Ólafur Arnalds objavio je novi live video za “nyepi”

Ólafur Arnalds objavio je novi live
video za “nyepi”

Ólafur Arnalds, cijenjeni islandski producent i multi-instrumentalist, premijerno dolazi u Hrvatsku 21. studenog u zagrebačku Tvornicu kulture, a ususret nastupu objavljen je live video “nyepi”.

Singl “nyepi” skinut je s aktualnog albuma “re:member”, a snimljen na koncertu u Münchenu. Pjesma je nazvana po Hindu tradiciji na koju je Ólafur naišao na Baliju, a označava dan tišine kada su sve zakrčene ulice i plaže prazne, kuće tihe, svjetla prigušena, a ljude se potiče da se osvrnu na svijet oko sebe i poste.

Vlasnik nekih od najboljih glazbenih djela atmosferičnog popa i amijentalne elektronike, dolazi u pratnji punog benda predstavljajući izuzetni aktualni album “re:member” objavljen prošle godine. Donoseći najveću produkciju do sada, Zagreb će moći vidjeti jedinstveni nastup s punim bendom kojeg uz Arnaldsa čini i gudački kvartet, perkusionist, dok sam Ólafur se poigrava s pianom i sintisajzerima.

Središnji dio live nastupa su i dva samostalna generativna piana koja su pokretana posebno razvijenim programom. Show je upotpunjen posebnim osvjetljenjem, a dio njega je povezan sa STRATUS sistemom koji kontrolira Ólafurova dva piana. Oni svaki put sviraju pomalo drugačije, čime je svaki nastup jedinstveno iskustvo i niti jedna dva nastupa nisu ista.

Umjetnik, skladatelj i producent koji spaja emocije i tehnologiju nakon gotovo dvogodišnjih solo turneja po Europi, SAD-u i Australiji sada s bendom donosi novi show kojeg hvali publika i kritika. Kada je počeo stvarati glazbu, Ólafur je pisao pjesme za imaginarne filmove iz njegove glave, ne misleći da bi itko drugi htio čuti glazbu koja je produkt njegove introspekcije. Sada je jedan od najpoznatijih svjetskih skladatelja, a ugled je stekao spajanjem neo klasične glazbe s elementima post rock, pop i elektronike.

Olafur Arnalds ima široki katalog, od skladanja soundtracka za BBC seriju “Broadchurch” za koju je dobio nagradu BAFTA, The Chopin Project s kojim istražuje klasičnu glazbu ili Island Songs zbog kojeg je putovao na sedam lokacija po Islandu kako bi surađivao s raznim glazbenicima. Osnovao je eksperimentalni techno duo Kiasmos, surađivao s Nilsom Frahmom, a suradnje na filmovima i serijama značajno su lansirale njegovu karijeru.

Glazbeni put je počeo kao bubnjar za islandske metal bendove, a nakon što je za jedan napisao solo dionice na klaviru, otpočeo je karijeru u potpuno novom žanru.  2007.  je izbacio album “Eulogy For Revolution”, zatim “…And They Have Escaped the Weight of Darkness”, a 2012. “Stare”, prvi kolaborativni album s Nilsom Frahmom i EP “Thrown” s projektom Kiasmos, zatim niz solo EP-jeva, kao i album “For Now I Am Winter” gdje je prvi puta upotrijebio vokal.

https://www.youtube.com/watch?v=oAhO5eegMfY

Službeni četvrti solo album “re:member” predstavlja najznačajniju manifestaciju Arnaldsove glazbene vizije do sada, a slušatelje vodi kroz razne osjećaje. Može se zamjetiti svaki djelić njegovog rada i utjecaji glazbenih žanrova, kompozicije, soundtrackovi, zvukovi iz prirode, a album je živ i stalno se kreće, jer svaki put čujete nešto novo i dogode se neočekivane stvari. Jedinstvena prilika čuti ovog genijalca s bendom je u zagrebačkoj Tvornici u četvrtak 21. studenog.

Ulaznice

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 150 kn, a na sam dan koncerta, ako ih ostane, bit će 180 kn. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), sva prodajna mjesta Eventima i online www.eventim.hr.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori