Novo lice glazbene scene: Nakon The Voicea, Marolt gradi uspješnu karijeru. Otkrio nam je sve o svojim planovima
Novo lice glazbene scene: Nakon The Voicea, Marolt gradi uspješnu karijeru. Otkrio nam je sve o svojim planovima

Novo lice glazbene scene: Nakon The Voicea, Marolt gradi uspješnu karijeru. Otkrio nam je sve o svojim planovima

Hrvatska glazbena scena njeguje neke od legendarnih imena koji desetljećima stvaraju hitove, ali novih i svježih lica ipak ne fali. Jedan od njih je i Marolt. Mladi 29-godišnji pjevač i tekstopisac glasno je stupio na scenu s debitantskim singlom Sateliti, a nedavno je i objavio drugi – I da si tu. Imali smo priliku podružiti se i porazgovarati s Maroltom o njegovim početcima, The Voiceu i planovima za budućnost.

Marolt
  •  Za početak, za one koji te još ne znaju, tko je Marolt?

Ja sam pjevač, odnosno kantautor iz Donje Bistre, a odrastao sam u Zaprešiću. Imam 29 godina i vrlo sam društveni introvert. U nedostatku boljeg izraza volim reći da sam glazbeni kameleon. Ne vjerujem u žanrove i rado se poigravam s različitim stilovima i spajam naizgled nespojive elemente. Glazbom se bavim od malih nogu, a u profesionalne vode sam krenuo prije tri godine. Prije sedam godina obradio sam na hrvatskom jeziku hit “Hello” koji u originalu izvodi Adele i ta obrada postala je viralna diljem regije što mi je otvorilo prva vrata prema široj publici. Na ljeto 2021. snimio sam obradu hita Ne daj u modernoj produkciji. Ove sam godine izdao svoj prvi autorski singl Sateliti, a evo sada nastavljam svoj kantautorski put sa singlom I da si tu.

Marolt
Marolt
  • Kada si se prvi put zaljubio u glazbu i kako si se odlučio baviti upravo time?
Glazba je uvijek bila prisutna u mom životu jer iako ne dolazim iz glazbene obitelji, ljubav prema glazbi je u mojoj obitelji genetski predodređena. Kao klinac sam pjevao u školskom i crkvenom zboru, ali smisao glazbe sam pronašao tek u jednom od najtežih životnih trenutaka. A to je bilo s 13 godina kada sam ostao bez majke. Tjednima nisam skidao slušalice s ušiju. Pronašao sam utočište u stihovima i melodijama. S godinama sam se naučio najbolje izražavati pjesmom. Samo godinu dana nakon prijavio sam se na natjecanje pjevača amatera “Prvi pljesak” i odnio prvo mjesto publike što mi je dalo vjetar u leđa da se nastavim time baviti.
Marolt
  • Nakon debitantskog singla Sateliti, nastavljaš s novom pjesmom I da si tu koju prati i kul spot. Kako je nastala ideja za pjesmu i za spot?
Alan Dović, moj kolega i producent i ja smo zajedničkim snagama skrojili I da si tu kao i Satelite. Alan mi je pustio demo koji se i aranžmanski i lirički poprilično razlikovao od finalne verzije, ali nešto mi je u svemu tome zazvučalo jako dobro. Refren je snažan i napadački, a ja sam taj tip izvođača. Dao mi je otvorene ruke što se tiče teksta i rekao da, ako treba, napišem potpuno novi tekst. Nije mi trebalo dugo. U sat i pol imali smo finalnu verziju teksta, ali sam i zadržao pokoji stih koji je Alan napisao, a on je tada i obukao pjesmu u novi, power pop aranžman s daškom synth-popa iz 80-ih.
Što se tiče spota, on je također nastao zajedničkim snagama. Ovog puta sam snage udružio sa svojim dobrim prijateljem Dinkom Šimcem (Beyond Pines Films). Dinko je vrhunski redatelj i kreativac kakvog još nisam upoznao. Prišao sam mu sa suludim idejama o estetici toliko rozoj da postaje apsurdno, balonu koji me proganja, a koji predstavlja tjeskobu i horor, elementima ruku koje me hvataju i luđačke košulje koja dočarava gubitak zdrave pameti u nezdravom odnosu. Dinko je objeručke prihvatio ideje, dodao neke svoje i uz pomoć moje velike prijateljice Romane (poznatije kao Anna Moor) koja je asistirala na snimanju skrojio filmski spot estetikom negdje između Barbie i Jokera.
Marolt
Marolt
  • Osim što pjevaš, također i pišeš tekstove. Odakle crpiš inspiraciju? Jesu li to osobna iskustva ili je ipak riječ o nečem drugom?

Iako volim zamišljati scenarije, stavljati se u tuđe cipele i pričati neke tuđe priče, trudim se da u svakoj pjesmi koju napišem zadržim nešto svoje. Možda na prvu pjesma nekad ne izgleda kao da govori o mom životu, ali uvijek postoji neka metafora, neki drugi sloj pjesme u kojem se pronalazim. To je ljepota muzike, otvorena je za interpretaciju. Prva dva singla konkretno jesu moja priča i inspiracija je zapravo bila potreba da izrazim što osjećam, a kao što sam rekao ranije, to najbolje znam pjesmom. To s druge strane ne znači da ću bježati od drugačijih pjesama ili možda pjesama drugih autora. Mislim da mi kao glazbeniku nema veće časti nego iznijeti pjesmu koju je netko napisao za mene.

Marolt
  • Javnost te možda najbolje poznaje iz The Voicea. Kako je ono utjecalo na tvoj pristup glazbi i kako je bilo raditi s Vannom?

The Voice je imao značajan utjecaj na smjer kojim sam krenuo u životu. Radeći s Vannom, Gorkijem i Djordjijom riješio sam se onoga što me najviše kočilo po pitanju glazbe, a to je samokritičnost. Uvijek sam osjetio da neka vatra izgara u meni, ali zbog manjka samopouzdanja nisam se mogao opustiti i dozvoliti toj vatri da bukne na van. Moj mentorski tim me naučio da pjevanje ne počinje ni u trbuhu, ni u glasnicama već u glavi. To je najveća lekcija koju sam usvojio na showu i to je bila iskra koja je na kraju ipak pustila plamen i navela me da se bacim u profesionalne vode.

Marolt
Marolt
  • A čime se baviš izvan glazbe? Podijeli s nama neke svoje hobije i strasti.

S obzirom na to da uz solo projekte pjevam i u Zodiac bandu praktički sve moje slobodno vrijeme vrti se oko glazbe. Ako nisam na svirci, probama s bendom ili snimanjima u studiju s Alanom, onda učim nove repertoare i pišem svoju glazbu. Kada baš uhvatim slobodnog vremena volim pogledati dobru seriju i otići s društvom na pub kviz jednom tjedno. Volim i crtanje i fotografiju. Volim svaki oblik kreacije i iako sam svjestan da sam dobar u mnogo čemu, ali ni u čemu najbolji prihvatio sam to i uživam u razvijanju novih vještina i znanja.

Marolt
  • I na kraju, što možemo očekivati u budućnosti? Imaš li neke projekte koje želiš podijeliti s nama?

Što se planova tiče, vikendima sam za svirke bukiran do kraja godine, a pune se i datumi za iduću. Paralelno s time provodim vrijeme u studiju s Alanom i spremamo nove materijale. Uvijek volimo biti barem dva koraka ispred, pa tako već završavamo treći i četvrti singl. Nov sam na sceni i svjestan sam da moram dati pun gas i biti konzistentan ako se želim zadržati. Cilj je album koji će zaokružiti cijelu priču.

Od nekih bližih projekata htio bih spomenuti veliki humanitarni koncert mog banda koji ujedno slavi i svoj 30. rođendan. Koncert pod nazivom “Zodiac band i prijatelji” će se održati 15. listopada na glavnom trgu u Čakovcu. Neki od gostiju bit će Maja Blagdan, Gazde, Bojan Jambrošić, Vladimir Kočiš Zec, Žiga, Čakovečke mažoretkinje i Vlatko Štampar. Sva prikupljena sredstva donirat ćemo dječjem odjelu Županijske bolnice Čakovec. Pozvao bih ovim putem sve dobre ljude željne zabave i dobre muzike koji su u blizini da svrate na koncert i daju svoj doprinos.

Zahvaljujemo baru diWine na ustupljenoj lokaciji za snimanje.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori