Uoči zagrebačkog koncerta razgovarali smo s Passengerom, autorom hita Let Her Go
Uoči zagrebačkog koncerta razgovarali smo s Passengerom, autorom hita Let Her Go

Uoči zagrebačkog koncerta razgovarali smo s Passengerom, autorom hita Let Her Go

Gotovo filmska priča prati karijeru Mika Rosenberga, uličnog pjevača iz Brightona koji je zahvaljujući jednoj pjesmi dobio priliku nastupati na nekim od najvećih pozornica svijeta.

Poznatiji pod umjetničkim imenom Passenger, glazbenik je 2012. godine predstavio pjesmu Let Her Go, a njezinim puštanjem u eter kao da je potvrdio izreku “Ako nekog voliš – pusti je da ode”. Jer vratila mu je stostruko…

Blagoslov ili prokletstvo?

Nevjerojatan uspjeh pjesme Let Her Go potvrđuju i impozantne brojke koje pokazuju da je spot među najgledanijim videima u povijesti YouTubea s više od 3.4 milijarde pregleda, dok je na Spotifyu singl preslušan više od 1.8 milijarde puta.

Pjesma je završila na prvom mjestu ljestvica najboljih singlova u 19 zemalja diljem svijeta, stekla je brojne nagrade i doživjela višestruko platinasta izdanja. A njezina slava ne jenjava ni deset godina kasnije… zaključili smo da ona živi svoj život, a s nama se složio i Passenger.

“Kad pogledam, imate pravo. Ona doista živi svoj život! Iznimno sam zahvalan na njoj i svemu što mi je omogućila. Za mene je ona blagoslov. Postala je dio povijesti i na to sam doista ponosan”, otkrio nam je, dodavši u šali kako mu još nije dosadilo njezino izvođenje.

Let Her Go 2.0 ili…?

Pjesma Let Her Go bila je velika prekretnica i logično je zapitati se što dalje. Brojni umjetnici zapadnu u zamku kopiranja sadržaja koji im je donio uspjeh, a Passenger nam je priznao kako se i sam borio s tim mislima.

“Imao sam velika očekivanja od samog sebe. Mislio sam da moram napisati drugi takav hit. Let Her Go 2.0 (kaže sa smiješkom). Bio sam pod stresom, a onda sam jednostavno shvatio da samo treba nastaviti stvarati glazbu“, priznaje.

Nastavio je marljivo stvarati, a kada kažemo marljivo to doista i mislimo jer je do sada objavio ukupno 14 albuma. I ne misli stati! “Stalno pišem, stvaram, zasigurno je i novi album na putu”, otkriva nam Passenger dodajući kako mu ništa od navedenog nije teško.

On u glazbi odista uživa i to vam je sasvim jasno u svakoj minuti zajedničkog razgovora. Priznao nam je i kako je oduvijek sanjao o tome da će se baviti glazbom te da je čvrsto vjerovao kako je to za njega jedini pravi izbor. Čak i kada mu zvijezde nisu bile naklonjene…

Premijerni nastup pred domaćom publikom

Uz sve navedeno, ne čudi podatak da ga nazivaju jednim od najproduktivnijih folk-rock autora. Njegove intimne folk indie pop pjesme osigurale su mu glazbeni uspjeh, a autentičnost na i izvan pozornice zavrijedila mu je globalnu fan bazu, zbog čega i nastavlja nastupati na najvećim svjetskim pozornicama.

U utorak, 11. travnja imat ćemo priliku vidjeti ga i na pozornici Tvornice kulture. Premijerni je ovo glazbenikov nastup pred domaćom publikom, no ne i njegov prvi posjet Lijepoj našoj.

U zajedničkom razgovoru otkrio nam je kako je prije petnaestak godina posjetio Dubrovnik i Mljet, te ostao zadivljen prirodnim ljepotama.

Vjeran svojim početcima

Predstavit će nam se u akustičnom izdanju, a na pozornicu će zakoračiti samostalno. “Znate, ljudi često misle da je Passenger bend pa se iznenade kada me ugledaju. Istina, dugo godina sam nastupao u pratnji benda, ali sada stojim sam pred publikom. Isprva se to doimalo strašnije, ranjiviji si, no pruža mogućnost za iskreniji odnos s publikom“, otkriva.

Ipak, Passenger na ovoj turneji nije sam. Dokaz kako nije zaboravio na svoje početke pronalazi se i u angažmanu predizvođača. Odlučio se za australskog kantautora Stua Larsona, uz kojeg je započeo svoju karijeru dok je nastupao kao ulični svirač.

Ulaznice za zagrebački koncert dostupne su na Eventimu i Entriju.

Foto: Profimedia, Instagram (@passengermusic)

Učitati još
Zatvori