Sljedeći tjedan počinje sezona koncerata i ljetnih festivala

Sljedeći tjedan počinje sezona
koncerata i ljetnih festivala

Ljeto u MSU

Od sljedećeg tjedna službeno počinje sezona ljetnih festivala – od glazbenih pa do onih gastronomskih, a posebno se veselimo jednome na Hvaru…

Stipan Tadić – Animafest Zagreb

U ponedjeljak 28.05. otvara se izložba Stipana Tadića u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb. Izložba predstavlja razradu ilustracije za ovogodišnje izdanje festivala, a biti će izloženi plakat i video najavne špice festivala koju je također kreirao Tadić.

Stipann 72 dpi

Stipan Tadić

Iako ova ilustracija nije tipična za njegov dosadašnji rad, Tadić vjeruje da će se možda usmjeriti upravo prema tom stilu u budućnosti.

U izradi špice festivala u crtanju mu je pomogla animatorica Petra Balekić a materijale je kompjuterski obradio i animirao Luka Hrgović. Glazbu za špicu skladali su Luka Šipetić i Dino Santaleza, a vizualni identitet festivala potpisuje tim iz dizajnerskog studija Kuna zlatica.

unnamed

Festival Taste the Mediterranean u gradu Hvaru

Od 1. do 3. lipnja, povodom velike hvarske obljetnice 150 godina organiziranog turizma, u Hvaru će se održati jedinstveni festival koji slavi mediteransku prehranu i mediteranski način života koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Hvar je zajedno s Bračom zaslužan za uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine na kojemu su još Italija, Grčka, Španjolska, Portugal, Maroko i Cipar.

Chef Giulio Terrinoni

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Grada Hvara i TZ Hvara te HTZ-a, festival Taste the Mediterranean ove se godine održava u suradnji s Gault&Millau Croatia, prestižnim svjetskim gastronomskim vodičem koji je nedavno objavio svoje prvo izdanje za Hrvatsku.

U veličanstvenom prostoru hvarskog Arsenala na programu su kulinarske demonstracije, degustacije, radionice, predavanja, a na hvarskoj Pjaci prava mediteranska tržnica na kojoj će se prodavati maslinovo ulje, vina, med, sir, mandule, arancini i drugi autohtoni proizvodi. Jedna je od ovogodišnjih festivalskih gorućih tema rasipanje hrane, a bit će govora i o vezi terroira i hrane, o mozaičnom krajobrazu i inovativnoj gastronomiji te o sociološkim aspektima mediteranske prehrane. Detaljni program festivala možete naći na tastethemediterranean.eu

Tea Mamut

Gosti festivala Taste the Mediterranean

Talijanski chef Giulio Terrinoni, nositelj jedne Michelinove zvjezdice iz restorana Per Me u Rimu, predstavit će mediteransku kuhinju druge strane Jadrana, a chef Hrvoje Zirojević najnovije kulinarske kreacije koje će nuditi ovoga ljeta u svom restoranu Laganini na Palmižani.

Bit će tu i chef Vjeko Bašić iz konobe Bobe u Murteru, chef godine 2018. prema vodiču Gault&Millau Croatia, te mlada Tea Mamut, čija je slastičarnica u Splitu proglašena najboljim Gault&Millau POP lokalom. Svježi pristup kuhinji pokazat će i jednako tako mlada Coline Faulquier, francuski Top chef iz Marseillea. Francusku gastronomiju zastupat će i chefovi Frank Renimel i Lionel Levy, oba okrunjena Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama. Prvi put na festivalu gostovat će i dva renomirana chefa iz Alžira, Ramdane Cherif Ahmed i Rabhi Farid, iz velike hotelske grupacije El Aurassi, a boje hrvatske kuhinje branit će chef Vesna Miletić iz restorana Tač u Zagrebu te Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora Bila u Splitu.

Ekskluzivna četveroručna mediteranska večera održat će se u petak, 1. lipnja navečer, u vrtu obitelji Meneghello na Palmižani. „Bouillabaisse vs Gregada“ naziv je večere koju će pripremati francuski chef Lionel Levy (tri toke Gault&Millau i jedna Michelinova zvjezdica) i chef kuhinje Meneghello, Jerko Krstulović. Večeru od pet sljedova pratit će vrhunska vina Meneghetti. Rezervacije na tastethemediterranean.eu.

Zatvaranje Festivala Europske kratke priče

Od 20 sati 1. lipnja počinje zatvaranje jednog od omiljenijih nam književnih festivala – Festivala Europske kratke priče. Carlos Fonseca, jedan od najznačajnijih autora nove južnoameričke književnosti, Flavio Soriga, sjajni književni bluzer sa Sardinije, i Remi, tekstopisateljica, kompozitorica i glas koji nosi – sve skupa: G-točka, troje izvrsnih autora, najbolji način da se Festival kratke priče zatvori – pričom.

Od 22 sata čeka vas šest književnih festivala, šest pisaca, šest filmaša i šest pjesama koji pomiču slike i granice. Šest kratkih filmova na temu nasljeđa temeljenih na šest tekstova i šest svjetova – od Kanade, Trinidada i Tobaga, Južnoafričke Republike, Bangladeša, Velike Britanije i Hrvatske. U sjajnom društvu i projektu koji je omogućio British Council u partnerstvu s Writers’ Centre Norwich i International Literature Showcase, 17. izdanje FEKP-a oprema vas sa šest kratkih za izlazak u ljetnu zagrebačku noć.

Remi

Na zatvaranju FEKP-a u Boogie-u očekuje vas i VoyaGio bend koji je nakon nekoliko kratkih izleta krenuo na novo glazbeno putovanje i sa sobom u koferu ponio samo ono najbolje i najpotrebnije; soul, blues, jazz, swing,… U posebni odjeljak spakirali su ostavštinu “visoke svećenice soula” – Nine Simone. Ali često se i sami iznenade što sve još lijepo izvuku iz kofera. Putuju: Ivana Giova Radan – vokal, Josip Tocilj – klavijature, Davor Doležal – gitara, Mladen Munivrana – bas, Frano Putica – bubanj.

Otvorenje Ljetnog Vrta: Domagoj Šimek (SheLovesPablo)

Ako ste se pitali što je sa našim velikim vrtom, zelenom oazom Vintage Industriala, našim summer gardenom… pripremite se za otvorenje najvećeg, našarenijeg i najzanimljivijeg vrta s detaljiziranom, povećanom terasom te naravno odličnim programom koji smo pripremili. Od live koncerata, filmskih projekcija, buvljaka, radionica za najmanje pa do kuhanja, degustiranja, stand up-a na otvorenom, placa, warm up-ova za festivalsko ljeto… i još mnogo toga, a sve na lokaciji Savske ulice 160 i ono najvažnije – program je svakodnevan te apsolutno besplatan do kraja ljeta. Već imamo upite za doseljenjem.

Ljetni vrt

U četvrtak 31. svibnja, čast da prvi službeni live takt s gitare okine u našoj Vrtnoj oazi, pripala je Domagoju Šimeku, frontmanu She Loves Pabla. Slatkom glazbeniku i radosnom čovjeku koji će vam izvesti miks moćnih autorskih pjesama u solo aranžmanu, od solo-karijernih stvari do pjesama She Loves Pabla i Muscle Tribea Of Danger And Excellence, a iznenadit će vas i pokojom obradom bendova poput Clutcha, Monster Magneta i tko zna što još ne. Dođi slušat kako Šimek prede.

DORF u vrtu

U nedjelju 3. lipnja, započet ćemo seriju DORF druženja u Ljetnom vrtu Vintage Industriala koju ćemo otvoriti povratkom u 90-te. Promocija reizdanja knjige nikad prežaljenog Ante Perkovića ‘Sedma republika’ (Rockmark, 2018) podsjetit će na jedno od ključnih generacijskih književnih izdanja i, nažalost, još uvijek usamljeni svjetionik. O knjizi i Antinom djelu pričat će – Zoran Stajčić, novinar i moderator, Zdenko Franjić, Slušaj najglasnije čarobnjak, Krešimir Blažević, vlasnik knjižare Rockmark, Borut Šeparović, osnivač Montažstroja + gost iznenađenja. To će ujedno biti i prva promocija ovog reizdanja.

Ljetni vrt

Iste večeri gledamo i kultni film ‘Geto – tajni život grada’, (B92, 1995.) autora Mladena Matičevića i Ivana Markova. Film prati Gorana Čavajdu Čavketa, bubnjara Električnog Orgazma koji u susretima sa svojim prijateljima, glazbenicima, umjetnicima (Partibrejkers, DLM, Kristali, Svarog, Direktori, Dead Ideas, Darkwood dub, Plejboj + Sonja Savić (glumica), Nataša Bogojević (klasična glazba), Nebojša Babić (fotografija), Dejana Momčilovć (moda), Srđan Anđelić (mediji), Srđan Marković (slikarstvo), Saša Marković (performance art), Petar Ilić (grafiti) prikazuje život u Beogradu pod sankcijama.

Film do sada nije prikazan na DORFu i ovime ispravljamo nepravdu prema jednom od najvažnijih regionalnih (ne samo glazbenih) dokumentaraca. Film traje 72 minute.

Pannonian Challenge

Najuzbudljiviji i svjetski poznati festival urbanih sportova, Pannonian Challenge, svoja će vrata ponovno otvoriti u Osijeku 30. svibnja i trajat će sve do 2. lipnja. Ljubitelji ekstremno dobre zabave tri dana će moći uživati u vratolomijama vrhunskih BMX, role i skate sportaša. Natjecanje će ponovno okupiti ponajbolje svjetske sportaše u ove tri kategorije ekstremnih sportova.

Osječki skate park, ujedno i najbolje opremljen skate park u jugoistočnoj Europi, ugostit će preko 300 vrhunskih sportaša koji će se natjecati za bogati nagradni fond. Posebna zanimljivost je i to što su BMX i skate kao sportovi uvršteni na listu natjecateljskih sportova za predstojeće ljetne Olimpijske igre 2020. u Tokiju.

Pannonian Challenge tramvaj

Uz svjetski poznata imena iz svijeta ekstremnih sportova Pannonian Challenge nudi i odličan glazbeni program. Ove godine na Pannonian Challenge pozornici nastupaju Psihomodo Pop, Urban & 4, Brkovi i brojni drugi izvođači koji će osigurati odličnu zabavu i ludu atmosferu nakon uzbudljivih natjecanja i vratolomija.

A za sve one koji možda neće imati priliku putovati u Osijek ili će morati propustiti neko od natjecanja i programa, Pannonian Challenge je i ove godine u suradnji s generalnim sponzorom Vipnetom omogućio da prate sve najvažnije i najzabavnije trenutke. Naime,  kroz budno oko Vip Street Teama moći će iz prvog reda doživjeti atmosferu uz poznate hrvatske YouTube zvijezde i prijatelje Pannoniana – Mateu Frajsberger (click4chic), Matiju Lazarevića (Lay Z), Leona Vignjevića te Vip Vatrice – Mateja i Tomislava. Sve koji ne žele propustiti ovogodišnje sportsko ludilo u Osijeku putem @vipme.hr na Instagramu i Snapchatu moći će na daljinu uživati u adrenalinskim vratolomijama!

Ulaz na sportski dio i natjecanja Pannonian Challenge je potpuno besplatan, dok je ulaz na glazbeni dio 20kn. Sve informacije vezane uz nadolazeći Pannonian Challenge pratite na službenoj stranici festivala.

Ljeto u MSU!: Boa

Pred prepunim stadionom u Maksimiru nastupili su 1990. kao predgrupa legendarnom Davidu Bowieju, a 2.6. 2018. otvorit će novu, petu sezonu Ljeta u MSU! BOA – official, zagrebački je art-rock sastav i kultna grupa 80-ih, čija je glazba bila primjer intelektualnog popa i o kojoj se pročulo u Europi, a svoje mjesto pronašla je i u rock enciklopediji uglednog talijanskog “Rockstara“.

Uz njihov koncert, po cijeni jedne ulaznice, u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete posjetiti i izložbu multimedijalnog umjetnika Tomislava Brajnovića, a očekuje vas i umjetnička akcija Marijana Molnara!

Također, već tradicionalno, moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova sezone MSU kina – Best of Metropolis. Prva je na repertoaru francuska komedija „Kao avion“ koja će se prikazivati u dva termina u Dvorani Gorgona MSU-a.

Uz sve spomenuto, ove godine Ljeto u MSU premijerno uključuje i književne tribine, odnosno čitanja relevantnih domaćih autora svih generacija. Prvi će nam se predstaviti Dorta Jagić i Alen Brlek.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2018. možete kupiti putem sustava EVENTIM te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati.

Cijena ulaznice za svaki pojedinačni koncert je i dalje 85 kn za svih pet programa! Multimedijalni program Ljeto u MSU nikad do sada nije uključivao više sadržaja po cijeni jedne ulaznice i zato – požurite po svoju jer je broj ulaznica ograničen!

Foto: Taste the Mediterranean, TZ Grada Hvara, Samir Kurtagić, promo

Učitati još
Zatvori