Journal Intervju: Talijanska operna zvijezda Roberto Cresca prvi put stiže u Hrvatsku
Journal Intervju: Talijanska operna zvijezda Roberto Cresca prvi put stiže u Hrvatsku

Journal Intervju: Talijanska operna zvijezda Roberto Cresca prvi put stiže u Hrvatsku

Jedno od najznačajnijih i najvećih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, ovog će se petka, 02.09. pretvoriti u čarobnu pozornicu pod zvijezdama. U 20.30 h, na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae, u Varaždinskim Toplicama održava se besplatan koncert klasične glazbe, svjetski poznata Verdijeva “Messa da Requiem” u izvedbi vrsnih opernih pjevača. Nastupit će četiri velika operna virtuoza: Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Roberto Cresca (tenor) i Luciano Batinića (bas), uz dirigiranje Simona Dešpalja i klavirsku pratnju Helene Borović. Nama je za oko posebno zapeo mlad i svestran Roberto Cresca, talijanska operna zvijezda koja privlači poglede gdje god se pojavi.

Roberto Cresca po prvi put nastupa u Hrvatskoj, a do sada se već okušao na mnogim svjetskim pozornicama; u Kini, Nizozemskoj, Turskoj, Rusiji, Južnoj Africi i Kanadi. Glas je nove generacije, solist je u mnogim zahtjevnim ulogama, a neke od opera u kojima je pjevao su Tosca, Cavalleria rusticana i Carmen.

Ulaz na koncert za sve je besplatan, pa nemojte propustiti pravi zvjezdani spektakl!

Journal Intervju: Roberto Cresca

  • Dolaziš li sada prvi put u Hrvatsku ili si već bio ovdje? Jesi li uzbuđen?

Prvi put sam ovdje i jako sam uzbuđen. Također sam sretan što upoznajem Zagreb i Toplice, mjesta velikog kulturnog i povijesnog značaja.

  • Iza tebe je već vrlo impresivna karijera, gdje i kada je počela strast prema glazbi i pjevanju?

Vrlo mlad sam počeo svirati klavir. Glazba i umjetnost pratile su me kroz život. Sa 17 sam godina prvi put čuo disk iz očeve kolekcije, bila je to Piccinijeva Tosca. Počeo sam plakati na kraju opere. Tako sam odlučio postati operni pjevač.

  • Vidjeli smo da si putovao i pjevao na mnogo različitih mjesta, učio od velikih učitelja i mentora, ali i primio puno nagrada. Možeš li nam reći koji vam je bio najbolji trenutak u tvojoj karijeri?

“The Spoleto Competition Prize” jedan je od najvažnijih trenutaka u mojoj karijeri, ali i životu. Također, dijelio sam pozornicu s pjevačima kao što su Renato Bruson, Leo Nucci, Katia Ricciarelli, Maria Dragoni, Giovanna Casolla, Sumi Jo… Ti su trenuci nezaboravni u mojim mislima.

  • Jako smo uzbuđeni zbog koncerta u Varaždinskim Toplicama. Što možemo očekivati ​​od te večeri?

Velike emocije. Jer Verdi je napisao remek-djelo. A to remek djelo na jedinstvenom mjestu kao što su Toplice mogla bi biti samo eksplozija emocija.

  • Koliko je fizički teško operno pjevanje? Zahtijeva li i puno snage – mogu li tu treninzi pomoći?

Vrlo je teško iz mnogo različitih aspekata. Prije svega, jako je važno sačuvati glas: hladnoća, klima, smog, itd… Zatim, svaki dan moram učiti, vokalizirati, kako bih uvježbao glas. Operni pjevači su poput sportaša koji stalno moraju biti u treningu. A često glas ne reagira onako kako bismo željeli – i onda dolazi do problema!

  • Čini se da također uživaš u putovanjima, modi, sportu, arhitekturi i mnogim drugim stvarima. Je li to način opuštanja nakon napornog dana ili su sve to tvoje strasti? Kako uspijevaš pronaći vremena za sve?

Sve su to moje strasti. Također, jako volim kuhinju i jako sam dobar kuhar (i jako volim jesti!). Sa svojim poslom imam sreću da putujem po cijelom svijetu i upoznajem razne kulture i zemlje, pa tako svoje strasti mogu povezati sa svojim poslom.

  • Gdje pronalaziš inspiraciju kada su u pitanju modni outfiti? Kako bi opisao svoj stil?

Ja sam vrlo ekscentrična osoba, ali jako volim izražavati svoju osobnost kroz odjeću. Ponekad možda čak i malo previše za standarde opernih pjevača. Ali kad me impresionira odjeća po stilu boje, mislim da je stvarno stvorena za mene i ne mogu je ne nositi!

Foto: Roberto Cresca

Učitati još
Zatvori