Razgovarali smo s Cojonesima – jednim od najboljih rock bendova Hrvatske

Razgovarali smo s Cojonesima – jednim od
najboljih rock bendova Hrvatske

Za tjedan dana u Zagrebu će koncert održati Cojones, bend koji je često proglašavan od strane kritike najboljim rock bendom Hrvatske. Na sceni su od 2006. godine, a najveći ‘boom’ napravili su sa svojim trećim albumom resonate koji je objavljen tijekom prosinca 2016. godine koji je često ocijenjen najboljim ili među najboljim albumima 2016. Cojones su bubnjar Stanislav Muškinja, basist Gordan Tomić, gitarist Nenad Mandić i gitarist/pjevač Bojan Kocijan, a ususret koncertu 17. siječnja u Vintage Industrial baru razgovarali smo o glazbi, utjecajima i statusu najboljeg benda s gitaristom Nenadom Mandićem.

S Cojonesima ususret zagrebačkom koncertu

1. Kako su nastali Cojones? Pitam posebno s obzirom na to da se kod vas osjećaju i prepoznaju razni utjecaji, kao da ste došli iz raznolikih glazbenih smjerova i pravaca…

Cojones kao rock bend nastao je iz prijateljstva. Upoznali smo se na počecima otkrivanja glazbe kao i vlastitih instrumenata, u fazi kada smo s istima znali rukovati taman dovoljno da se zatvorimo u malu prostoriju i proizvodimo buku koja će nas nadahnuti da otkrivamo dalje i razvijamo se kao glazbenici.

2. Tko (ili što) je utjecao na vašu glazbu?

Na našu su glazbu, osim stranih i domaćih bendova uz koje smo odrastali, utjecale i prepirke, prekidi, ljubavi, sazrijevanje, duhovnost i veliko iskustvo koje smo kao grupa i pojedinci stekli kroz zajednička putovanja, koncerte i nastojanje da budemo bolji u onome što nas ispunjava, a to je naravno buka u maloj prostoriji.

Najbolji rock bend Hrvatske?

3. Zadnjih par godina proglašavaju vas mediji najboljim domaćim rock bendom, kako sebe doživljavate u odnosu na takvu etiketu?

Gledajući izvana nemoguće je odrediti da je neki bend najbolji, jer glazba nije sportska aktivnost niti ima sistem bodovanja, s druge strane, gledajući iz perspektive mikro svemira jednog malog kolektiva kakav je rock bend, najbolji bend je onaj u kojem sviraš, kao i najgori! Ta kratkotrajna zabluda nastaje kao rezultat euforije koju dobra svirka, snimanje ili rad na novoj pjesmi može izazvati i bitna je za napredak jednako koliko i shvaćanje da nisi najbolji, odnosno da si najgori što se također redovito dešava.

Da se vratim na pitanje, jasno nam je da se radi o etiketama i da nismo najbolji, jer da smo najbolji svirali bi na Festivalu najboljih bendova koji se nedavno održao u Tvornici.

4. Prošlo je preko desetljeće od vašeg osnutka, točnije dvanaest godine. Možete li napraviti neki presjek vašeg djelovanja, koji su bili trenuci za pamćenje, a koje biste istaknuli zbog neke veće važnosti u karijeri?

6. lipnja. 2006. godineprvi koncert Cojonesa u Spunku, ožujak 2008. prva europska turneja – Mammoth March s bendom Umor, 2009. prvi album – Sunrise, 2012. prvi album na vinilu – Bend to Transcend, 2013. prvi video spot – Rocker, 2016. prvi album za nezavisnu izdavačku kuću PDV Records – Resonate, 2018. prva tromjesečna pauza, 2019. prvi intervju za Journal.

5. Dosta svirate i u inozemstvu – možete li usporediti domaću i stranu publiku?

Neki narodi više plešu, neki više plješću, neki više piju, domaća publika radi sve to u najboljem omjeru.

Publika se mijenja kako godine prolaze, ali poznata lica uvijek se ističu u mračnim redovima. Kroz godine smo stekli mnoge prijatelje u inozemstvu i na domaćem terenu zbog čega su nam svirke i povod da se družimo s prijateljima koje nemamo priliku često vidjeti.

Resonate

6. Posljednji album, Resonate, izašao je prije točno dvije godine, u prosincu 2016., spremate li nešto novo za 2019.?

Za 2019. spremamo novi materijal koji vjerojatno neće izaći u formi albuma, već kao niz singlova popraćenih s videom za bolje slušanje putem YouTubea. Radujemo se druženju u studiju i cijelom procesu stvaranja zbog čega sam uvjeren da materijal neće razočarati slušatelje. Proces u kojem gitaristički riff snimljen na mobitelu u trenutku inspiracije dobiva ritam, vokal, tekst i postaje prava pjesma jako je uzbudljiv.

7. 17. siječnja 2019. nastupate u Vintage Industrial Baru – što publika može očekivati na nastupu?

17. 1. 2019. u Vintage Industrial baru publika može očekivati naš najbolji gig ove godine. Vraćamo se s kraće turneje po Njemačkoj naštimani, nabrijani i spremni za rock!

Učitati još
Zatvori