Matej Milošev netko je čiji rad već dobro poznajete, ali toga možda niste svjesni
Matej Milošev netko je čiji rad već dobro poznajete, ali toga možda niste svjesni

Matej Milošev netko je čiji rad već dobro poznajete, ali toga možda niste svjesni

Svojim je violončelom Matej Milošev obogatio zvuk brojnih domaćih glazbenika, a oni su mu svesrdno uzvratili obogativši vokalnim dionicama njegov album prvijenac U prolazu. Isti se te 2021. godine uvrstio među najbolje albume godine. U narednim mjesecima imat ćemo prilike uživati i u zvuku njegovog novog albuma. No, prije toga predstoji mu nastup na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu.

O obje stavke razgovarali smo prilikom nedavnog susreta, a o istima više možete doznati u nastavku.

Matej Milošev
  • Na Zagrebačkom festivalu predstavljaš se pjesmom Mjesto za nas na kojoj surađuješ s Majom Posavec. Također, ona je i sjajna najava drugog studijskog albuma. Što nam još možeš otkriti o njemu?

Velika je čast što smo prošli na Zagrebački festival, i jako sam uzbuđen što ćemo se tamo predstaviti s tom pjesmom. Nažalost, silom prilika – Maja neće moći biti tamo sa mnom, ali oboje smo se složili da bi pjesmu trebao otpjevati netko drugi, kad ona već ne može – tako da će mi se na pozornici pridružiti dugogodišnja prijateljica, divna Nikolina Kovačević.

Što se idućeg, drugog albuma tiče – njegov izlazak nekad najesen jako me veseli, kao i cijeli rad koji je pratio njegovo nastajanje. Pjesme su opet neka moja intima i osvrti na stvari koje sam osjećao ili proživio, nastale u zadnje dvije godine. Opet surađujem s prijateljima i producentima Tomislavom Šuškom i Jeretom Šešeljom, kojima neizmjerno vjerujem i s kojima zaista uživam stvarati.

Cijeli album snimili smo kod Jereta u Zadru, s jednim ‘sessionom’ u Parizu i dosnimavanjem u Zagrebu. Radimo sva trojica zajedno, njihov kreativni ‘input’ je puno veći nego na prvom albumu (U prolazu) i oni ovoga puta imaju potpuno slobodne ruke igrati se s mojim idejama – što nas je dovelo do puno organskog i toplijeg zvuka – i jedva čekam da čujete što smo sve napravili.

Matej Milošev
  • Ovo je i tvoja druga suradnja s Majom, mogli bismo reći da postoji i neka tradicija… ? Tvoj debitantski album je iznjedrio zanimljive suradnje s istaknutim imenima domaće scene. Možemo li ih očekivati i na drugom albumu? Koga si ovoga puta “priveo pred mikrofon”?

Mislim da upravo činjenica da Maja ponovo gostuje na jednoj od pjesama na albumu dovoljno govori o tome koliko volimo surađivati – kao što je i Dunja Ercegović gostovala već na dvije pjesme. Zašto mijenjati, ako nam je dobro? 😀

I neizmjerno sam zahvalan što imam tu privilegiju surađivati s tako puno raznih, kreativnih i divnih ljudi. Koncept drugog albuma isti je kao i na prvom – glazbu i tekstove potpisujem ja, aranžman i produkciju Tomislav i Jere – a na svakoj pjesmi nam opet gostuje neki novi vokal.

Neke ponavljamo, ali imamo i niz novih – reći ću da smo snimili pjesmu na kojoj gostuje Dušan Strajnić (Stray Dogg, Oxajo) – dragi prijatelj i sjajan beogradski autor, kao i recimo još jednu gdje nam je pjevala Anita Valo (Meritas) – ali, naravno da imamo i pokoje iznenađenje.

Matej Milošev
Matej Milošev
  • A kad smo kod tradicija, načuli smo kako se sprema još jedna. Naime, spot za pjesmu Mjesto za nas postat će dio “ciklusa” koji potpisuje redateljica Ivana Radić. Vaša prva suradnja u pjesmi Krug ovjenčana je s čak 11 nagrada. Kako je do nje došlo? Što nam donosi njezin nastavak? Koliko ti je važan vizualni potpis na tvoj glazbeni rad?

U međuvremenu, osvojili smo i 12. međunarodno priznanje – tako da se niz nastavlja. Ivana je prijateljica, bili smo zajedno na ljetovanju prošle godine i za vrijeme pića uz more shvatili smo da bi mogli i trebali surađivati, a ostalo je povijest, kako kažu.

Spot za Mjesto za nas prirodan je nastavak te suradnje, i stvarno je još veći i ljepši od prijašnjeg – a onda opet intimniji, i manji. Ivana je nevjerojatna i ima moje potpuno povjerenje i bezuvjetnu ljubav – tako da će raditi i cover novog albuma – baš zato što mislim da je vizualni identitet ovoga što radim bitna stvar, a tko to može bolje od Ivane koja je svoj potpis već itekako stavila na cijelu ovu priču.

Matej Milošev
Matej Milošev
  • Profesionalni si glazbenik. Je li uopće postojala mogućnost da glazba ne postane tvoj poziv? Sjećaš li se trenutka kada si odlučio da i svoju profesionalnu karijeru želiš nastaviti u tom smjeru?

Kad sam bio mlađi, jako me zanimala povijest i filozofija – pa sam čak za vrijeme studiranja na Muzičkoj akademiji upisao još jedan fakultet koji se bavio tim stvarima. Ali, kako sam s vremenom počeo sve više svirati i surađivati sa scenom, od tog drugog faksa odustao sam i shvatio, pa prihvatio da želim živjeti isključivo od glazbe. I nimalo ne žalim, jer zaista mislim da imam najljepši posao na svijetu.

Uz to, evo upravo radim na pisanju libreta za operu za djecu u četiri dijela u HNK Zagreb u koprodukciji sa kazalištem ‘Mala scena’ – što je velika čast i privilegija, i neizmjerno me veseli. Premijera prvog dijela je sredinom lipnja, i jedva čekam!

Matej Milošev
  • Koji su najveći izazovi s kojima si se susreo u dosadašnjoj karijeri?

Tranzicija iz mene kao instrumentalista, u mene kao autora – to jest, suživot te dvije verzije mene. S jedne strane bilo je jednostavno, bio je to neki prirodni nastavak mog razvijanja i rasta – s druge, činjenica da u svijet puštam neku vrlo otvorenu i intimnu stranu sebe bila je prilično jeziva.

Ali, preživio sam i drago mi je što sam se usudio napraviti taj korak – jer sada objeručke prihvaćam ovu novu ulogu u kojoj se nalazim i ne mogu više zamisliti život bez toga, uživam u procesu stvaranja.

Matej Milošev
  • Postoji li uopće dan u kojem ne živiš glazbu? Što radiš u tim trenucima?

Naravno da postoji, pa bilo bi pomalo zabrinjavajuće da osim glazbe nemam druge zanimacije.

Osim što se trenutno bavim pisanjem za kazalište – čitam, igram igrice ili gledam filmove i serije. A nekad, uživam i ne radeći ništa 😀

Matej Milošev
  • Koje su tvoje sitne životne radosti? U čemu uživaš?

U prijašnjem pitanju spomenuo sam ih nekoliko, ali ima ih još. Uživam u dobroj hrani, kuhanju i restoranima – upravo planiram jedno daleko putovanje sa svojom budućom ženom, i jedva čekam ljeto.

Najdraži ljudi, beskrajni dani, sunce i sol na koži – najljepše na svijetu.

Ostavljamo vas uz pjesmu Mjesto za nas koja će premijerno biti izvedena na Zagrebačkom festivalu.

Zahvaljujemo Fraktura knjižara i Monocycle specialty coffee na ustupljenom prostoru za snimanje.

 

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori