kod drugih…

  • U čemu je tajna da te slušaju sve generacije?

Imam j*bu! (smijeh). Možda baš zato što se obraćam svima, nema kod mene generacija niti pjevam nekom namjenski. Pjesma se prvo mora sviđati meni, pa onda drugima. Ali jedno bez drugog ne ide. Možete svijetu objašnjavati da super pjevate i super su vam pjesme, ako vas ljudi ne osjećaju, džabe vam i glas i pjesme. Sirova emocija, ne odglumljena, u tome je kvaka!

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Tvoja playlista kad plačeš, kad se smiješ i kad se želiš dobro provesti?

Ne plačem više uz pjesme, nisam amater (smijeh)… Nekad sam plakala uz Balaševića. Playlista za dobar provod je podugačka, samo bez plakanja, molim.

  • 5 najdražih ikad stranih pjesama?

Suspicions Minds! Uglavnom cijeli Elvis jer je on sve najbolje i kralj nad kraljevima. Bohemian Rhapsody i cijeli Queen jer je Freddie, uz Micka, najbolji frontmen neke grupe svih vremena. Potom My Way Franka Sinatre. Slijede Yesterday i Imagine. Prvu je pisao samo Paul McCartney, drugu samo John Lennon, Beatles dvojac i nema dalje, osim… Simply the Best, jer je Tina better than all the rest svih pjevačica svijeta.

  • Vjerujemo da imaš najdražu regionalnu pjesmu, koja gađa ravno u srce. Biraj zemlju regije i nije važna godina. Koja je to pjesma?

Imam ih puno… kako jednu…? Listaju mi se sad u glavi… Nisam te se nagledao, nisam te se naljubio, izvjesnog Zorana Gajića.

Stvarno ne znam žensku osobu koja bi otpjevala Gas Gas ili Moju štiklu i ostala živa.

  • Bregović s Alenom, Tifom ili Bebekom i najdraža pjesma?

Bregović s njih trojicom. Bez ikoga. Bregović, na bilo koji način. Na ovim prostorima ne postoji talentiraniji, muzikalniji i bolji od njega u svim smislovima. Nije se još rodio niti će. Njegove melodije, tekstovi s Dugmetom, a i sve što je radio kasnije spada u bisere s ovih prostora. Sve će to mila moja, prekriti ružmarin, snjegovi i šaš.

  • Maštaš li o duetu s nekim, daj nam teaser? Ostvaruje li se možda?

Nitko kao Čola. Nisam maštala o duetu samo sam ga htjela spomenuti. Volim ga kao da mi je rodbina.

  • Hoće li se naše želje ispuniti: akustik koncert na Peristilu, Arena Pula, Zagrebačka simfonija ili na nepoznatom mjestu, samo Severina zna?

Ima dana u Boga, sigurno ću raditi nešto od spomenutog u bliskoj budućnosti.

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Tvoji vjerni suputnici su? Forever and ever.

Moji bližnji i moji prijatelji. Nitko od njih neće zamjeriti ako samo kažem Tomo.

  • Bez kojih poziva na dan ne možeš?

Bez Aleksandra.

  • Tko ti je na speed dialu? Mi znamo odgovor, jesmo li u pravu? Aleksandar, Tomo, Veca, Davor, mama, Zinka, završi niz…

… moja Mia, Sonja, Iva, Katija…

  • Zna li itko osim tvojih ljudi na speed dialu tko je prava Severina? Je li se još ljudi probilo kroz tvoje zidove ili si naučila dići granicu na pravi način? 
Mi mislimo da je manji broj ljudi sasvim dovoljan za sretan život.

Najvažnije je da ja znam tko je prava Severina. I mislim da to znaju ljudi kojima je do mene stalo i nema granica za ljude do kojih je meni stalo. Moja publika zna sve o meni s koncerata.

Najvažnije je da ja znam tko je prava Severina.

  • Koji su tvoji talenti osim pjevanja? Iva nam je prišapnula da si odlična imitatorica?

Hahahahaha… Da, jednom smo sjedile na terasi, na Ibizi i pile kavu ja sam počela pričati kao Josipa Lisac.
 U srednjoj školi sam učila tako što bi kući na glas imitirala profesoricu. Kad me prozvala u razredu su se svi smijali jer sam bila ista ona. I ona se smijala i dala mi pet.

Gluma je moja strast i imala sam sreću jer su to prepoznavali ljudi iz teatra. Bila sam i Barunica Castelli i Karolina Riječka. U svojoj produkciji sam 2005. napravila predstavu Čekajući svog čovika jer sam htjela pobjeći s velikih bina na malu. Bila sam umorna od estrade. Vratila bih se u kazalište, predstava bi se zvala SMS – Sve moje poruke. (smijeh)

Tomaž Pandur je htio sa mnom napraviti nijemi film. Ipak, najbolja sam u glazbi, autentična sam, imam svoj film, savršeno se nigdje ne uklapam i nikad me nije bilo briga. Na ivici popa, šlagera, folka, ustvari folk punka, jer stvarno ne znam žensku osobu koja bi otpjevala Gas Gas ili Moju štiklu i ostala živa.

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Koliko je važna mentalna higijena?

Jako, mozak je čudesan i treba ga paziti meditacijama, psihoanalizom, duhovnošću, pozitivnim mislima, riječima i djelima. Mozak upravlja svim psihofizičkim funkcijama u tijelu.

  • A fizički trening? Kako ti održavaš sebe u najboljem mogućem stanju?

Ono što radim je i psihički i fizički teško, moram biti u najboljoj formi, kao sportaš.

  • Što je za tebe seksepil? Za nas si to ti.

Način na koji netko drži čašu, gleda, smiješi se…To za mene znači seksepil.

Kad sam gledala dokumentarac s Beckhamom i vidjela njegov ormar, bila sam ljubomorna! Bolje je složen od mog.

  • Otkrij nam neku tajnu, svi želimo jedan nepoznati dio tebe.

Imam veliki broj cipele pa ne mogu dijeliti i mijenjati cipele s frendicama.

  • Svatko je savršen u nečemu, čuli smo da je tvoja disciplina slaganje kofera. Perfekcionizam, raspakiravanje i ponovno pakiranje bi bile ključne riječi.

Hahahaha, točno! Ne mogu si pomoći što ne mogu zaspati kući ako sve nije posloženo i u hotelskoj sobi ako u koferu nije sve po špagi. U koferu mora sve biti po bojama, od tamne na dnu do bijele na vrhu. Ali liječim se, ponekad namjerno ubacim nešto krivo i gledam koliko ću izdržat (smijeh). Kad sam gledala dokumentarac s Beckhamom i vidjela njegov ormar, bila sam ljubomorna! Bolje je složen od mog.

  • Smisao za humor ti je najjača strana, inteligentni ljudi su najveći zabavljači, a čuli smo da si ti glavna u tome. Jesi li jednako snažno sretna i tužna?

Pa tugu više ne puštam blizu…

Severina za Journal Foto Matea Smolčić Senčar
  • Znaš li da je prvi veliki event/koncert u Zagrebu nakon Covid lockdowna bio Journal event i da je to bio tulum svih vremena. Sjećaš li se? Ako ne, mi te podsjećamo.

Naravno da se sjećam. Na tom smo eventu ostavili iza sebe to grozno iskustvo epidemije i policijskoga sata i slavili život i povratak života u normalu. Tad sam prvi puta javno izvela Bella Ciao, nakon što sam je opjevala na Instagramu u vrijeme korone, kao i gotovo cijela Europa u znak solidarnosti s Talijanima, koji su, sjetit ćete se, imali strašno puno smrti na početku te grozne epidemije.

  • Šapnuli su nam da ne čitaš novine. Potrudit ćemo se da ti Iva pošalje link s Journala svaki dan

Ma čitam. Čitam journale, a bez brige čitam i Journal. Gotovo pa redovito.

  • Tvojih 5 najserija na Netflixu?

Krenimo od novijih. Ginny i Georgia, preslatko. Potom Bridgerton, jedna čekam treću sezonu, prva je bila vauuu. Kruna – ali draže su mi prve sezone, s mladom Elizabetom, nego recimo zadnje dvije. Seriju Sweet Tooth sam odgledala s Aleksom, kao i sve sezone predivnog i mog TOP-JEDAN na TOP-5, a to je Stranger Things. Čak nas dvoje imamo i iste majice.

  • Tvoji najdraži filmovi ikad?

Pretty Woman s Julijom Roberts. Ninočka s Gretom Garbo. Neki to vole vruće s Marilyn Monroe, Tonyjem Curtisom i Jackom Lemmonom. Inception s Leonardom DiCaprijem, općenito svi Nolanovi filmovi i filmovi Predraga Ličine.

Pamtim samo sretne dane…

  • Split ili Zagreb?

Split!

  • Kakav je osjećaj znati da te žene jednako vole kao i muškarci? Vjerujemo da je to zato sto si se borila za prava svih. Moglo bi se reći da si u svojem mikrokozmosu heroina ovog doba, što ti misliš?

Samo radim ono sto je moja dužnost kao građanke ove države ili ovih država gdje se često krećem. To nije nikakvo herojstvo, to je izbor, slijediti temeljne vrijednosti onog što se zove ljudskost, solidarnost, obveza da budeš glas onih koje ne mogu, jer nemaju i ne znaju kako do medija, jer nemaju sredstva za dobre odvjetnike. Temeljne vrijednosti, kao što je sloboda, su važne. Važno je i dostojanstvo, pravda, iskrenost, poštovanje, kreativnost, odanost, istina… Ima toga još, ali sloboda je negdje među najbitnijim temeljnim ljudskim vrijednostima.

Kad ste slobodni – možete sve. To je super pozicija jer ne ovisite ni o kome što nije slučaj sa svima i zato osjećam svojom dužnošću progovarati o nekim stvarima koje nas sve žuljaju. Jako sam tužna da se dozvoljavaju, i od države i od Crkve, skupovi na trgovima s muškarcima koji kleče i zagovaraju da muškarac bude glava obitelji, da je žena drugotna. Idu sve do zabrane mini suknje. I perfidno se pozivaju na Isusa. Moj Isus nije takav. Takva je bila Hitlerova propaganda. Hitlerov “prirodni poredak” je podrazumijevao podjelu poslova u kojoj su muškarci trebali biti glave i hranitelji obitelji dok su žene trebale rađati djecu i služiti mužu i djeci. Branio je i abortuse. A mi smo država koja je potpisala Istanbulsku konvenciju, ali provedba je otprilike – nula. To što dozvoljavaju na trgovima je zločin prema svakoj ženi, djevojci i djevojčici.

  • Jesu li te neka tvoja životna očekivanja razočarala? Znamo da si neke bitke prošla sama, kao što ih svi nekad prolazimo sami.

Ne želim tome posvetiti ni slova. Pamtim samo sretne dane…

  • Tri pitanja koja želiš da te pitamo, a mi smo preskočili? I odgovori na njih.

Mislim da ste me pitali sve (smijeh). Ostavimo nešto i za neku drugu priliku. 🙂

Photo: Matea Smolčić Senčar
MUA: Dajana Pajkić
Hair: Martin Posavec
Stayling: Katija Šimundić
Mjesto snimanja: Amadria Park Hotel Capital

Učitati još
Zatvori