Novogodišnji koncert Bečke filharmonije s virtualnim pljeskom

Novogodišnji koncert Bečke
filharmonije s virtualnim pljeskom

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Vijest da će se 1. siječnja 2021. unatoč trenutnoj pandemiji koronavirusa održati Novogodišnji koncert Bečke filharmonije razveselila je ljubitelje klasične glazbe diljem svijeta. 

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara prvi put bez publike

Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939., a od 1941. tradicionalno se održava svakog prvog siječnja u godini. Međutim, Zlatna dvorana bečkog Musikvereina ovaj put neće biti ispunjena publikom jer ona ne smije biti prisutna na koncertu zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u Austriji. Prvi je to put u povijesti da Bečka filharmonija svira bez publike u Zlatnoj dvorani. 

No unatoč tome pljesak ni ove godine neće izostati. Zahvaljujući inicijativi austrijske televizije ORF gledatelji ispred malih ekrana Bečke će filharmoničare, čiji se koncert prenosi uživo u više od 90 zemalja, moći nagraditi virtualnim pljeskom. Pljesak će odjeknuti dvoranom Musikvereina zahvaljujući posebnom softveru i zvučnom sustavu tvrtke Poet Audio iz Graza, a moći će se čuti i u televizijskom prijenosu uživo. 

Znak je to zajedništva u vremenima kad su brojne koncertne dvorane i kulturne ustanove u svijetu prazne. Putem te poveznice ljubitelji koncerta također mogu poslati kreativnu fotografiju sebe i svoje obitelji te navesti odakle dolaze, a izabrani uradci iz cijelog svijeta prikazivat će se u trenutku kad se čuje pljesak.  

Bečkim novogodišnjim koncertom šesti će put ravnati poznati talijanski dirigent Riccardo Muti, a na repertoaru će se uz tradicionalno izvođenje djela skladatelja iz obitelji Strauss naći i skladbe Franza von Suppéa, Carla Zellera, Karla Millöckera i Karela Komzáka. 

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije možete pratiti na prvom programu Hrvatske radiotelevizije danas od 11.15h.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori