‘Chromatica’ je pop senzacija – Izdvojili smo najbolje pjesme s novog albuma Lady Gage

‘Chromatica’ je pop senzacija – Izdvojili smo najbolje pjesme s novog albuma Lady Gage

Lady Gaga na svjetskoj se sceni pojavila prije više od 10 godina i postavila nova pravila pop glazbe. Njezini kontroverzni, plesni i otkačeni stihovi i melodije u kratko su je vrijeme lansirale u najutjecajniju glazbenicu današnjice. No, Gaga je te 2008. godine donijela puno više od hitova s top ljestvica. Revolucionarizirala je pop nastupe, usudila se prijeći granice kostimografijom i neprestano je progovarala o temama kojima nije bilo mjesto u funky pop zvukovima.

Prošlo je četiri godine od njezinog posljednjeg albuma ‘Joanne’, a u tom se periodu Gaga odjednom plasirala i kao glumica te vlasnica beauty carstva. Ta su vijuganja u druge sfere bila teret za ‘Chromaticu’ koja je utoliko morala biti još bolja.

Srećom, njezin šesti studijski album – nakon kašnjenja, odgađanja i teasanja – konačno je izašao krajem prošloga tjedna. I izazvao bombu oduševljenja publike i kritičara. Zaključili su da je ovo konačno Gaga u potpunom pop izdanju. Osim toga, ‘Chromatica’ je, po samoj pjevačici, njezin najosobniji album u kojem se reflektira na brojne traumatične događaje iz svoje mladosti i života. No, uz otkačene melodije to je teško prepoznati.

Prosudite sami – izdvojili smo najbolje pjesme s nove ‘Chromatice’ !

Replay

‘Replay je po mišljenju mnogih kritičara najbolja pjesma na novom albumu popularne pjevačice. Emotivni stihovi upakirani u zabavni disco groove 70-ih godina i elementi housea rezultiraju zanimljivim dramatično-zabavnim zvukom koji zaista stalno stavljamo na replay.

Sine From Above

Jedna od najuzbudljivijih pjesama je upravo suradnja s legendarnim Eltonom Johnom. ‘Sine from Above’ zapravo ne zvuči kao ni Gaga ni kao Elton John. Neobična kombinacija EDM-a, poznate atmosfere s početka 2000-ih godina i jednostavno dojma kičaste pjesme s Eurosonga plasirale su njihovu netipičnu suradnju u najbolje pjesme s ‘Chromatice.’

Plastic Doll

Gaga je oduvijek voljela pisati o statusu zvijezde i tome što isti nosi sa sobom. ‘Plastic Doll’ još je jedan izlet u tu temu, ali u kombinaciji s kičastim, gotovo djetinjastim zvukom i vokalom.

911

Gaga u ‘911’ spaja ‘robotske’ vokalne elemente s ubraznim tempom i raskošnim refrenom. Pjesma u kojoj zaista ima svega i svačega zapravo govori o itekako ozbiljnom problemu mentalnih bolesti i lijekova. No, istovremeno je pjesma nevjerojatno zabavna uz svoj techno-groove dojam.

Alice

‘Alice’ će vas na samom početku baciti u glazbu s početka 2000-ih godina! Za razliku od mnogih pjesama s ‘Chromatice’, u ‘Alice’ njezin glas zvuči možda najprirodnije odnosno najsličnije onome na što smo navikli od Gage. Isto vrijedi i za cjelokupni stil pjesme.

Free Woman

‘Free Woman’ jednostavno vas zove na plesni podij. Možda je manje inventivna od drugih s liste, već pomalo poznata, ali nevjerojatno zabavna. Također, podsjeća da su pitanja ženskog položaja oduvijek bila inspiracija za pjevačicu, a neizbježno je napomenuti da je pjesma o tome kako je Gaga nastavila život nakon što ju je glazbeni producent seksualno zlostavljao.

Enigma

‘Enigma’ nas pomalo vraća u 80-e godine disco ritmom i electropop zvukom. Tekst je jednako tako uzbudljiv i nije poznato na što se točno referira, a Gagin stil pjevanja u ovoj pjesmi već nam je dobro poznat.

Rain on Me

Duet s Arianom Grande drugi je singl s ‘Chromatice’ nakon pjesme ‘Stupid Love.’ Do prije nekoliko je tjedana bilo nezamislivo vidjeti Grande i Gagu u duetu, ali njihovi se stilovi pjevanja i glasovi na kraju savršeno stapaju. Plesna, vesela i zapravo britka pjesma bila je pravi potez za predstavljanje albuma.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori