Miach za Journal o novom albumu, planovima i inspiraciji
Miach za Journal o novom albumu, planovima i inspiraciji

Miach za Journal o novom albumu,
planovima i inspiraciji

Album koji je aktualna glazbena scena već dugo čekala, Insomnia, autorice Miach izašao je prije tri tjedna i od tada ga ne prestajemo slušati. Savršeno je to glazbeno osvježenje koje stiže iz radionice mlade glazbenice (i njezinog tima) koja se široj javnosti predstavila kroz hit-singlove “NLO” (ft. Hiljson Mandela) i “SMS, a sada i s aktualnim hitom Led u suradnji s Gršom.

Insomnia

Naslovljen “Insomnia”, album donosi potpuno nove autorske pjesme, a osim spomenutih donosi i druge suradnje s aktualnim hrvatskim glazbenicima. Sastavljen od deset autorskih pjesama, album “Insomnia” nosi prepoznatljiv produkcijski potpis Mihovila Šoštarića Lockrooma, koji u posljednjih nekoliko godina ostvaruje značajan utjecaj na domaćoj glazbenoj sceni. U kreiranju ovog glazbenog mozaika sudjelovala je i nekolicina dobro poznatih imena nove generacije regionalnih imena, kao što je sve zamjećenija r’n’b izvođačica Jymenik u pjesmi “Tume” te mladi reperi koji sve više plijene pažnju publike, Baks i Peki u pjesmi “Dance”. Splitska producentica Ediba dala je svoj doprinos pjesmi “Tvoje je”, kao i gitarist Jan Jakovljev koji supotpisuje glazbu i tekst na pojedinim pjesmama.

Intervju Miach

Miach je dobitnica prestižne nagrade Cesarica Hit listopada 2022. za već spomenuti singl “NLO”, s kojim je provela i impresivnih 50 tjedana na HR Top 40 listi, na svom albumu prvijencu donosi kreativan spoj pop, house i r’n’b žanrova, za koje otkriva da su joj i osobno najdraži. Upravo nam je izazak albuma bio povod da se nađemo s Miach i potrudimo se pobliže vam ju predstaviti.

  • Za početak čestitke na albumu Insomnia, sjajan je. Koliko dugo si ga radila i s kakvim si se sve izazovima susretala pri realizaciji?

Album smo krenuli raditi negdje u lipnju ove godine i put je definitivno bio zanimljiv. Rad na albumu je dugi proces gdje često propitkuješ sebe, imaš razne uspone i padove, ja sam također imala i nekih zdravstvenih problema na početku rada, pa nisam ni bila sigurna hoćemo li ove godine dovršiti album. Na kraju sam sretna da se sve odvilo kako se odvilo, ne bih mijenjala cijeli tijek događaja, jer smatram da su nas i svi dobri i svi loši trenuci doveli do onakvog albuma kakav je i trebao biti.

Journal_Miach-4
  • 10 novih pjesama doista su sjajne i koliko vidimo album se sluša svugdje. Kakvi su dojmovi, sada kada se malo sliježu?

Iskreno, presretna sam reakcijama slušatelja. Prije izlaska albuma sam bila ponosna na to što smo napravili, ali naravno nisam znala kako će ljudi reagirati i hoće li im se uopće svidjeti kao i nama. Mogu reći da su reakcije koje sam dobila stvarno nadmašile sva moja očekivanja i presretna sam i zahvalna što se ljudima sviđa album.

Journal_Miach-21
Journal_Miach-3
  • Koja je tebi najdraža stvar na albumu?

Stvarno ne znam koju bih pjesmu izdvojila kao najdražu. Svaka za mene ima neku drugu priču, neki drugi vibe i sretna sam što smo uspjeli postići da su mi sve pjesme jednako drage, ali da baš moram izdvojiti jednu, rekla bih “Kao Ti”.

Journal_Miach-9
Journal_Miach-13
  • Volimo tvoju suradnju s Hiljsonom, sada na ovom albumu oduševila nas je i ona s Gršom, a tu su i neke druge suradnje s jakim domaćim trap snagama?

Baš mi je drago to čuti! Na albumu se uz suradnju s Gršom, također mogu čuti i suradnje s Jymenik, Baksom i Pekijem za koje smatram da su savršeno upotpunili pjesme. Sve suradnje i na albumu, ali i one prijašnje su mi stvarno drage, sve su bile jedno lijepo iskustvo i zahvalna sam svima što su pristali biti dio tih pjesama.

Journal_Miach-24
Journal_Miach-25
  • Kako izgleda tvoj kreativni proces stvaranja pjesama? Opiši nam malo…

Iskreno, uvijek je drugačiji. Najčešće krenem od onoga što me taj dan inspiriralo, nekada je to neka rečenica, a nekada je to beat. Zna se dogoditi da pjesmu od početka do kraja završimo u pola sata, a nekada na pjesmi znamo raditi tjednima. U kreativnom procesu nema pravila i to sam s vremenom tako i prihvatila i trudim se ne forsirati stvari već pustiti da se dogode prirodno.

Journal_Miach-19
  • Kad ne radiš što radiš? Kako se opuštaš i provodiš svoje slobodno vrijeme?

Kad ne radim volim ići u šetnje, ići po second hand dućanima i na buvljake, volim se družiti s prijateljima, ići u kino s dečkom i kuhati.

  • Pred nama su blagdani, kako oni izgledaju u tvojoj obitelji?

S mojom obitelji je uvijek veselo u 12. mjesecu, jer uz Božić i Novu Godinu, tata mi također slavi rođendan, tako da je kod nas slavlje tri puta u dva tjedna.

Album “Insomnia” je od 21. studenog dostupan na svim digitalnim glazbenim platformama, u izdanju diskografske kuće yem: https://bfan.link/insomnia-26 

Učitati još
Zatvori