Oliver – glazbenik čije će pjesme živjeti vječno

Oliver – glazbenik čije će
pjesme živjeti vječno

Polako, šoto voće
o bodulu on piva
završija je posal
zasvitlila je riva.
Zapalila se cila
u ijadu koluri
ka mladost ča je prošla
a starosti se žuri.

… Stihovi su koje svi znaju… Stihovi pjesme Picaferaj s kojom je Oliver Dragojević 1967. godine imao svoj glazbeni debi na Splitskom festivalu i to na nagovor Zdenka Runjića. Iako pjesma nije došla do završne večeri, mnogima se urezala u pamćenje i nebrojeno ju je puta publika zajedno s njim pjevala preko pedeset godina. Jedna od najuspješnijih suradnji hrvatske glazbe dvadesetog stoljeća bila je upravo ta između Olivera i Zdenka Runjića. Nastavila se 1974. godine kada je na Prokurativama izveo Ča će mi Copacabana. Uspješan početak bio je na neki način uvertira u jedan od najvećih domaćih hitova ikad – Galeb i ja. Slijedila su nebrojena priznanja, nagrade i nastupi – od najmanjih mjesta u Hrvatskoj pa sve do pariške Olympije, Royal Albert Halla, Carnegie Halla i Sydneyske Opere. Oliver Dragojević nastupao je gdje god je imao publiku, a imao ju je stvarno – svugdje.

Iako je javnost bila upoznata s njegovom bolešću, Oliverov jučerašnji odlazak pogodio je sve. Sve one koji su ga slušali, koji su mu dolazili na koncerte, no i one koji su samo usputno pjevušili njegove hitove koji su zrak ispunjavali s radija. Nema pjesme koju netko ne bi znao, barem usputno refren otpjevati. Od Cesarice, Nadaline, Moj lipi anđele, Trag u beskraju, Vjeruj u ljubav, Molitva za Magdalenu, Lijepa bez duše, Skalinada pa sve do možda njegovog tada, najvećeg hita uz pjesmu Galeb i ja, Oprosti mi pape.

Oliver Dragojević napustio nas je nakon jedne od najplodnijih glazbenih karijera,  s iznimno bogatom diskografijom od preko pedeset izdanja, stoga ne čudi spontano i jako dirljivo okupljanje ljudi sinoć u Splitu i Zadru kako bi se oprostili od glazbenog dobrog duha pjevajući njegove pjesme, a oproštaji uz Oliverove pjesme nastavljaju se i danas u drugim gradovima. Njegov karakterističan hrapavi glas zauvijek će ostati prisutan i živjet će vječno, slušajući ga ili pjevušili uz njega…

Šaka suza, vrića smija ča je život vengo fantazija…

Oliver City Center one2

Foto: Promo (City Center One)

Učitati još
Zatvori