Nastup Pussy Riot kao uvertira u ovogodišnje Ljeto u MSU-u

Nastup Pussy Riot kao uvertira u
ovogodišnje Ljeto u MSU-u

Ovogodišnji Dan državnosti, 30. svibnja, obilježit će i početak događanja u popularnom Muzeju suvremene umjestnosti, u sklopu manifestacije Ljeto u MSU-u. A sve će započeti spektaklom koji su organizatori ovoga tjedna najavili. Riječ je o nastupu protestnog moskovskog benda Pussy Riot koji dolazi sa projektom Riot Days. Upravo njihov glazbeni nastup zasigurno će podići dosta prašine s obzirom na trenutnu situaciju s ratom u Ukrajini.

Politički motivirani performansi

Pussy Riot je glazbeni sastav prepoznat po izvođenju politički motiviranih performansa koji su postali prepoznatljivi diljem svijeta. Grupa je s radom službeno počela 2011. godine i automatski podigla veliku prašinu u svojoj rodnoj zemlji. Na počecima je izvodila nedozvoljene i neuobičajene performanse na brojnim javnim mjestima. Iz toga su potom nastali glazbeni spotovi objavljeni na internetu, kao i veliko zanimanje javnosti za njihov rad. Okosnica njihovog rada i poruke koju pokušavaju prenijeti svijetu jest prvenstveno neslaganje s politikom Ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i podizanje svijesti o LGBT zajednici i feminizmu.

Protivljenje ograničavanju sloboda

Svjetsku slavu stekli su 2012. godine, kada se pet članova grupe odvažilo na performans u moskovskoj katedrali. Tri čanice Pussy Riota, Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Ekaterina Samutsevič tada su osuđene za huliganizam i poticanje na vjersku mržnju te su dobile po dvije godine zatvora. Nakon izlaska iz zatvora, Pussy Riot je u punom sastavu krenuo s brojnim nastupima na festivalima i konferencijama diljem svijeta.

Prije šest godina Marija Aljohina je, zajedno s producentom Aleksandrom Čeparuhinom započela projekt Riot Days. Riječ je o predstavi koja kombinira živu glazbu, elemente kazališta i videa, a njen je sadržaj podložan promjenama. Riot Days show gostovao je diljem svijeta, a sada će se predstaviti i zagrebačkoj publici. Trenutno je u njegovom fokusu protivljenje agresiji na Ukrajinu i podizanje svijesti o tome kroz što ljudi trenutno prolaze u toj zemlji.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori