#allaboutchange: Matija Cvek o promjenama u 2021.- odustajanje nije opcija

#allaboutchange: Matija Cvek o promjenama u
2021.- odustajanje nije opcija

Matija-Cvek_allaboutchange4

2021. godina je promjena, a one će biti vidljive na svim poljima i u svim društvenim aspektima. Okretanje sebi i naglasak na pronalazak unutarnjega mira bit će glavne sastavnice promjena u društvu koje kreću od nas samih. Kako će se svemu tome prilagoditi umjetnici, kako znanstvenici, kako ugostiteljski radnici, a kako poduzetnici? Odgovore na ta i slična pitanja pokušavamo dati kroz seriju intervjua na našoj platformi #allaboutchange. Danas razgovaramo s Matijom Cvekom, perspektivnim mladim glazbenikom koji se svojim talentom, ali i upornim radom i trudom uspješno pozicionirao na hrvatsko glazbeno nebo. Glazbenik je to koji je odlučio slijediti vlastiti put izvan mainstream pravila instant slave i lako pamtljivih stihova, glazbenih aranžmana koji podsjećaju jedan na drugi i kao što se brzo pamte, još se brže zaboravljaju. Miljenik publike, kritike i glazbenih kolega, svojom ustrajnošću gradi temelje ka kvalitetnoj i uspješnoj karijeri. Kako je na njega utjecala prošla godina i gdje danas pronalazi i crpi inspiraciju za sve buduće projekte, otkrio nam je u zanimljivom intervjuu.

Matija-Cvek_allaboutchange-1
  • Ako se osvrneš na prošlu godinu što bi rekao s kojim si se izazovima susretao i čemu te najviše naučila?

Vjerujem da nas je realnost sve ošamarila, pogotovo ljude koji se bave umjetnošću, ugostiteljstvom ili nekakvim slobodnim djelatnostima. Vidjeli smo da u trenucima neke vrste “armagedona” brojne djelatnosti i poslovi postaju minorna, sporedna stvar te je stvarno hrabro tako preživljavati iz mjeseca u mjesec. S druge strane, sve nedaće koje su nas prošle godine snašle ukazale su na krucijalnu važnost obitelji, prijatelja, bliskih osoba koje ponekad zanemarimo zbog vlastite taštine i svakodnevne jurnjave. Svakako sam naučio više cijeniti život i njegovu nepredvidljivost.

Matija-Cvek_allaboutchange-2
  • Koliko ti je kao mladom glazbeniku lako/teško prilagođavati se novonastaloj situaciji?

Budući da nemam previše izbora, prilagođavam se situaciji koliko mogu dok istovremeno pokušavam održati kvalitetu i kontinuitet rasta.

  • Jedan si od glazbenika koji je radio svirke u svom domu za vrijeme najvećeg lockdowna, koliko je to bilo izazovno za tebe i tvoj tim?

S tehničke strane danas su nam brojne stvari olakšane i pristupačne. Vjerujem da su tehnologija i digitalija budućnost glazbe i života u cijelosti, no ja se nekako ne vidim u toj strukturi u potpunosti. Živu svirku ništa ne može zamijeniti, prijenos emocije najintenzivniji je licem u lice. Negdje na pola puta između slušatelja i izvođača nastaje magija koja se nezaustavljivo širi, i to je ono što ostaje, iskreno i dugotrajno.

Matija-Cvek_allaboutchange_8
  • Koliko ti je kao umjetniku teško stvarati u aktualnoj situaciji?

Srećom nisam imao velikih blokada u kreativi, štoviše inspiracija i stvaralaštvo su me izvukli iz potpunog sivila koje je zahvatilo svijet. To je jedna od rijetkih svijetlih točaka prošle godine.

Matija-Cvek_allaboutchange_6
  • Godina pred nama godina je promjena, koje promjene možeš primijetiti kod sebe na privatnoj i poslovnoj razini?

Siguran sam da sam mrvicu mudriji i oprezniji zbog sveg doživljenog, a iako je godina bila prilično troma, osjećam napredak kroz pjesme koje su izašle i napravile određene rezultate. Nisam u potpunosti izgubio vrijeme, tako da se nadam da sam malo bolji autor, pjevač, čovjek no što sam bio prije godinu dana.

Matija-Cvek_allaboutchange_7
  • Koji su ti planovi za nadolazeće mjesece?

Završeni prvi album, naziva “Izbirljivo i slučajno”, javno će biti predstavljen 16.4. To je trenutno moja najveća preokupacija.

Matija-Cvek_allaboutchange_9
  • Pripremaš li neke nove projekte/koncerte?

Koncert u Zagrebu kojim ćemo stvarno doživjeti album, nadam se kroz neko veće okupljanje, planiran je za početak 6. mjeseca ako epidemiološka situacija u zemlji bude povoljna.

  • Je li se cjelokupna situacija na tebe odrazila pozitivno ili negativno?

Uvijek sam u životu bio naklonjen optimizmu, pa tako i sada tražim svjetlo i u najcrnijim prognozama. Odustajanje nije opcija.

Matija-Cvek_allaboutchange_5

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Učitati još
Zatvori